22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateONG-urile caută finanţări pentru proiecte

ONG-urile caută finanţări pentru proiecte

Asociaţia CRONO – Centrul de Resurse pentru Organizaţiile nonprofit din Oltenia – se află în această perioadă în faza finală a unui proiect privind îmbunătăţirea capacităţii operaţionale a 20 de organizaţii comunitare din mediul rural înfiinţate în regiune. Începând din 2008, CRONO a acordat consultanţă şi training pentru înfiinţarea de ONG-uri active pe plan local, care să aibă iniţiative de dezvoltare comunitară.
13 asemenea ONG-uri coordonate de CRONO funcţionează numai în Dolj. Prin oamenii cu iniţiativă au apărut proiecte interesante, din care enumerăm: spaţii de joacă pentru copii în comuna Afumaţi, reabilitarea cărucioarelor persoanelor cu handicap din Breasta, amenajarea unui părculeţ de recreere la Călăraşi, înfiinţarea unei biblioteci comunale la Cârna, reabilitarea fântânilor publice la Dâlga etc.
CRONO a organizat până acum cursuri pentru membrii consiliului director şi directorii executivi ai ONG-urilor şi a organizat o bursă a tuturor acestor proiecte, pentru a căuta sponsori disponibili să acorde finanţare. „Rezultatul a fost sub aşteptări, deşi bursa a fost organizată în acelaşi timp şi la aceeaşi locaţie cu un forum de afaceri, la care au participat peste 70 de societăţi“, a spus Nicolae Cuţă, coordonatorul proiectului. Ulterior, a fost realizat un catalog cu toate aceste proiecte, care a fost prezentat firmelor.
„Din păcate, firmele au avut pierderi din cauza crizei financiare, aşa că nu s-a putut vorbi de sponsorizări. A rămas o soluţie către care trebuie să ne îndreptăm toată atenţia, şi anume fondurile UE nerambursabile, în special cele oferite prin Programul Operaţional Regional – Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). Noi vom realiza unele modele de proiecte, pentru sesiunea de depunere care va fi deschisă în curând în cadrul domeniului major de intervenţie 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale“, a precizat Nicolae Cuţă.
Totodată, centrul coordonator va lansa un mecanism de finanţare pentru proiectele făcute de ONG-uri, prin constituirea unei fundaţii comunitare după model american. ONG-ul va avea un fond comun de finanţare, la care pot participa companiile, persoanele fizice, cât şi consiliile locale. Din acest fond vor putea fi finanţate proiectele făcute de ONG-uri.  
„Să presupunem că Ford vrea să facă sponsorizări. Compania poate iniţia o campanie de «Proiecte Ford» care să aibă o temă comună: copiii, persoanele cu handicap etc. Toate proiectele pe această temă depuse de ONG-uri vor fi evaluate, iar cele mai bune vor primi finanţare“, a explicat Nicolae Cuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII