16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndemnizaţia pentru mame, acordată doar un an

Indemnizaţia pentru mame, acordată doar un an

Ioan Botiş a primit acordul democrat-liberalilor pentru măsura pe care a propus-o, urmând ca decizia finală să fie luată în interiorul coaliţiei. Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, a precizat că limitarea acestei perioade permite menţinerea cuantumului actual al indemnizaţiei şi va stimula mamele să se întoarcă în câmpul muncii prin faptul că vor mai primi încă un an 500 de lei lunar după ce îşi vor relua serviciul. „Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o. Nu cred că a fost vreun vot împotrivă. Mă refer la păstrarea sumelor între care se dă ajutorul pentru primele 12 luni, minimum 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni“, a declarat vicepreşedintele Cristian Boureanu.
După expirarea celor 12 luni, plata indemnizaţiei va fi sistată, dar femeile care-şi reiau serviciul vor primi încă 500 de lei lunar pe o durată de un an, astfel încât să poată suporta mai uşor costurile legate de angajarea unei bone. „Am considerat că, în prezent, femeile care au curajul să-şi asume responsabilitatea naşterii unui copil în vremuri grele, dar care au totuşi servicii bune şi doresc să se întoarcă la muncă să fie încurajate. Am căzut de acord să mergem pe o sumă de 500 de lei pe care să o acordăm mamelor care se întorc în câmpul muncii după 12 luni“, a spus democrat-liberalul.
Ajutorul de 500 de lei este fix, fără să fie raportat la salariile mamelor, şi se ridică la nivelul a circa 30% din salariul mediu brut, de 1.800 de lei. „Cine se întoarce la un salariu mult mai mare nu va sta în acest ajutor. E o sumă care, coroborată cu alte legi în domeniu – ştiţi că se discută foarte mult de legea tichetelor de creşă, de after-school – sperăm să încurajeze femeile care doresc să nască şi ulterior să se întoarcă la locul de muncă. Până la urmă, există 13 ţări UE care nu au nici un fel de ajutor în această direcţie: Portugalia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie etc.“, a explicat pedelistul.
Dacă femeile nu mai au posibilitatea să primească indemnizaţia de maternitate pe mai mult de un an, există, în schimb, varianta de a reveni mai repede în câmpul muncii, după minimum şapte luni, interval după care vor primi ajutorul fix de 500 de lei. „Acordarea indemnizaţiei pe 18 luni ar însemna o reducere a sumelor alocate. Preferăm să-i încurajăm pe cei care lucrează pe locuri de muncă bine plătite, care reprezintă motorul economiei, să stea 12 luni pe o sumă mare, urmând să revină în câmpul muncii cu 500 de lei pe încă un an“, a conchis Cristian Boureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII