14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalvaţi de la îngheţ

Salvaţi de la îngheţ

Numărul oamenilor fără adăpost adunaţi de pe stradă şi duşi la Centrul Social „Sf. Vasile“ din Craiova creşte de la o zi la alta, din cauza gerului năprasnic. Aceştia sunt luaţi de poliţie şi ambulanţă, majoritatea în stare de şoc hipotermic, şi duşi la adăpost.

Victime sigure ale frigului, oamenii străzii din Craiova şi-au găsit salvarea la Centrul Social „Sf. Vasile“ pentru persoanele fără adăpost din Craiova. Adăposturile improvizate de lângă ghene, de sub podurile unde obişnuiau să doarmă şi din canale nu i-au mai ferit de frig, iar focul din cartoane nu le-a mai ţinut de cald. Hainele şi păturile jerpelite, oricât de groase, nu au fost o piedică în calea gerului care le-a pătruns în oase. Nici băutura consumată nu i-a încălzit decât pe moment, după care au îngheţat bocnă. Unii au fost adunaţi din stradă de poliţie sau Ambulanţă. Alţii au venit de bunăvoie, deoarece nu au mai putut îndura gerul năprasnic.
Într-o singură săptămână, numărul celor „salvaţi“ şi aduşi la adăpost este de zece persoane. Dar cei mai mulţi vor veni de acum înainte, când temperaturile scăzute vor deveni de nesuportat.
„Numărul celor care au ajuns în ultima vreme la noi a crescut, din cauza frigului năprasnic. Cei mai mulţi au fost aduşi de Poliţia Comunitară, alţii au venit singuri. Cu toţii sunt persoane de vârsta a treia. Sunt 32 în total şi ne aşteptăm să vină tot mai mulţi odată cu scăderea temperaturilor. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, în luna ianuarie, când s-au înregistrat temperaturi sub minus 15 grade şi am avut cel mai mare aflux de oameni găzduiţi în adăpost. Suntem pregătiţi şi în acest an, capacitatea noastră este de 52 de locuri şi le putem suplimenta“, a precizat Sorin Pârvănescu, directorul Centrului Social „Sf. Vasile“ pentru persoanele fără adăpost din Craiova.
Nicolae Blidar, de 59 de ani, a ales să vină singur la adăpost. S-a săturat să doarmă prin gară sau pe bănci, sub cerul liber. Bărbatul susţine că a rămas fără casă, alungat pe drumuri de femeia cu care a convieţuit în ultimii ani.
„Am avut o casă în Craiova, dar am vândut-o şi am plecat în Calafat, unde mi-am găsit o femeie. Dar aceasta, după ce mi-a mâncat banii, m-a scos afară, deşi ridicasem acolo o casă pe cheltuiala mea. Ajunsesem să stau prin gară, fără nici un Dumnezeu, cu hainele într-o sacoşă…“, a povestit Nicolae Blidaru.

Sărbători şi pentru ei

Pentru cei care au ales să-şi găsească refugiul în adăpostul de pe bulevardul Râului din Craiova, Sărbătorile de iarnă au fost altfel. S-au putut bucura de o masă îmbelşugată de Crăciun, de un brad împodobit şi de cadouri.
„Zilele de sărbătoare au fost deosebite pentru oamenii de la adăpost. Masa de Crăciun a fost mult mai bogată, la fel va fi şi cea din seara de Anul Nou. În plus, ei au primit pachete cu daruri şi chiar un brad împodobit. Ne-am dorit ca Sărbătorile de iarnă să fie prilej de bucurie şi pentru ei“, a spus preotul Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU