15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnchisoare pentru că a trecut cu maşina peste doi tineri

Închisoare pentru că a trecut cu maşina peste doi tineri

Tânărul din comuna doljeană Unirea care, în noiembrie 2010, a trecut intenţionat cu maşina peste două persoane care circulau pe un scuter, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor calificat. În plus, instanţa a dispus ca acesta să plătească familiilor victimelor daune în valoare de 80.000 de lei şi 60.000 de euro.
Cosmin Nelu Stancovici, de 27 de ani, din localitatea Unirea, a fost reţinut de poliţişti pe 16 noiembrie 2010, la câteva ore după ce provocase un accident de circulaţie în urma căruia un tânăr din localitate a murit, iar altul a fost grav rănit.
Oamenii legii au stabilit atunci că, în jurul orei 15.00, Cosmin Stancovici, care conducea un VW Golf înmatriculat în Bulgaria deşi nu avea permis de conducere, a lovit un motoscuter condus în aceeaşi direcţie de Mădălin Olteanu, de 20 de ani, din Craiova, scuter pe care se mai afla şi Alexandru Pârvuţă, de 23 de ani, din Unirea. În urma accidentului, Olteanu şi-a pierdut viaţa, iar pasagerul de pe motoscuter, Alexandru Pârvuţă, a fost rănit grav. Imediat după producerea accidentului, Stancovici a fugit, fiind prins câteva ore mai târziu, în comuna Caraula. Maşina sa a fost găsită abandonată pe câmp, între Unirea şi Caraula. În aceeaşi zi, Stancovici a fost reţinut, iar pe 17 noiembrie a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă, fugă de la locul accidentului şi conducera unui autovehicul pe drumurile publice fără permis.

De la accident la omor calificat

Anchetatorii au constatat în urma cercetărilor făcute după arestarea lui Stancovici că nu fusese vorba de un accident rutier, ci că şoferul lovise cu intenţie scuterul pe care circulau cei doi tineri. Procurorii au stabilit că în seara zilei de 14 noiembrie, în timp ce se afla în maşina sa, Stancovici a fost agresat de un grup de tineri din care făceau parte şi Pârvuţă şi Olteanu, acesta din urmă fiind cel care l-a lovit pe Stancovici şi i-a spart geamul de la portiera stângă faţă a autoturismului.
Două zile mai târziu, Stancovici s-a urcat la volanul VW său şi a plecat spre barul „Pistolarul“ din comună ca să bea o cafea, iar pe drum a observat că din sens opus venea un scuter pe care se aflau Olteanu şi Pârvuţă. Văzând că din faţă vine maşina tânărului pe care îl lovise cu două zile în urmă, Olteanu a virat la stânga pe un drum lateral, însă Stancovici s-a luat după ei. Procurorii au consemnat în rechizitoriu că, după câteva sute de metri, inculpatul, „când s-a apropiat de motoscuter a lovit cu autoturismul partea din spate a acestuia, iar în urma impactului cele două victime au fost proiectate pe sol şi lovite de autoturismul condus de inculpat“. În urma accidentului Olteanu a murit pe loc, iar Pârvuţă a fost scos de sub maşina condusă de Stancovici de martorii care au venit să vadă ce s-a întâmplat. Imediat după scoaterea de sub maşină a tânărului, inculpatul a plecat cu autoturismul de la locul incidentului şi l-a abandonat pe câmp. Procurorii au încheiat cercetările în acest caz în ianuarie, când l-au şi trimis în judecată pe Cosmin Stancovici pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la omor calificat, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis şi fugă de la locul accidentului.
În martie, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe tânărul din comuna Unirea şi l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor calificat. De asemenea, Stancovici a fost obligat de instanţă să plătească familiei Olteanu 50.000 de lei drept despăgubiri materiale şi 60.000 de euro daune morale, plus 30.000 de lei lui Alexandru Pârvuţă.

Apel respins

Stancovici a făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar luni Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul, menţinând pedeapsa dată de Tribunalul Dolj. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind instanţa care are ultimul cuvânt în acest dosar.
• Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII