22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii, în „stresiune“

Studenţii, în „stresiune“

Perioada de vară înseamnă distracţie, vacanţă şi mult timp liber. Însă, până atunci, studenţii mai au de trecut marele hop al sesiunii. Sau al „stresiunii“, cum o numesc majoritatea dintre ei.

Ea înseamnă studiu intens pentru cei conştiincioşi, xeroxat de cursuri pentru cei cu prezenţă redusă la facultate, dar şi încercarea de a-i fura pe oamenii de la catedră, pentru cei care nu prea îşi dau interesul.
Copyshop-urile sunt pline de studenţi care au uitat să treacă pe la şcoală. Pe ultima sută de metri, ei apelează la colegii cu suflet mare, care le împrumută materialul de studiu. „Sunt în urmă cu câteva cursuri şi am venit să le trag la xerox. Nu prea îmi place facultatea la care studiez, dar trebuie s-o termin şi pe asta“, a mărturisit Andrei D., în timp ce stătea la coadă, în faţa unui fotocopiator.
Pe holurile Universităţii, agitaţia e mare. Cei 32.000 de studenţi au intrat în perioada de presesiune, cea a colocviilor, iar de marţi, 7 iunie, încep oficial sesiunea. Diana M. studiază avizierul. „Am trei restanţe în toamnă. Nu prea pot să fac faţă atâtor examene în doar o lună. Am colegi care au numai note mari, dar nu îmi dau seama cum reuşesc“. Sunt doar două variante: ori înveţi, ori copiezi; sau cel puţin aşa umblă vorba printre studenţi.

A copia sau a nu copia

Metode de învăţat sunt multe, aşa cum sunt şi de copiat. Unii învaţă pe muzică clasică, alţii dimineaţa, alţii noaptea sau chiar într-un zgomot infernal. Ceilalţi au arsenale întregi de metode de copiat. Unele sunt mai învechite, cum ar fi clasicele fiţuici, mai mari sau mai mici, fiţuica-rolă sau fiţuicile-cărticică, scrisul de acasă al tuturor subiectelor posibile sau, de ce nu, la materii mai „logice“, câteva formule notate pe mână, ascunse bine sub mânecă. De când tehnologia a explodat într-o mulţime de mijloace de comunicare, unii studenţi optează pentru căştile pitite pe sub părul lung, ascunse pe lângă ceafă, pe sub tricou sau pentru iPhone-ul sau telefoanele care citesc fişiere de toate felurile. Tot ce îţi trebuie e curaj şi un pic de noroc ca să nu fii prins. „La unii profesori poţi copia, la alţii nu. Unii dintre ei aduc mulţi supraveghetori în faţa cărora nu poţi mişca, atunci e mai greu“, a spus George S., practicant al acestor metode.
Bătălia se dă, până la urmă, pentru o notă de trecere. Nota 5 pare să fie mai de succes decât 10, chiar dacă aceasta din urmă poate aduce o bursă în cazul în care e luată de mai multe ori în aceeaşi sesiune. Nu e imposibil să o obţii, dar e greu. „Eu vreau doar să trec. Nu am cine ştie ce vise la o bursă şi nu îmi place să fiu văzută ca o tocilară. În plus, lucrez şi câştig o sumă mai mare decât bursa“, a mărturisit Mariana A., care va învăţa, anul acesta, doar pentru un 5 universal, la toate materiile.
Nota 5 sau nota 10, copiat sau corectitudine, „stresiune“ sau sesiune? Studenţii sunt mulţi, la fel şi preferinţele lor. Profesori, aveţi grijă!
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII