28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEZ, implicată într-o anchetă privind spălarea de bani?

CEZ, implicată într-o anchetă privind spălarea de bani?

Autoritățile elvețiene au blocat fonduri bancare de aproximativ 500 de milioane de euro, într-o anchetă asupra unui caz de spălare de bani, în care este implicată o companie energetică cehă, potrivit Mediafax.
Şapte persoane, majoritatea de naționalitate cehă, au fost inculpate pentru spălare de bani și criminalitate economică. Suspecții sunt bănuiți că au preluat ilegal controlul asupra uneia dintre cele mai importante companii energetice cehe, a cărei denumire nu a fost dată publicității. Deși numele companiei energetice implicate în scandalul financiar nu este cunoscut în mod oficial, presa din Cehia vehiculează numele companiei CEZ. Plecarea lui Martin Roman de la conducerea companiei energetice pare să fie legată de finanțarea unor fonduri de investiții off-shore de către Škoda Plzeò, scrie site-ul czechposition.com, care citează cotidianul ceh MF Dnes.
Roman și-a prezentat demisia din funcția de CEO al CEZ la doar o zi după ce a fost confruntat cu documente ce demonstrau că el a beneficiat de plăți din partea fostului său angajator, compania de inginerie Škoda Plzeò, prin intermediul unor fonduri de investiții off-shore. În iunie 2005, justiția elvețiană a declanșat o investigație în acest caz, după ce membrii conducerii companiei au preluat controlul asupra acesteia prin intermediul fondurilor societății. Pentru elucidarea cazului, a fost necesară „o anchetă financiară internaționalã complexă, care a durat șase ani“. Ministerul Public elvețian „îi acuză pe membrii conducerii companiei, precum și pe terțe persoane că au creat o structură de companii foarte complexă, în diferite țări, pentru a deturna în scopuri personale fondurile societății, astfel încât să devină proprietarii acesteia fără a plăti nimic“.
Potrivit acuzării, o parte importantă a averii firmei a fost transferată în Elveția, unde a fost supusă unei operațiuni de spălare de fonduri. „Au fost identificate 100 de conturi bancare legate de aceste acțiuni și a fost confiscată o sumă echivalentă cu circa 600 de milioane de franci elvețieni“, conform Ministerului Public elvețian.
• Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII