21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerişti de top la Craiova

Afacerişti de top la Craiova

Reprezentanţii unor firme cu profituri mai mari decât toate judeţele Olteniei la un loc au venit ieri la Craiova pentru a se interesa de posibilităţile de a investi în zonă

Directorii a patru mari firme care fac afaceri de zeci de miliarde de euro pe tot globul pământesc au participat ieri la o întâlnire cu oamenii de afaceri din Dolj. Întâlnirea a avut loc la Consiliul Judeţean Dolj şi a fost moderată de senatorul Lia Olguţa Vasilescu, cea care i-a şi convins să viziteze Bănia. Evenimentul a fost deosebit de important, dat fiind faptul că reprezentanţii firmelor invitate au făcut cunoştinţă cu mediul de afaceri local şi au putut să-şi facă o idee despre posibilităţile de a investi în zonă. Subiectul central al discuţiilor a fost crearea de noi locuri de muncă, lucru posibil doar printr-o strategie clar definită.

Secretele unor afaceri de succes

Călin Humă, director de dezvoltare în cadrul Porthsmouth Aviation și reprezentant Rolls Royce în România, a declarat că programul de întâlniri cu oamenii de afaceri locali este unul amplu. El a precizat că firma pe care o reprezintă caută un partener căruia să-i transfere o parte din activităţi, aşa-numitul outsourcing. „Această regiune este interesantă în mod particular, pentru că am văzut potenţialul. Sperăm să recâştigăm încrederea în stabilitatea financiară“, a spus el. Directorul Mott MacDonald, David Tarant, companie de management, inginerie și consultanță ce deservește sectorul public și privat la nivel global, a declarat că firma sa activează deja în România şi că o soluţie pentru creşterea afacerilor este conturarea unor programe clare. Managerul general pe Europa Centrală al Makino, Reinhard Gruber, lider mondial în fabricarea de utilaj greu, a declarat că firma sa a căutat oportunităţi de investiţii în România şi în urmă cu doi ani. El le-a explicat patronilor din Dolj că succesul în afaceri vine din inovaţie, din „crearea a ceva diferit, ceva ce nimeni nu a mai făcut înainte. Makino vă poate învăţa asta“, le-a spus el oamenilor de afaceri doljeni. Reprezentantul diviziei de apărare şi industrie aerospaţială a Honeywell, firmă americană, Jakub Hoda, a precizat că este impresionat de frumuseţile Craiovei şi că România este una dintre puţinele ţări cu industrie aeronautică. „Vrem să găsim oportunităţi. Aceasta este o întâlnire, dar avem nevoie de mai multe detalii. Aţi menţionat ca atuuri forţa de muncă ieftină. Nu e vorba despre asta, ci despre cum să gândim ce vrea piaţa şi cum vă puteţi integra pe această piaţă“, le-a spus el patronilor olteni.

Patronii britanici şi olteni, la un click distanţă

Unul dintre subiectele de discuţie a fost şi proiectul Bridge dintre Dolj şi regiunea Hampshire din Marea Britanie, promovat de Dragoș Moisescu. „Podul“, în traducere, este de fapt un portal electronic care face conexiunea între Marea Britanie şi România, în care producătorii pot vedea mersul afacerilor din cele două regiuni menţionate. O firmă din Dolj, de exemplu, poate vedea pe acest portal dacă un patron din Hampshire produce ceva sau dacă scoate un teren la vânzare. Reciproca este, de asemenea, valabilă. La finalul întâlnirii, patronii olteni i-au dus pe oaspeţi pe teren, la fabrici, pentru ca aceştia să-şi facă o idee despre industria din Craiova, atât cât a mai rămas din ea. Olguţa Vasilescu, cea care i-a adus pe businessmenii străini la Craiova, a declarat că, dincolo de această întâlnire, pariul ei personal este privatizarea fabricii de avioane, acolo unde să se producă, iar fabrica să nu fie vânată pentru valoarea ei imobiliară. „Este mireasa noastră“, a spus ea.   

Avioane se reinventează

Dintre directorii sau patronii doljeni prezenţi la întâlnire, cel mai lung discurs l-a avut directorul fabricii de avioane, Marin Stancu, poate cel mai interesat de prezenţa străinilor la Craiova, în condiţiile în care Avioane are de mult aripile frânte şi pluteşte acum în derivă financiară. El a declarat că, în ciuda situaţiei precare, fabrica încă poate produce IAR-99 Şoim şi poate efectua operaţiuni de mentenanţă la flota Ministerului Apărării. „Beneficiarul nostru, ministerul, nu a fost în stare să vină cu nici un avion la reparat. Acum am reușit să aducem patru avioane la reparat, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru noi. Suntem în discuţii avansate cu un investitor privat pentru o investiţie de patru-cinci milioane de euro. Vom construi şi un hangar unde vom efectua operaţiuni de mentenanţă pentru componente ale avioanelor Boeing 737 şi Airbus A320. Mai avem un proiect şi suntem în discuţii cu Statul Forţelor Aeriene Române să ne dea un avion din cele disponibile şi să realizăm noi un alt avion cu companii româneşti şi străine. Ne gândim la un avion pentru poliţie aeriană, ceea ce ne va permite să ne îndreptăm şi către alte pieţe“, a spus Stancu. Liderul de sindicat de la Avioane, Victor Peţa, a declarat că speranţa de redresare a fabricii stă în doi dintre reprezentanţii firmelor străine prezenţi la întâlnire, Dragoş Moisescu şi Călin Humă. „Ne-au făcut o ofertă acum ceva timp şi mai degrabă de la ei vine speranţa. Este posibil ca mireasa de care vorbea doamna senator Vasilescu să nu mai existe“, a spus el.

Care sunt firmele interesate de Craiova

Honeywell este o companie americană cu diverse implicări în industria aerospațială și a apărării, precum și în producția de materiale specializate. Prin divizia sa de tehnologii aerospațiale, compania este lider global în furnizarea de echipamente electronice pentru avioane, motoare, sisteme și servicii pentru producătorii de aeronave, pentru liniile aeriene, pentru aviația civilă sau militară și pentru programele spațiale. Produsele, serviciile și tehnologiile care dau naștere Soluțiilor de Automatizare și Control (Automation and Control Solutions – ACS) sunt deja prezente în peste 100 de milioane de case și peste cinci milioane de clădiri din lumea întreagă, precum și în construcția de aeronave, trenuri sau automobile. Compania acționează în România printr-o fabrică de turbosuflante în București, o fabrică de senzori în Lugoj și o reprezentanță de vânzări pentru produsele de automatizare.
Makino reprezintă un grup de companii, lider mondial în fabricarea de utilaj greu, un producător de centre de prelucrare, o companie de software, de inginerie, de finanțare și de servicii integrate. Makino este o companie transnațională cu centre de producție în SUA, Japonia, Germania, Singapore, Italia, Franța, Coreea, Taiwan, Turcia, China, Mexic, Brazilia, India, Slovacia și Rusia. Makino are cinci Centre Tehnologice Regionale, așezate strategic în zonele de origine a celor mai importante companii din America de Nord, cărora le asigură vânzări locale, servicii, instruire, precum și produse și tehnologii de ultimă generație.
Mott Macdonald Group este o companie de management, inginerie și consultanță ce deservește sectorul public și privat la nivel global. Astăzi, compania are 14.000 de angajați și activitate în peste 140 de țări și o cifră de afaceri de 1,016 miliarde de lire sterline în următoarele domenii: construcții, comunicații, educație, protecția mediului, sănătate, industrie, petrol și gaze, energie, transporturi, dezvoltare urbană și managementul resurselor de apă.
Portsmouth Aviation oferă soluții inovatoare și e orientată spre client în domeniile de Managementul Proiectelor, Proiectare, Dezvoltare și Producție. Deservește sectoarele de apărare, inginerie și pe cel nuclear, oferind tehnologie de ultimă generație clienților din întreaga lume. Printre clienții Portsmouth Aviation se numără Ministerul Apărării din Marea Britanie, BAE Systems, Raytheon și HDT. Portsmouth Aviation își dorește dezvoltarea unei platforme de proiectare și fabricare în industria aviatică. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII