25.1 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTensiuni între Transnistria şi Uniunea Europeană

Tensiuni între Transnistria şi Uniunea Europeană

Tiraspolul a decis prelungirea interdicţiilor de călătorie în regiunea transnistreană pentru oficiali din Uniunea Europeană (UE), în replică la anunţul făcut de Bruxelles privind menţinerea unor sancţiuni pentru liderii separatişti din Transnistria, informează www.realitatea.net. "Partea transnistreană îşi rezervă dreptul de a lua măsurile restrictive adecvate împotriva funcţionarilor Uniunii Europene, inclusiv interzicerea accesului pe teritoriul republicii", arată un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe de la Tiraspol, citat de Publika TV. De asemenea, Tiraspolul a acuzat UE de şantaj şi aplicare a "dublelor" şi chiar "triplelor" standarde, precizând că extinderea termenului de sancţionare va afecta procesul de negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean.
Consiliul UE a decis la sfârşitul săptămânii trecute prelungirea pentru un an a sancţiunilor împotriva liderilor de la Tiraspol. Documentul prevede însă suspendarea pentru şase luni a interdicţiilor de călătorie în spaţiul UE pentru mai mulţi reprezentanţi ai regimului separatist de la Tioraspol, pentru a contribui la reglementarea conflictului transnistrean.
În februarie 2003, UE a introdus restricţii pentru deplasarea tuturor liderilor regiunii transnistrene în spaţiul comunitar, motivaţia oficială fiind atitudinea inflexibilă, necooperantă şi neconstructivă la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Interdicţia este actualizată anual, oficialii europeni promiţând să o menţină până ce liderii regiunii separatiste îşi vor schimba atitudinea la negocieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU