13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii cumpără cele mai multe haine şi cel mai puţin... săpun

Oltenii cumpără cele mai multe haine şi cel mai puţin… săpun

Codaşi la produse de igienă personală, pe ultimul loc la achiziţionarea de medicamente şi la servicii de educaţie, dar fruntaşi la cumpărat haine, ţigări şi telefoane. Aşa s-ar transpune datele statistice care caracterizează zona Olteniei. Un studiu trimestrial realizat pe regiuni geografice reliefează faptul că oltenii sunt săraci, dar extrem de… fuduli.

Statisticile recente arată că oltenii cheltuiesc mai mulţi bani decât românii din alte regiuni pe produse şi servicii care nu sunt de strictă necesitate, deşi zona este una destul de săracă. Direcţia Regională de Statistică Dolj a dat publicităţii luna aceasta studiul privind veniturile şi consumul populaţiei în trimestrul al doilea al anului 2011, pe regiuni de dezvoltare geografică. Oltenia se situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte veniturile medii realizate de o gospodărie pe lunile aprilie, mai şi iunie ale acestui an. Astfel, în trimestrul al doilea al anului, o gospodărie a avut venituri, în medie, de 2.105,33 lei pe lună, fiind cele mai mici pe ţară, pe când bucureştenii au cele mai mari venituri: 3.138,79 lei pe familie.

Cei mai puţini bani alocaţi produselor de îngrijire personală

Cifrele publicate de Statistică arată că în Oltenia se cheltuiesc cei mai puţini bani din ţară pe mărfuri nealimentare. Dacă o gospodărie oltenească alocă lunar, în medie, 382,59 lei pe lună pentru produse nealimentare, bucureştenii cheltuiesc cel mai mult pe acest gen de produse (548,88 lei pe lună), dar au şi cele mai mari venituri din ţară. La cheltuielile despre care vorbim, bucureştenii sunt urmaţi de cei din Vest, care dau 518,55 lei pe haine, combustibili, medicamente şi altele, apoi de cei din regiunea de Nord-Vest, care cheltuiesc lunar, în medie, 444,04 lei pentru astfel de produse. În Oltenia, suma cheltuită de o gospodărie pentru haine şi încălţăminte este, în medie, de 22,8 lei pe lună, fiind cea mai mare din ţară. Restul regiunilor alocă sub 20 de lei pe lună pentru asemenea produse, iar în unele regiuni suma scade până la 14-15 lei pe lună. Aşa s-ar explica de ce tot mai multe hipermarketuri şi magazine de îmbrăcăminte şi încălţăminte se deschid în zona de sud a ţării. Locuitorii Olteniei cheltuiesc pentru articolele de îngrijire personală cei mai puţini bani din ţară. Dacă, în această regiune, o gospodărie cumpără, în medie, produse de igienă în valoare de doar 5,8 lei pe lună, restul românilor cheltuiesc între 7-13,3 lei pe lună pentru acelaşi gen de mărfuri. Şi la medicamente oltenii sunt codaşii României. În medie, o gospodărie din Oltenia a cumpărat în trimestrul al doilea al acestui an medicamente în valoare de 8,7 lei, faţă de restul românilor care au achiziţionat asemenea produse, în medie, de la 10 lei pe familie şi până la 16,5 lei pe familie, această ultimă sumă fiind aferentă celor din Bucureşti-Ilfov.

Fruntaşi la cumpărat ţigări

În schimb, oltenii sunt pe la mijlocul clasamentului când vine vorba de cheltuit banii pe ţigări. Datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj arată că oltenii au cheltuit 18,3 lei lunar pe ţigări, în trimestrul al doilea al anului 2011, sume mai mici fiind alocate în regiunile Nord-Est şi Nord-Vest şi Sud-Est, cu 17 lei, 16,9 lei, respectiv 18,1 lei. Oltenia este depăşită la sumele cheltuite pe ţigări doar de românii din Sud-Muntenia, Vest, Centru şi Bucureşti, zone în care oamenii plătesc între 19 şi 21,7 lei pe produse din tutun.
Pe ansamblu, fiecare oltean cheltuiește, în medie, mult mai puţin decât alţii pe mărfuri nealimentare. Nivelul mediu pe o gospodărie al cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare a fost, în trimestrul al doilea al acestui an, de 382,59 lei în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, sub media naţională de 434,54 lei, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare – 63,1% din total – a fost alocată cheltuielilor pentru articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru combustibili lichizi, solizi, pentru carburanţi şi lubrifianţi, dar şi pentru ţigări, tutun, articole şi accesorii pentru fumat.

Campioni la… telefoane de fiţe

Studiul arată că oltenii, deşi alocă cei mai puţini bani serviciilor, în general, deţin supremaţia pe ţară la servicii de telefonie, cheltuind cei mai mulţi bani: 21,5 lei pe lună, în medie, de fiecare gospodărie. În restul ţării, oamenii alocă sume de la 16,5 lei până la 21,3 lei pe lună pentru telefonie. Şi la abonamente radio-TV plătim sume uriaşe, cele mai mari din ţară. Nu ştim dacă operatorii locali sunt cei mai scumpi sau, pur şi simplu, oltenii se uită mult la televizor, încât alocă 8 lei pe lună doar abonamentelor, faţă de alţii, care plătesc de la 4,4 lei la 7,8 lei pe astfel de servicii.

Codaşi la educaţie

Nu în ultimul rând, locuitorii din Oltenia alocă fonduri mici pentru servicii de educaţie. Statistica ne arată că, în al doilea trimestru din 2011, familiile din Oltenia au cheltuit, în medie, doar 0,7 lei pentru educaţie, ocupând, astfel, un ruşinos ultim loc pe ţară. Alţi români din alte regiuni geografice au cheltuit între 1,1 lei pe gospodărie şi 3,8 lei pentru servicii de educaţie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII