15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie, companii! Un escroc pretinde că vă returnează impozitele

Atenţie, companii! Un escroc pretinde că vă returnează impozitele

Firmele sunt atenţionate de către Ministerul Finanţelor în legătură cu o tentativă de fraudă cu ajutorul sistemelor informatice: firmele primesc un e-mail prin care sunt anunţate că li se cuvine o rambursare de impozit. Societăţile sunt puse să-şi dea conturile şi cardurile unde să le fie viraţi banii.

Ministerul Finanţelor Publice este supus, de mai bine de o lună, unui atac de tip phishing. Un e-mail trimis în numele ministerului respectiv anunţă firmele că trebuie să li se returneze un impozit. Mai multe companii au sesizat Finanţele de faptul că o persoană care se dă drept angajat al ministerului le cere firmelor să dea datele companiei, conturi şi carduri, pentru a returna o sumă firmei, reprezentând un impozit, chipurile, plătit în plus la Fisc. Cum procedează hackerii. Trimit pe adresele de e-mail ale diverselor companii informări care poartă antetul Ministerului Finanţelor Publice. De exemplu, o companie din Craiova a primit următorul text: „După ultimele calcule ale activităţii dumneavoastră anuale, am stabilit că vă sunt eligibile pentru primirea unei rambursări a impozitului în conformitate cu secţiunea 501 (c). Valoarea impozitului returnat este de 473,27 RON“. În continuare se cere completarea unui formular şi este ataşat un link, pe care trebuie să-l acceseze firmele. Se deschide o pagină de web ce pare a fi a Finanţelor, dar de fapt este o înşelăciune. Nu se deschide site-ul oficial al Fiscului, ci o „clonă“ a acestuia, uşor de diferenţiat de original. Firmele sunt rugate ca, după ce completează formularul, să aştepte şase-nouă zile pentru prelucrarea datelor şi rambursarea banilor. Deşi se adresează unor persoane juridice, cel care trimite e-mail-ul spune că notificarea a fost făcută de „Biroul de plăţi pentru persoane fizice“. E-mail-ul este semnat de o persoană care pretinde că este şef Serviciu Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

„Ne-am dat seama că este o escrocherie“

O craioveancă a primit un astfel de e-mail şi, iniţial, s-a gândit că are de primit bani de la stat, dar după verificări atente a observat că este un fals ordinar.
„La prima vedere, am fost tentată să completez formularul, dar am vorbit cu directorul economic al firmei. El a verificat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj şi nu era vorba de-spre nici o rambursare de impozit. Ne-am dat seama că este doar o escrocherie“, a spus, pentru GdS, reprezentanta unei firme craiovene. De altfel, mai multe firme doljene au primit astfel de notificări false şi s-au interesat la Fisc de ce au de primit impozite înapoi, de când datează şi cum îşi pot primi banii, a precizat directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. „Le-am răspuns oamenilor că Ministerul Finanţelor nu are de-a face cu astfel de situaţii. Sunt intoxicări ale unor hackeri, care vor să afle datele personale ale contribuabililor“, a spus directorul adjunct al Fiscului doljean.

Nu daţi oricui datele firmelor!

Oficialii de la Bucureşti din cadrul ministerului citat spun că au astfel de reclamaţii de la mediul privat care datează de câteva săptămâni. Ministerul Finanţelor Publice avertizează firmele să nu dea datele societăţilor comerciale acestor escroci.
„Îi atenţionăm pe cei vizaţi să nu dea curs acestor e-mail-uri şi să nu completeze formularul cu date de identificare sau financiare ale societăţilor cărora sunt adresate. De asemenea, vă informăm că au fost sesizate organele competente pentru soluţionarea acestei situaţii“, anunţa pe 25 noiembrie Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat de presă. Ministerul mai spune că nici nu există „Biroul de plăţi pentru persoane fizice“ şi că Serviciul de Comunicare şi Relaţii Publice nu are nici o atribuţie în rambursarea de impozite şi taxe. Site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice este www.mfinante.ro.

Textul integral al e-mail-ului fals:

„După ultimele calcule ale activităţii dumneavoastră anuale am stabilit că vă sunt eligibile pentru primirea unei rambursări a impozitului în conformitate cu secţiunea 501 (c).
Valoarea impozitului returnat este de 473,27 RON. Vă rugăm să ne trimiteţi cererea de rambursare a impozitului şi să aşteptaţi 6-9 zile pentru verificarea datelor introduse. Pentru a accesa formularul de plată vă rugăm să vă completaţi datele aici: http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=rambursare&pagina=52155
Această notificare a fost trimisă de către Ministerul Finanţelor Publice,
Biroul de plăţi pentru persoane fizice.
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Serviciul de Comunicare şi Relaţii Publice
şef serviciu: Cristian Marin“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII