21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBariera Vâlcii, Copşa Craiovei

Bariera Vâlcii, Copşa Craiovei

Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii se plâng că zilnic suportă praful de cărbune de la CET II

Craiovenii din cel mai poluat cartier al Craiovei, Bariera Vâlcii, susţin că învecinarea cu Complexul Energetic (CET II) le aduce numai probleme. Cel mai grav este că, în timp, din cauza prafului de la halda de cenuşă sau a prafului de la depozitul de cărbune, mulţi dintre ei au probleme respiratorii. De pulberile eliminate prin arderea cărbunelui au scăpat, deoarece CET II a investit milioane de euro pentru o instalaţie de eliminare a zgurii şi cenuşii.
„Pentru eliminarea poluării am cheltuit aproximativ 115 milioane de euro. Cei de la Mediu ne-au amendat de atâtea ori, în trecut. Acum nu mai există probleme. Nici de praf de cărbune nu poate fi vorba, deoarece cel mai mic are o granulaţie de peste un centimetru şi nu cred că poate fi purtat chiar aşa de vânt. La noi nu s-a plâns nimeni. Dar mai este o problemă pe care oamenii nu o spun – de ce autorităţile le-au dat aviz de construire la un metru de Centrală. Ca să nu mai vorbim de cei care nu au această autorizaţie“, a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova
 „Ei spun că s-a rezolvat, dar nu s-a rezolvat nimic. Când suflă vântul se ridică praf negru de la cărbune, ne intră în casă, iar când stai în curte nu poţi să respiri. Cei care locuiesc pe strada cealaltă se plâng şi de mirosul de păcură. Toţi avem probleme aici cu praful ăsta negru, care trece dincolo de pod“, a spus Virgil Busuioc.

CET nu poluează

Complexul Energetic s-a construit aici în perioada anilor ‘70 şi de atunci localnicii au îndurat zgomotul şi poluarea. Abia în anul 2010, conducerea CET II, mereu ameninţată şi amendată de Garda de Mediu, a achiziţionat o instalaţie de eliminare în fluid dens a cenuşii rezultate în urma arderilor.
„La CET II nu mai sunt probleme. Acolo au monitorizare electronică şi nu pot să treacă peste anumiţi parametri. Nu poate fi problemă cu poluarea. Poate este praf de pe câmp. Am făcut acolo zece controale. Şi azi (19.04.2011) mergem acolo. O singură problemă mai au cu desulfurarea, dar şi aceasta este în curs de rezolvare“, a susţinut Ileana Şerban, şeful Gărzii de Mediu Dolj.
Numai că oamenii tot nu au linişte. „Când bate vântul, parcă este ceaţă. Pe orice obiect din curte se aşază de la o zi la alta un strat de cenuşă, iar în casă nu poţi să deschizi ferestrele. Unul dintre copii este bolnav de astm, iar cel de-al doilea are şi el probleme de respiraţie. Este drept că suntem şi foarte aproape de centrală şi la ce să ne aşteptăm, dar spun că au făcut investiţii şi că s-a rezolvat. Dar eu cred că poluare tot mai este“, a spus Constantina Călin. De aceeaşi părere este şi o altă localnică, Constantina Anghel: „Parcă suntem mineri. Mai şi spun cei de la Mediu că nu este poluare. Păi noi simţim zilnic că ne înecăm“, a susţinut femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII