14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFalsuri sub ştampila Primăriei Craiova

Falsuri sub ştampila Primăriei Craiova

Nici sinuciderea nu a scăpat-o până acum pe o fostă angajată a municipalităţii craiovene de dosarul penal pentru falsuri şi înşelăciuni. Cristiana Bogdan a luat zeci de credite de la CAR, utilizând adeverinţe false cu antetul şi semnătura Primăriei Craiova.

Scandalul giranţilor fără voie din cadrul poliţiei doljene nu e singurul de acest gen. Agenta Gabriela Racea de la Serviciul Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj – cercetată în prezent pentru că ar fi luat împrumuturi fabuloase cu ajutorul unor adeverinţe de girant întocmite pe numele unor colegi – pare să fi avut un mentor. Este vorba de Cristiana Bogdan, până nu demult angajată a Primăriei Craiova.

Despre morţi, nu doar de bine

Cristiana Bogdan a lucrat ca referent în cadrul Serviciului autoritate tutelară din Primăria Craiova. În interval de doi ani (2007 – 2009), în condiţii pe care poliţiştii încă încearcă să le descâlcească, ea a obţinut 18 credite, în cuantumuri cuprinse între 10.000 şi 24.000 de lei, totalizând circa 200.000 de lei, de la CAR Electroputere şi CAR Arias CFR. La început, ea a fost titular al creditelor. Când însă a început să bată la ochi numărul împrumuturilor pe care le contractase de la cele două CAR-uri, a schimbat metoda. S-a plâns colegilor că are probleme cu tatăl ei, care este bolnav şi trebuie să facă o operaţie costisitoare, altfel nu scapă cu viaţă. Impresionate, trei colege au luat pe numele lor împrumuturi de la aceleaşi CAR-uri, dându-i banii Cristianei, sub promisiunea solemnă că aceasta va achita ratele.
Când şi aceşti bani s-au terminat, Cristiana se pare că a recurs la altă metodă de înşelătorie. A luat împrumuturi pe numele mamei, al soţului, al cumnatei sau al soacrei, giraţi de colegi de-ai săi din cadrul Autorităţii Tutelare sau al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor. Doar că – la fel ca şi în cazul poliţistei Racea – respectivii colegi habar n-aveau că sunt giranţi. Cristiana le aflase datele de identitate, apoi „fabricase“ pe numele lor nişte adeverinţe de girant, pe care le-a depus la cele două CAR-uri. Adeverinţele respective purtau semnăturile conducerii celor două unităţi subordonate primăriei, ba chiar şi ştampilele aferente.
Falsul mersese până acolo încât pe adeverinţe erau trecute numere de telefon ale Cristianei Bogdan. Atunci când reprezentanţii CAR-urilor sunau să verifice dacă adeverinţele corespund realităţii, le răspundea chiar Cristiana, care le confirma „veridicitatea“ datelor de pe adeverinţe.

Giranţi fără voie pentru nouă credite

Cum titularii nu îşi achitau ratele, a fost doar o chestiune de timp ca întreaga schemă a escrocheriilor să se prăbuşească precum un castel de cărţi de joc. Colegilor săi au început să le vină de la CAR-uri „scrisorele“ prin care erau anunţaţi că trebuie să achite restanţele la creditele pe care, chipurile, le giraseră. Nu a durat mult până când cei peste 20 de angajaţi ai primăriei care figurau fără ştirea lor ca giranţi să-şi dea seama cine le-a făcut-o. Anchetată de poliţie, Cristiana Bogdan s-a sinucis cu câteva luni în urmă, bând sodă caustică. Iar banii, până una-alta, îi plătesc colegii ei nevinovaţi, cărora municipalitatea le opreşte lunar din salariul şi aşa ciuntit cu un sfert de guvernul Boc. Şi au destul de plată, pentru că fiecare dintre colegi figurează că a girat între trei şi nouă credite.
Deşi autoarea falsurilor a decedat, ancheta încă nu s-a încheiat. Dosarul se află acum la Biroul de Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova. Oamenii legii vor să afle cum de cele două CAR-uri – aceleaşi care au acordat împrumuturi fabuloase şi poliţistei Racea – au putut să acorde atât de uşor aceste credite, dar şi cât de vinovaţi sunt alţi salariaţi ai primăriei, care ar fi ajutat-o să falsifice respectivele adeverinţe de girant.
„Nu-mi explic cum s-a întâmplat acest lucru, cum a avut acces la ştampile şi la datele personale. Eu m-am trezit girant fără să ştiu la cinci credite de aproximativ 10.000 de lei fiecare. Ne-au făcut poprire pe salariu, iar acum trebuie să plătim pentru ceva ce nu am făcut“, susţine, sub protecţia anonimatului, un angajat al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII