20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate18 Noiembrie - Ziua Naţională fără Tutun

18 Noiembrie – Ziua Naţională fără Tutun

În fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, în România se celebrează Ziua Naţională Fără Tutun. Tema propusă de această dată este „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”, ştiut fiind faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei (copiii în special) la o întreagă serie de urmări extrem de periculoase.
Deoarece copiii nu se pot proteja singuri, este de responsabilitatea părinţilor, în primul rând, apoi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii de a lua măsurile necesare în vederea păstrării sănătăţii copiilor.
Riscul expunerii este greu de evaluat, el crescând sau diminuându-se în funcţie de ambianţă, durata expunerii, ventilaţie şi prezenţa altor poluanţi. Efectele iniţiale ale fumatului pasiv se materializează într-un miros neplăcut al hainelor la care se adaugă fenomene de iritaţie, dureri de cap, tuse, uscăciunea mucoaselor gâtului, greaţă, astenie, declinul lent al funcţiei pulmonare.
Există numeroase studii care au constatat că nou-născuţii fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naştere, iar greutatea va fi cu atât mai mică faţă de cea normală cu cât femeia însărcinată fumează mai mult.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj derulează o serie de activităţi pentru marcarea Zilei Naţionale Fără Tutun printre care: desfăşurarea unei activităţi în Penitenciarul Craiova, secţia femei, ocazie cu care se va viziona filmul tematic “A doua şansă” şi se vor purta discuţii libere cu specialiştii Centrului pe marginea peliculei vizionate. Se vor distribui pliante realizate de Centru cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, miercuri, 17 noiembrie; realizarea de întâlniri cu  medici de familie la cabinetele individuale ale acestora, ocazii cu care se vor discuta efectele consumului de tutun şi se vor distribui pliante informative realizate de Centru, pentru pacienţii care se adresează medicilor respectivi, în fiecare zi până pe 18 noiembrie; realizarea unei întâlniri cu medici de la Clinica de Ginecologie a Spitalului Nr. 2 Filantropia Craiova, ocazie cu care se vor discuta efectele consumului de tutun, iar pentru pacientele însărcinate care se adresează medicilor respectivi se vor distribui pliante informative realizate de Centru,  în fiecare zi până pe 18 noiembrie; realizarea unei întâlniri cu medicii de la Clinica de pneumofiziologie a Spitalului de boli infecţioase “Victor Babeş” Craiova, ocazie cu care se vor împărţi pliante informative persoanelor care vor să intre pe programe de renunţare la fumat, în fiecare zi până pe 198 noiembrie; desfăşurarea unei activităţi de informare a elevilor de liceu de la Gr.Şc.Ind. Transporturi Căi Ferate, care vor viziona filmul tematic „A doua şansă”, vor purta discuţii libere cu specialistul Centrului pe marginea peliculei, a efectelor consumului de tutun şi beneficiilor renunţării la acest viciu, precum şi despre aspectele legislative în acest domeniu, astăzi, 16 noiembrie; realizarea a 3 activităţi de informare a elevilor de liceu de la  Gr.Şc. Matei Basarab, Gr.Şc. Ion Mincu şi Gr.Şc. Charles Laugier din Craiova.
Se va viziona filmul tematic “A doua şansă” şi se vor purta discuţii despre efectele consumului de tutun şi beneficiile renunţării la acest viciu, precum şi despre aspectele legislative în acest domeniu, pe 18 noiembrie; în cadrul parteneriatului educaţional, cadrele didactice de la Grupul Şcolar Melineşti vor desfăşura o activitate de informare a elevilor cu privire la riscurile consumului de tutun şi beneficiile renunţării la acest viciu, distribuindu-le şi materiale informative realizate de Centru în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Asociaţia Europrotector şi DSP Dolj, pe 18 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS