15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate400.000 de transnistreni la urne, pentru alegeri legislative

400.000 de transnistreni la urne, pentru alegeri legislative

Circa 400.000 de transnistreni sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a-şi alege cei 43 de deputaţi din Sovietul Suprem, informează NewsIn.
Pentru validarea alegerilor este necesară o prezenţă la vot de 25%. Transnistrenii care au vrut, au putut să îşi exprime opţiunea electorală anticipat, încă de marţi, când în circumcripţii au fost afişate materiale de informare – biografiile candidaţilor şi tezele principale ale programelor electorale. Alegerile parlamentare din regiunea transnistreană au loc în circumscripţii uninominale, deşi, pentru prima dată, în buletine va fi indicată şi aparteneţa candidaţilor la fotoliile de deputaţi. Partidul Оbnovlenie (Reînnoirii), care a deţinut majoritatea în Sovietul Suprem, susţine însă 30 de candidaţi dintre cei 123.
 Pentru monitorizarea scrutinului au fost invitaţi observatori din Rusia şi Ucraina. Au venit însă doar 40 de observatori din Abhazia şi Osetia de Sud. La Chişinău, dar şi în Europa, se consideră că de acest scrutin sunt mai mult interesaţi politologii, decât oficialii.
Ultimele alegeri legislative din Transnistria au avut loc în decembrie 2005 şi au provocat o surpriză. Alegătorii nu au mai susţinut masiv partidele pro-Smirnov, ci au susţinut Partidul Оbnovlenie (Reînnoirii), dând un surprinzător câştig de cauză opoziţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS