12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeremonie festivă cu diplome şi circ politic

Ceremonie festivă cu diplome şi circ politic

Acordarea de Zilele Craiovei a unor diplome de excelenţă pentru foşti primari ai Băniei s-a soldat cu un conflict între cuplul Solomon-Vişan şi ceilalţi reprezentanţi ai PDL

Obişnuita şedinţă omagială a Consiliului Local Municipal Craiova, care se desfăşura în fiecare an, de Sfântul Dumitru, a avut ieri o altă formă. Primarul Antonie Solomon a transformat‑o într-o ceremonie festivă, organizată şi prezidată chiar de el, în contextul celei de-a XV-a ediţii a Zilelor Craiovei. Legislativul local a fost astfel eliminat din schemă, consilierii locali având doar calitatea de invitaţi, pentru cei 27 de membri ai acestui for fiind rezervate în sală doar nouă locuri. Cei care n-au prins unul dintre aceste locuri rezervate au fost nevoiţi să stea în diferite colţuri ale sălii, pe locuri rezervate altor persoane sau chiar pe rândul presei.

„Nu vreau să-mi las «mireasa» Craiova pe mâna altuia!“

Primiţi pe acorduri de vals, în interpretarea muzicienilor Filarmonicii „Oltenia“, sute de oameni – reprezentanţi ai administraţiei centrale sau locale, ai diferitelor instituţii economice, sociale sau culturale, dar şi simpli cetăţeni mânaţi de curiozitate – au umplut ieri-dimineaţă Sala Mare a Primăriei Craiova. În faţa lor, la prezidiu, a urcat primarul Solomon, purtând eşarfa tricoloră, ca însemn al funcţiei pe care o ocupă. Edilul a fost flancat de cei doi „mari“ ai judeţului, prefectul Nicolae Giugea şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Festivitatea a avut un debut tot muzical. Toţi cei prezenţi au ascultat în picioare „Imnul Craiovei“, în interpretarea corului Teatrului de Operă şi Operetă „Elena Teodorini“ din localitate.
„Craiova m-a învăţat şi mă învaţă ce înseamnă să iubesc. M-a învăţat ce înseamnă bucuria, dar şi ce înseamnă tristeţea. Nu vreau să-mi las «mireasa» Craiova pe mâna altuia!“, a spus primarul la deschiderea solemnităţilor, în calitate de amfitrion. Edilul le-a făcut apoi celor prezenţi o mărturisire şi o promisiune, care prefigurau un nou episod din conflictul cu legislativul local: „Nu sunt un om perfect, am şi eu slăbiciunile şi răutăţile mele. Dar la mânie se văd inteligenţa şi înţelepciunea unui om. De mâine o să fiu mult mai înţelept şi voi încerca să am o relaţie normală cu toţi craiovenii şi, în special, cu consiliul local şi care m-a ajutat foarte mult în cei opt ani de când sunt primar, indiferent cum s-au numit consilierii şi din ce partide au făcut parte“.
A urcat apoi la tribună prefectul Giugea, care a declarat: „Măcar pentru o zi să dăm de-o parte vanităţile şi orgoliile noastre şi să ne bucurăm alături de craioveni. Nu sunt născut în Craiova, dar de 45 de ani locuiesc aici. Aici am crescut, aici am învăţat, aici am iubit şi mi-am întemeiat o familie şi tot aici îmi urmez cariera didactică universitară. La mulţi ani, Craiova, şi îţi mulţumesc pentru ceea ce ai făcut pentru mine!“.
I-a urmat la cuvânt preşedintele CJ Dolj, care a făcut o scurtă prezentare a trecutului zbuciumat al Craiovei din ultimele secole. Pe la tribună au mai urcat câţiva dintre cei mai de seamă cetăţeni de onoare ai municipiului – academicianul Dan Berindei şi caricaturistul Ştefan Popa Popa’s (proaspăt câştigător al premiului pentru întreaga carieră Mediteraneo Arte, acordat o dată la trei ani de asociaţia artiştilor italieni). I-a urmat prof. dr. Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, care a acordat Primăriei Craiova o medalie jubiliară Brâncuşi.

Primari (şi consăteni) de excelenţă

În aplauzele tuturor celor prezenţi, cele patru campioane din echipa feminină de spadă a României – craiovencele Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu, respectiv bucureştencele Ana Maria Brânză şi Simona Alexandru – au urcat apoi pe scenă pentru a-şi primi diplomele de Cetăţeni de onoare ai oraşului. Mulţumind pentru această onoare, Ana Maria Brânză, care a lăsat Bucureştiul pentru Craiova cu zece ani în urmă, le-a spus celor prezenţi: „Zâmbiţi, bucuraţi-vă şi fiţi mândri că sunteţi olteni!“.
A urmat decernarea unor Diplome de Excelenţă pentru cei mai de seamă foşti primari ai municipiului Craiova, atât din perioada comunistă, pe vremea când această funcţie era ocupată de prim-secretarul Comitetului Municipal al PCR, cât şi de după decembrie 1989. Aceste diplome au fost conferite către: Petre Gigea (edil al Craiovei între anii 1965-1968), Ştefan Negreţ (1977-1980), Marin Lungu (1986-1988), Ion Voiculescu (1988-1989), Constantin Buşoi (1990) şi Tudor Rădulescu (primar al Craiovei între anii 1990-1992).
„Aceşti oameni trebuie să fie băgaţi în seamă la ceas aniversar. De aceea am decis ca, din partea instituţiei pe care o conduc, să vă oferim, domnilor primari, diplome de excelenţă!“, a explicat actualul edil, divulgând în faţa tuturor un „secret“: „După 1945, în istoria Craiovei doar trei primari au fost din Dolj şi toţi din aceeaşi comună, Goicea. E vorba de Ştefan Negreţ, Petre Gigea şi Antonie Solomon. Şi tot din Goicea îl mai avem şi pe domnul Ion Prioteasa, preşedintele consiliului judeţean“.

„Când o să fiu din nou primar, o să am un alt consiliu local“

În momentul în care primarii din perioada comunistă au urcat pe scenă să-şi ridice diplomele, consilierul local Gheorghe Albăstroiu s-a ridicat să părăsească sala, nemulţumit de onoarea care li se face unor foşti demnitari PCR. Consilierul avea motive personale pentru a face asta: bunicul său a fost întemniţat de comunişti, fiind considerat un oponent al regimului, motiv pentru care şi el, ca nepot, a avut de suferit în tinereţe, în perioada efectuării studiilor.
La solicitarea lui Albăstroiu, şi ceilalţi colegi ai săi de partid din PDL au ieşit în acel moment din sală, spre dezamăgirea câtorva dintre spectatori, care i-au fluierat şi chiar huiduit. Nici primarului Solomon nu i-a picat bine plecarea din sală a pedeliştilor, luând-o drept un afront personal, „regizat“ de adversarul său politic, viceprimarul Mărinică Dincă.
„Uitaţi răul Craiovei, aceşti oameni pe care eu i-am adus în Consiliul Local Municipal! Unul singur a fost capul răutăţilor, ceilalţi sunt oameni cumsecade. Eu n-o să fiu rău, o să respect consiliul local, pentru că nu se poate face nimic fără el. Vina mea este că i-am adus în consiliu pe aceşti 15 consilieri (de la PDL- n.r.). Dar craiovenii o să le dea o lecţie de viaţă şi la anu’, în noiembrie, când o să fiu din nou primar, o să am un alt consiliu local“, a declarat ulterior, în cadrul ceremoniei festive, Antonie Solomon.

Diplome pentru actualul şi viitorul şef

Întâmplător sau nu, următorul pe lista celor care au primit diplome de excelenţă din partea lui Solomon a fost deputatul de Dolj, Gelu Vişan (unicul aliat din PDL Dolj al edilului Craiovei). „Mi-a fost adversar politic, dar ştiţi cum este în politică: prietenii devin duşmani, iar duşmanii – prieteni“, a spus Solomon.
„Sunt deputat al PDL şi vicepreşedinte al PDL Dolj şi mă separ total de actul pe care l-au făcut colegii mei din consiliul local“, a precizat Vişan.
După înmânarea diplomei pentru cel care-i este superior în PDL, partid din care încă face parte, primarul Solomon i-a decernat acelaşi titlu şi celui despre care se spune că-i va fi şef de la anul: fostul poliţist Gheorghe Bică, în prezent pensionar şi preşedinte al UNPR Dolj, partid cu care cochetează edilul pentru viitoarele alegeri locale. Moderatoarea Maria Gurman l-a prezentat pe Bică drept „şeful poliţiei judeţene“, expresie care l-a făcut să tresară pe comisarul-şef Constantin Nicolescu, comandantul Poliţiei doljene, care a crezut o clipă că Bică s-a întors şi i-a luat locul.
Alexandru Arşinel, în calitate de reprezentant al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, invitat la fiecare ediţie a Zilelor Craiovei, a primit şi el o diplomă de excelenţă, iar deputatul PDL Constantin Dascălu a primit o diplomă de onoare.
Tot ieri au mai fost acordate şi două diplome speciale. Cea pentru Cel mai tânăr cetăţean al municipiului Craiova a fost acordată Matildei Vieru, o craioveancă venită pe lume chiar ieri-dimineaţă, iar pentru Cel mai vârstnic cetăţean al municipiului i-a fost acordată Fedorei Oţeleanu, care va împlini 101 ani peste o lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII