9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadouri pentru copiii de la Oncopediatrie

Cadouri pentru copiii de la Oncopediatrie

Nerăbdători, dar emoţionaţi în acelaşi timp, aşa l-au aşteptat pe Moş Crăciun copiii de la compartimentul Secţiei de oncopediatrie din cadrul Clinicii a II-a de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Craiova. Pe lângă jucării şi dulciuri, ajutat de Asociaţia OncoHope şi de o serie de persoane cu suflet din Craiova, Moşul le-a adus şi televizoare şi frigidere.

Copiii internaţi la Comparti-mentul de Oncopediatrie din cadrul Clinicii a II-a de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Craiova sunt în majoritate plini de viaţă. Unii sunt mici, nici nu vorbesc încă, dar împart zâmbete cu mărinimie şi întind mânuţele să te atingă. Alţii abia au împlinit câţiva anişori, sunt curioşi şi aleargă pe coridor, jucându-se de-a bandiţii şi de-a alte personaje închipuite, cu mânuţele pline de înţepături sau grele sub povara branulelor. Cei mai mari, de şapte sau 12 ani, sunt mai liniştiţi şi mai ruşinoşi şi abia dacă spun câteva cuvinte, mai ales că unii nu se simt bine din cauza tratamentului. Indiferent de vârstă, toţi au însă probleme de sănătate, în cadrul Secţiei de oncopediatrie fiind luaţi în evidenţă copii cu leucemii, cu tumori maligne, osoase, cu limfoane maligne sau diverse alte tumori. Toţi însă îl aşteptau ieri pe Moş Crăciun, plini de speranţă, mai ales că se zvonise că va veni.
„Eu vreau jucării – o maşinuţă cu telecomandă“, a spus Alex, un băieţel de patru ani, plin de viaţă şi cu zâmbetul pe buze. „Maşinuţe, multe maşinuţe“, îşi doreau şi Alexandru şi Andrei, doi gemeni de trei anişori, curioşi şi veseli, mai puţin atunci când mama lor încearcă să le mai domolească elanul. În funcţie de vârstă, dorinţele nu se opresc însă aici. „Eu vreau un elicopter cu telecomandă, o maşină cu telecomandă şi un set de roboţei“, a precizat Marian Eugen, un băiat de şapte ani, cu ochi mari şi serios peste măsură.
„Eu vreau multe păpuşi. Îmi plac cele brunete, mari“, a spus Steluţa, o fetiţă de cinci ani, ruşinoasă şi frumoasă foc, care l-a aşteptat cu nerăbdare pe Moş Crăciun. Dacă copiii mai mici visează la jucării noi şi diverse, cei mai mari sunt mai realişti şi mai trişti. „Sănătate, asta vreau de la Moşul“, a spus Cristina, cu seriozitatea unui copil de 12 ani maturizat înainte de vreme.

„Moşul a venit cu jucării şi electrocasnice“

Şi Moşul nu i-a dezamăgit. A sosit ieri, cu spiriduşul său, încărcat cu dulciuri, sucuri, fructe şi multe jucării – maşinuţe şi elicoptere cu telecomandă, păpuşi prinţese şi păpuşi bebeluşi, dar şi cu lucruri mai practice, care să le facă micuţilor şi însoţitorilor lor viaţa mai frumoasă.
„Încercând să aducă în saloanele de spital puţin din atmosfera de acasă, pe lângă modernizările aduse în cursul acestui an, Secţia de oncopediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova a fost dotată cu o serie de echipamente electrocasnice de ultimă generaţie, în cadrul Campaniei «Ajută un copil, salvează un zbor!». Campania a început în urmă cu un an. Atunci am venit cu cadouri la copii şi am văzut că este nevoie de foarte multe lucruri. Copiii bolnavi de cancer au nevoie de un tratament agresiv pe o perioadă mai mare de timp şi de aceea şi noi trebuie să fim mai grijulii cu ei şi să le oferim condiţii ca să se simtă ocrotiţi, să le alinăm puţin suferinţele, să se simtă copii. Am început colaborarea cu GdS prin luna mai a acestui an, am strâns fonduri, am cumpărat materiale şi împreună cu conducerea şi salariaţii spitalului am reuşit să izolăm termic clădirea, să zugrăvim, au fost schimbate saltelele, pilotele, lenjeriile, s-a adus mobilier nou. Acum am dat comandă să întregim necesarul de mobilier şi la sfârşit de an Moşul a venit pentru copii cu jucării şi electrocasnice (trei frigidere şi trei televizoare)“, a declarat unul dintre reprezentanţii Asociaţiei OncoHope, care a precizat că pentru a aduce un zâmbet pe buzele copiilor în această campanie le-au mai fost alături Gazeta de Sud şi Fundaţia Gazeta de Sud, Fundaţia Popeci, Asociaţia Studenţilor de la Facultatea de Medicină, precum şi firmele TopTech, Polystart şi Top Edge.

Copilărie în spital

Toate aceste îmbunătăţiri au fost absolut necesare, mai ales că în Secţia de oncopediatrie din cadrul Clinicii a II-a de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Craiova vin copii care stau perioade foarte lungi de timp, fiind în tratament cu citostatice.
„Dacă e leucemie la debut, perioada de tratament, care e aproape continuă, durează circa şapte luni, cu perioade foarte scurte (de câte două-trei zile) când mai sunt şi externaţi. În plus, după şapte luni, timp de câţiva ani, cei cu leucemie revin periodic, şi pentru tratament (fac tratament de întreţinere la domiciliu, tratament de intensificare a remisiei în care se află), şi la controale“, a declarat prof. dr. Polixenia Stancu, şefa Clinicii de Pediatrie II, care a explicat că este un lucru bun că se îmbunătăţeşte calitatea vieţii aici, stau într-un mediu mai plăcut, pot sta la televizor şi au unde să-şi pună alimentele, dar şi o sală pentru diverse activităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS