19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa vânătoare de albinoşi

La vânătoare de albinoşi

Discriminarea împotriva albinoşilor a fost dintotdeauna o problemă gravă în Africa subsahariană, însă de ceva timp în Tanzania situaţia a degenerat grav.
Potrivit cotidianului italian La Repubblica, doar în ultimii trei ani,  50 de persoane, dintre care mulţi copii, au fost ucise sau mutilate, căzând victime traficului tot mai „înfloritor“ cu organe umane. În Tanzania, de fapt în toată Africa, mulţi localnici sunt convinşi că albinoşii sunt dotaţi cu puteri magice. Autorităţile afirmă că vrăjitorii fac comerţ cu pielea, oasele şi părul albinoşilor, acestea fiind folosite drept ingrediente pentru prepararea unor poţiuni magice care promit prosperitate persoanelor care le beau. Preţurile sunt atât de mari, încât cei care mutilează sau ucid nu au scrupule. În ciuda introducerii pedepsei cu moartea pentru cei care ucid albinoşi, crimele nu par a se opri. Şapte persoane au fost spânzurate, iar alte patru au primit deja sentinţa capitală. Poliţia face toate demersurile pentru a pune la punct un registru cu toţi albinoşii care trăiesc pe teritoriul Tanzaniei, pentru ca în acest fel să le asigure mai bine protecţia. La ultimul recensământ, în Tanzania erau 150.000 de albinoşi. În aceste condiţii, forţele de ordine au de acum printre responsabilităţi escortarea copiilor albinoşi la şcoală. În plus, au fost distribuite telefoane mobile gratuit, pentru ca victimele să poată contacta poliţia cât mai repede în caz de atac.
Cu toate acestea, părinţii copiilor albinoşi preferă să-i trimită în internate, unde sunt în siguranţă. Ei se tem şi că statul i-ar putea acuza că au vândut organele propriilor lor fii.

Crimele continuă

Crimele continuă însă şi se răspândesc şi în apropiere de graniţa cu Kenya, unde anul trecut o femeie albinoasă a fost pur şi simplu tranşată, fiindu-i smulşi ochii, limba şi sânii. Femeia, pe numele său Vumilia Makoye, era la masă cu familia sa în căsuţa lor părăginită, aflată în vestul Tanzaniei, când doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite au năpustit în casă. Vumilia trăia asemenea multor altor africani albinoşi. Ea fusese nevoită să abandoneze şcoala din cauza unei miopii grave, problemă foarte răspândită printre albinoşi, ai căror ochi se dezvoltă în mod anormal, astfel că, de multe ori, pentru a vedea o carte sau un telefon mobil trebuie să îl aducă la câţiva centimetri în faţa ochilor. Nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă pentru că nimeni nu a dorit să o angajeze, astfel că era nevoită să vândă arahide la piaţă şi să trăiască din cei doi dolari pe săptămână pe care reuşea să îi agonisească. În momentul în care mama sa i-a văzut pe cei doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite a încercat să blocheze uşa, însă totul a fost în zadar. Yusuph Malogo, care locuieşte în apropiere, se teme că va fi următoarea victimă. Şi el este albinos şi lucrează singur pe o plantaţie. Acum are mereu asupra lui un fluier, pentru a cere ajutor în caz de nevoie.

Ignoranţă şi superstiţie

Mulţi albinoşi se adresează organizaţiei Tanzanian Albino Society, însă aceasta dispune de un buget de aproximativ 15.000 de dolari pe an, sumă insuficientă pentru a procura cremă solară, pălării şi haine cu care ar putea salva o grămadă de vieţi. Să te naşti în Africa, unde soarele e nemilos, să nu ai un pigment care să îţi protejeze pielea este un adevărat blestem. Potrivit autorităţilor, crimele sunt mai frecvente în zonele rurale, unde oamenii sunt mai ignoranţi şi mai superstiţioşi. Vrăjitorii profită de această ignoranţă a populaţiei rurale, care asimilează albinoşii diavolului. Cele mai mari probleme sunt în vestul ţării, în regiunea Lacului Victoria, unde există credinţa că sângele albinoşilor poartă noroc pescarilor şi căutătorilor de aur. „Aceşti vrăjitori au convingeri ciudate. Nu cu mult timp în urmă se spunea că, dacă pescuieşti folosind capul unui om chel, aveai şanse să te îmbogăţeşti. Alţii spuneau că stropind cu sânge pământul dintr-o mină, existau şanse mai mari să găseşti aur. Aceste credinţe apar şi dispar. Problema o reprezintă oamenii care îi cred pe aceşti vrăjitori şi nu îşi pun prea multe întrebări“, crede comisarul de poliţie Paul Chagonija.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII