20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate INS: Românii sunt obligaţi să prezinte CNP-ul la recensământ

INS: Românii sunt obligaţi să prezinte CNP-ul la recensământ

Institutul National de Statistică (INS) a subliniat din nou, azi, că există o bază legală pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensămant şi că românii au obligaşia de a prezenta aceste date cptre recenzori, informează HotNews. Conform legii, susţine INS, CNP-ul este o informaţie obligatorie în programul de înregistrare şi "refuzul furnizării personalului de recensamant a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete" este contravenţie, care se sancţionează cu amendă între 1.500 lei şi 4.500 lei. Motivul acestor noi precizări este că "în mass-media au continuat să apară interpretări distorsionate privind acest subiect", mai spune INS.

Concret, dupa ce face o noua trecere in revista a legislatiei in baza careia se face colectarea CNP-ului in procesul de recensamant, Institutul National de Statistica face referire la un alt act normativ in care sunt prevazute si contraventiile – H.G. 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011:
"articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleaza ca 'refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete' constituie contraventie. Conform art.18 din H.G. 922/2011, contraventiile prevazute la articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, – se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei", se arata in argumentarea INS.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII