11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHandbal (f) - România a ratat calificarea în sferturile de finală ale CM din Brazilia

Handbal (f) – România a ratat calificarea în sferturile de finală ale CM din Brazilia

Echipa naţională de handbal feminin a României a ratat calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Brazilia, după ce a fost învinsă, luni, de reprezentativa Croaţiei, scor 28-27 (15-18), în optimile de finală ale competiţiei, informează Mediafax.

Croaţia a fost echipa care a dominat primele minute ale disputei cu România (scor 2-5, min. 6), tricolorele revenind pe tabelă în minutul 13, 8-8 şi preluând conducerea un minut mai târziu, după o acţiune personală a lui Brădeanu, 9-8. "Secretul" a fost ţinerea om la om a interului Penezici,dar şi apărarea mult mai agresivă decât în meciurile precedente, în timp ce în atac, România a marcat rapid, din câteva pase, fără a lungi jocul. La pauză, România a intrat cu un avantaj de trei goluri, scor 18-15.

La reluare, handbalistele române au marcat pentru 19-15, dar apoi a venit o "secetă" în faza ofensivă, de 10 minute, timp în care Croaţia a preluat conducerea, 20-19 (min. 41). Meciul s-a întrerupt apoi minute bune, din cauza unor defecţiuni la tabela electronică, cele două echipe trecând la mişcări de antrenament, pentru ca jucătoarele să rămână încălzite.

"Noi câştigăm azi!", au strigat tricolorele înaintea reluării partidei, care a fost întreruptă aproximativ 20 de minute. Amariei a marcat trei goluri consecutive (23-22, min. 48), după care meciul a continuat "cap la cap" (25-25). Brădeanu a readus România în avantaj, 26-25 (min. 53), obligând Croaţia să intre la time-out. Scorul a devenit 27-25 (min. 54), dar au urmat două atacuri pierdute, de Vărzaru şi Amariei, Manea a fost eliminată două minute. Croatele au întors scorul, 28-27.

Tricolorele nu au ştiut să gestioneze finalul şi nu au mai marcat din minutul 54, când aveau avantaj, 27-25. Finalul le-a găsit pe jucătoarele tricolore plângând la mijlocul terenului. Astfel, Croaţia învinge România pentru prima dată.

Deşi s-au "dezmorţit" mai greu la CM din Brazilia, tricolorele au evoluat luni mai aproape de valoarea lor reală, însă au primit cea mai mare lovitură, ratând sferturile şi urmând a încheia competiţia în locurile 9-16. Contraperformanţe similare au avut loc în 1997 (locul 12), 2001 (locul 17) şi 2003 (10). În funcţie de tabloul complet al sferturilor, România va şti dacă mai are vreo şansă la calificarea la JO de la Londra, din postura de medaliată cu bronz a CE din 2010.

Marcatoare:

România – Chirilă 6 goluri, Fiera 5, Nechita 4, Brădeanu 4, Manea 3, Amariei 3, Ardean Elisei 2;

Croaţia – Penezici 6 goluri, Franici 5, Zebici 4, Tatari 3, Milanovici 3, Horvat 2, Gace 2, Jezici 2, Pusici 1.

Luni, mai sunt programate trei meciuri în faza optimilor de finală, Suedia – Franţa, Danemarca – Japonia şi Brazilia – Coasta de Fildeş. În faza sferturilor s-au calificat duminică echipele Angolei, Rusiei, Norvegiei şi Spaniei. Formaţiile eliminate în optimi încheie participarea la CM, urmând a fi clasate pe poziţiile 9-16, în funcţie de punctajul obţinut în grupe, în disputele cu adversarele calificate şi ele mai departe.

Echipa României s-a calificat în optimi de pe locul trei al grupei C, înregistrând următoarele rezultate: 30-28 cu Tunisia, 33-27 cu Cuba, 28-28 cu Japonia, 28-33 cu Brazilia şi 20-39 cu Franţa.

Meciurile din sferturile de finală vor avea loc miercuri, cele din semifinale vineri, iar finalele duminică.

Campioana mondială se va califica direct la Jocurile Olimpice de la Londra, competiţie la care au obţinut deja "biletele" Marea Britanie, Norvegia (din Europa), Coreea de Sud (Asia) şi Brazilia (Pan-America). Cele mai bune şase echipe de la CM din Brazilia, care nu şi-au asigurat calificarea la JO din turneele continentale, vor participa ulterior la turneele preolimpice, în intervalul 25-27 mai 2012, cu primele trei având drept de organizare.

De asemenea, campioana mondială din 2011 se va califica direct la ediţia din 2013 a competiţiei, care va fi găzduită de Serbia.

Deţinătoarea titlului mondial este Rusia, care a mai cucerit medaliile de aur în 2001, 2005, după finala cu România, şi 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS