29.3 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegele Mihai I: "Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume"

Regele Mihai I: „Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume”

"Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume", a afirmat Regele Mihai I în discursul rostit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului cu prilejul aniversării de către Majestatea Sa a vârstei de 90 de ani. "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri", a spus fostul suveran. Regele a menţionat că sunt mai bine de 60 de ani de când s-a adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului şi că "a primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului". 
Potrivit fostului suveran, deşi "mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului", "drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nefiind posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989", "politica este o sabie cu două tăişuri" care "garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor". "Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului", a atenţionat Regele Mihai. 
Fostul suveran s-a angajat ca şi pe mai departe Familia Regală să susţină interesele României. "Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre", a completat Regele Mihai. 
Fostul suveran i-a îndemnat pe români să aibă încredere în democraţie şi în instituţiile sale."Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor", a adăugat Regele Mihai, care a făcut apel şi la "ruperea completă şi definitivă de năravurile trecutului". În opinia sa, cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea, iar elita românească are o mare răspundere în acest sens. Potrivit discursului Regelui Mihai, "democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească, iar România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi". 
Nu în ultimul rând, Regele Mihai a amintit de românii şi pământurile româneşti care au fost luate ca urmare a "împărţirilor Europei în sfere de influenţă". "Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna", a evidenţiat Regele Mihai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII