16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Slatinei, cel mai tare din parcare

Primarul Slatinei, cel mai tare din parcare

Tranzacţie suspectă de un milion de euro la Primăria Slatina. O societate comercială deţinută integral de Consiliul Local Slatina a plătit 4,2 milioane de lei pentru achiziţionarea unei parcări supraetajate, care a fost lăsată neterminată de firma care a câştigat licitaţia pentru construirea ei. Primăria şi-a vândut astfel singură un bun care era oricum al ei.

La Primăria Slatina se întâmplă tot felul de tranzacţii ciudate. Gazeta de Sud v-a prezentat săptămâna trecută contractul prin care primarul Darius Vâlcov, viceprimarul Dan Bălăşescu şi consilierii locali majoritari PD-L au cesionat întreţinerea spaţiului verde pe o sumă record, care sfidează criza: aproape 200 de milioane de euro. Banii ar trebui să intre în următorii 30 de ani în buzunarele unor firme care ţin foarte aproape de primărie. De exemplu, liderul asociaţiei care a câştigat licitaţia, SC Rupiah SRL din Slatina, a cumpărat pachetul de acţiuni de la SC Aceti SA, o societate a Consiliului Local Slatina, specializată în prestarea de servicii specifice în domeniul construcţiilor, gospodăriei comunale şi al execuţiei de lucrări tehnico-edilitare. Altă firmă din cadrul asociaţiei, SC Hiwaters SRL, din Vâlcea, a câştigat sume importante de bani din contractele semnate cu primăriile din Slatina şi Craiova pentru diferite lucrări peisagistice la spaţiul verde sau la fântâni arteziene. Altă tranzacţie suspectă este cea prin care municipalitatea olteană a decis să vândă un bun public, o parcare supraterană, realizată din fonduri locale, societăţii SC Imobiliare Consloc SRL. Ce-i drept, firma are acţionar unic Consiliul Local Slatina, dar, urmând modelul Aceti, ar putea fi şi ea vândută unei alte societăţi comerciale cu parcare cu tot.

Cum să-ţi vinzi singur propriul bun

Nevoia de locuri de parcare în oraş a determinat primăria să organizeze o licitaţie pentru construirea unei parcări supraetajate cu 130 de locuri, întinse pe două etaje, cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 5.000 de metri pătraţi. Edilii locali au organizat licitaţia, firmele participante au depus ofertele, iar cea mai avantajoasă a fost cea a firmei Draglina Olmec din Craiova, cu 4,1 milioane de lei plus TVA. Societatea este controlată de bossul de la SIF Oltenia, Dinel Staicu, prin societatea Carnaspod, cu sediul în Podari. Doi ani au trecut de la licitaţie, iar lucrările au început să scârţâie. Diferitele reţele de utilităţi ascunse în pământ sau criza financiară i-au făcut pe cei de la Draglina Olmec să sisteze lucrul după ce realizaseră aproximativ 80% din parcare. Pentru acest lucru au primit de la Primăria Slatina 3,4 milioane de lei. Nervoasă că parcarea nu este gata la timp, municipalitatea a reziliat contractul cu firma şi a dat-o în judecată pentru daune civile de peste un milion de lei. Şi de aici intervine partea ciudată.
În loc să scoată la licitaţie restul lucrării, primăria a vândut-o cu tot cu terenul de sub societăţii din subordinea consiliului local, Imobiliare Consloc. Adică primăria şi-a vândut sieşi un bun care era deja al ei. Decizia de a vinde vine în contradicţie cu ce spuneau edilii cu ceva vreme în urmă. „Vom rezilia contractul şi vom iniţia o nouă licitaţie“, le spunea consilierilor locali managerul public Minel Prina. Numai că, între timp, s-a întâmplat ceva. În loc să scoată la licitaţie continuarea lucrării, primăria a scos la vânzare toată parcarea. A vândut inclusiv terenul de sub ea şi proiectul firmei Imobiliare Consloc pentru suma de 4,2 milioane de lei. Întrebat de ce s-a răzgândit, primarul Darius Vâlcov a răspuns „convingător“: „Asta a fost decizia noastră la acel moment. Eu zic că a fost o decizie bună. Mi se pare absolut normal ca o firmă a primăriei să cumpere un bun al primăriei, mai ales că primăria nu mai putea să termine parcarea. S-a făcut o licitaţie şi a câştigat Consloc“, a spus Vâlcov. Este evident însă că în cazul vânzării Imobiliare Consloc, după modelul Aceti, firma cumpărătoare s-ar alege cu o parcare gata construită fără prea multă bătaie de cap. Nu numai vânzarea parcării ridică semne de întrebare, ci şi amplasamentul ei. Clădirea este aproape lipită de Spitalul Judeţean din Slatina, iar accesul la ea ar putea împiedica ieşirea şi intrarea ambulanţelor din spital. Unitatea spitalicească şi parcarea au cale comună de acces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII