19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşcolarii au sărbătorit Halloween-ul cu dovleac copt

Preşcolarii au sărbătorit Halloween-ul cu dovleac copt

După o săptămână de vacanţă intersemestrială, pentru preşcolari, grădiniţa a reînceput într-o atmosferă de sărbătoare

Pentru că ieri a fost 31 octombrie, ziua în care se sărbătoreşte Halloween (Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor), într-o serie de instituţii şcolare au avut loc activităţi dedicate acestei sărbători de origine celtică. La Grădiniţa cu program prelungit nr. 21 din Craiova, de exemplu, grupa mijlocie a participat la „Carnavalul de Halloween“. Costumaţi în magi, prinţese, Spider-Man, piraţi, vrăjitori, dovleci, stafii, îngeraşi, drăcuşori şi câte şi mai câte personaje de poveste, micuţii de trei-patru ani au participat la o paradă a costumelor, urmată de o serie de întreceri sportive („Ştafeta dovleacului“, „Trage-mă peste linie“), precum şi de lucrări practice (desene cu fantome pentru o expoziţie destinată părinţilor). „Activitatea de astăzi (ieri – n.r.) este una complexă, pe parcursul căreia copiii trebuie să-şi înfrângă teama de spiritele rele. Ştim că Halloween-ul nu este o sărbătoare a românilor. Prin aceste activităţi nu încurajăm neapărat această sărbătoare, ci încercăm să le arătăm copiilor că răul poate fi înfrânt. Halloween-ul exact asta este,  o sărbătoare prin care micuţii învaţă să-şi înfrunte frica, într-un mod controlat“, a declarat Virginia Şovoiu, educatoare la Grădiniţa nr. 21.

„Toată lumea a gustat din dovleacul copt, unii pentru prima oară în viaţa lor“

Spre deliciul micuţilor, toate activităţile derulate pe parcursul dimineţii au fost urmate de recompense culinare constând în plăcintă cu dovleac şi dovleac copt. Acestea au avut drept scop principal promovarea alimentaţiei sănătoase în rândul micuţilor. „Prin această activitate vrem să transmitem şi un mesaj de viaţă sănătoasă. De asta am şi decis să ne întoarcem la lucrurile naturale. Pentru români, dovleacul are şi o altă semnificaţie decât la irlandezi, copt fiind nemaipomenit pentru copii, faţă de dulciurile din comerţ care le fac atâta rău. Toată lumea a gustat din dovleacul copt, unii pentru prima oară în viaţa lor“, a precizat Virginia Şovoiu.

Activităţi de promovare a mişcării şi  alimentaţiei sănătoase

Pe parcursul acestei săptămâni, cadrele didactice de la Grădiniţa nr. 21 organizează o serie de activităţi similare prin care încearcă să le transmită copiilor şi părinţilor mesaje cu privire la importanţa unei alimentaţii sănătoase şi a unui program adecvat de mişcare. Astfel, dacă dimineaţa a fost organizat  „Carnavalul de Halloween“, după-amiază, grupa pregătitoare a avut „Serbare de Halloween“, pe parcursul căreia a avut loc o demonstraţie de dans modern pentru promovarea mişcării. „Această activitate este organizată în cadrul proiectului «Viaţa», finanţat  din fondurile acordate de Guvernul Norvegiei, în cadrul căruia se promovează viaţa sănătoasă, asta însemnând mişcare, fructe şi legume şi un mic dejun în fiecare dimineaţă“, a precizat Silvia Pătru, cadru didactic la grupa pregătitoare implicată în această activitate, care a explicat că, pe parcursul activităţii, cei aproximativ 60 de părinţi au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor. Tot în cadrul Proiectului „Viaţa“, în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, o altă grupă pregătitoare a grădiniţei va participa la proiectul tematic „Ce, cât şi cum mănânc“. Prin acest tip de activităţi se încearcă promovarea mai multor tipuri de comportament – „Când ţi-e sete, bea apă!“, „Mănâncă zilnic micul dejun!“, „Consumă zilnic porţia de trei legume şi două fructe!“, „Ia-ţi zilnic porţia de 60 de minute de mişcare energică!“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII