16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul şi-a pierdut juriştii

Fiscul şi-a pierdut juriştii

Patru jurişti au dat Finanţele doljene pe avocatură. Administraţia Financiară a Municipiului Craiova se mai apără în instanţă cu un singur jurist. DGFP Dolj are sute de procese pe rol, iar firmele pot specula situaţia creată. Şeful Finanţelor doljene spune că oamenii care au mai rămas la Juridic sunt „încărcaţi la maximum“.

Fiscul doljean a rămas fără o parte dintre jurişti, după ce patru dintre ei au renunţat să mai fie funcţionari publici în ograda Finanţelor. Cei mai mulţi dintre ei (trei persoane) au plecat de la Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului (AFP) Craiova şi unul de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Cei patru foşti jurişti ai Fiscului au intrat în avocatură şi au plecat din Finanţe din cauza „salariilor mizere“ cu care erau plătiţi.

AFP Craiova a rămas cu un jurist

Partea proastă este că, în prezent, AFP Craiova este reprezentată în procese de singurul jurist care a rămas în instituţie. „În urmă cu două săptămâni au plecat patru jurişti din instituţie. Credeţi că poate să stea cineva ca jurist cu 700-800 de lei pe lună? La AFP Craiova a rămas un singur jurist. La asta s-a ajuns după tăierile de salarii“, a declarat liderul sindical de la DGFP Dolj, Mitiţă Tudor.

Fiscul se luptă cu firmele în sute de procese

Finanţele doljene au sute de procese pe rol în această perioadă, multe dintre ele fiind cu firme din Craiova. Firmele locale contestă aproape orice control în instanţă, afirmau de curând finanţiştii doljeni, astfel că volumul de muncă al juriştilor este impresionant. „Încărcătura pe fiecare jurist este maximă. Încercăm să ne adaptăm la condiţiile actuale. Cei şase jurişti care au rămas la DGFP fac şi treaba celor de la AFP Craiova. Portofoliul nostru de procese din acest moment este de câteva sute“, a spus Eugen Călinoiu, directorul DGFP. Întrebat dacă procesele pierdute în ultima perioadă sunt cauzate de lipsa juriştilor, Călinoiu a precizat: „Procesele nu le-am pierdut pentru că juriştii erau proşti sau slab pregătiţi, ci le-am pierdut pentru că aceasta a fost decizia instanţelor, pe care nu o comentez“. Lipsa de apărare a Finanţelor ar putea fi speculată de firmele cu care Fiscul se judecă. Directorul Eugen Călinoiu a lăsat să se înţeleagă faptul că Fiscul va fi reprezentat în fiecare proces cu persoanele juridice sau fizice.

Călinoiu a apelat la ministrul finanţelor

Cum în sectorul bugetar sunt interzise angajările, rămâne de văzut cum se va rezolva problema la Dolj. Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, a precizat că l-a înştiinţat pe ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în legătură cu plecarea juriştilor din instituţie. „Am avut o discuţie şi cu ministrul finanţelor despre plecarea juriştilor şi se pare că şi în alte judeţe există o astfel de problemă. Se pare că se va aproba scoaterea posturilor la concurs, pentru angajarea de noi jurişti“, a mai spus Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII