14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul reduce cota de impozit pe venit... doar pentru primării

Statul reduce cota de impozit pe venit… doar pentru primării

Dacă trece un proiect de ordonanţă, primăriile vor primi la anul mult mai puţini bani din impozitul pe venit care se întoarce către autorităţile locale de la nivel central. Ar putea fi afectate investiţiile în curs şi cele realizate cu fonduri europene, adică exact ceea ce guvernul consideră motorul dezvoltării viitoare.

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice se află în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale – act normativ considerat cel mai stabil până anul acesta, pentru că nu fusese modificat de la apariţia lui. Guvernul propune acum reducerea cotei de impozit pe venit care se întoarce de la bugetul de stat către unităţile administrativ-teritoriale în care acel impozit a fost realizat şi colectat, adică acolo unde firmele au desfăşurat activitatea. După ce a mai fost o reducere anul acesta, primăriile vor ajunge să primească în 2012, dacă actul normativ se aprobă în forma actuală, doar 40,5% din impozitul pe venit colectat din fiecare localitate. Pe anul în curs, primăriile au primit 44% din impozitul pe venit, pe când până acum cota era de 47%. Se observă că guvernul diminuează considerabil de la an la an sumele care se întorc în localităţile în care au fost încasate şi realizate. Banii reprezentând impozitul pe venit (care se întoarce în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea firmele care l-au plătit la stat) sunt folosiţi fie pentru investiţii în comunele şi oraşele res­pective, fie pentru cheltuielile curente ale primăriilor. Şi consiliile judeţene vor primi mai puţini bani. Cota de impozit se reduce de la 12% la 11%. Proiectul de ordonanţă propune reducerea cu un procent, de la 21%, cât este în prezent, la 20% de la anul, a sumelor din impozit pe venit care vor sta într-un cont distinct la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi care vor fi folosite pentru echilibrarea bugetelor locale. Cu alte cuvinte, din toţi banii care se încasează de la agenţii economici dintr-un judeţ sub formă de impozit pe venit se vor mai întoarce la administraţiile locale doar 71,5%, faţă de 77%, în prezent.

Investiţiile, în pericol

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, susţine că decizia reducerii cotelor defalcate din impozitul pe venit va avea impact negativ asupra investiţiilor. „Va fi sugrumată dezvoltarea locală, vor fi puse iar sub semnul întrebării investiţiile, în special cele începute. Noi am avut de suferit şi anul acesta, când bugetul Doljului a fost mai mic cu 30.000.000 de lei decât cel pe 2010, iar primarii s-au descurcat greu cu bugetul astfel aprobat. Dar se pare că nu vor avea şanse nici la anul…“, a spus Ion Prioteasa. El a arătat că Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene va avea „un protest amplu“ faţă de reducerea sumelor destinate comunităţilor locale. Primarii din Dolj îşi văd bugetele ameninţate dacă scade cota de impozit pe venit care se întoarce în localităţile respective. „Se va reduce bugetul local cu câteva sute de mii de lei, bani care în marea lor majoritate ar fi trebuit să meargă la investiţii. Efectiv, scăderea cu 3,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit înseamnă foarte mult pentru un buget local de comună“, a spus Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea. Primarul din Gighera, Ion Dăbuleanu, recunoaşte că va fi tragic la anul, dacă scad şi mai mult sumele înapoiate de guvern către primării: „Vor fi afectate clar investiţiile. Aici, în comună, avem cofinanţări pe proiecte cu fonduri europene. De exemplu, acum avem un proiect unde cofinanţarea este de 38%, ajunge la 400.000 de lei. Dacă ne taie din bani, nu am de unde să iau şi să pun în loc, pentru că alte surse nu există. Ce să încasez eu de la nişte bătrâni din comună, că la noi media de vârstă a ajuns la 67 de ani?“.

Bugetul Craiovei scade cu 5,25 milioane de lei

Dintr-un foc, Primăria Craiova va primi mai puţini bani de la guvern sub forma sumelor rambursate din impozit pe venit. „Noi avem 150 de milioane de lei din impozitul pe venit. Dacă scade cota cu 3,5% înseamnă că vom avea mai puţin cu cinci milioane de lei. Încă nu ştim ce cheltuieli vor fi afectate ca urmare a acestei diminuări. Se poate diminua suma pentru investiţii sau pentru cheltuielile curente. Încă nu ştim. Să vedem bugetul. Şi poate că începe activitatea la Ford şi atunci vor veni mai mulţi bani decât acum“, a precizat, pentru GdS, Nicolae Pascu, directorul economic al Primăriei Craiova. Întrebat dacă vor fi afectate şi proiectele investiţionale ale Craiovei făcute cu fonduri europene, la care municipalitatea aduce o cotă de contribuţie, Pascu a declarat: „Ne vom asigura cu prioritate cofinanţările la investiţiile cu fonduri europene, probabil că vom scădea din altă parte, din sumele alocate altor investiţii. Din cotele defalcate se pot plăti şi creditele la bănci. Consiliul local hotărăşte cu prioritate unde se duc banii“.

Banii reţinuţi de stat jung la învăţământ
În nota de fundamentare ataşată la proiectul de ordonanţă de urgenţă se precizează că se propune reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 77% la 71,5% pentru a finanţa învăţământul preuniversitar. Banii reţinuţi la bugetul de stat care nu se mai întorc la autorităţile locale vor fi folosiţi „pentru a asigura resursele necesare finanţării de la bugetul de stat a standardului de cost per elev/preşcolar în învăţământul preuniversitar, care include ca element de cost şi finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii“, se arată în nota de fundamentare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS