18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii craioveni au renunţat la grevă

Profesorii craioveni au renunţat la grevă

Chiar dacă zilele trecute erau hotărâţi să nu mai facă nici un compromis, fiind dispuşi să protesteze cât va fi nevoie pentru a se face auziţi, până ieri după-amiază aproape toţi dascălii au renunţat la protest.

48 de ore, atât a ţinut protestul dascălilor din Craiova. După ce, marţi, doar o singură unitate de învăţământ din municipiu a avut iniţiativa unui protest spontan din cauza salariilor primite, în cursul zilei de miercuri, la ora 14.00, numărul şcolilor care au întrerupt lucrul cu elevii a ajuns la opt (Colegiul Naţional „Carol I“, Grupul Şcolar Industrial „Traian Demetrescu“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Şcoala nr. 36, Şcoala nr. 21, Grupul Şcolar „Matei Basarab“, Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, Grupul Şcolar „George Bibescu“). Până la sfârşitul zilei de ieri, aproape toţi profesorii au renunţat, unul câte unul, la această formă de protest. „Azi de dimineaţă (ieri – n.r.) au mai continuat protestul Şcoala nr. 21, Şcoala nr. 22 şi Grupul Şcolar «Matei Basarab», dar se pare că la ora actuală (ora 13.00 – n.r.), începând cu tura a doua, oamenii şi-au reluat lucrul. Motivele sunt de o singură natură – ministrul a făcut ameninţări la inspectoratul şcolar, inspectoratul şcolar – la directori şi directorii, în discuţii mai mult sau mai puţin amiabile cu colegii, i-au convins să reia cursurile, motiv pentru care vom deschide acţiuni în instanţă pentru recuperarea sumelor şi, de asemenea, avem o acţiune pe contencios privind anularea ordinului prin care primăria a dispus sistarea plăţilor pentru colegii noştri“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ – filiala Dolj.

„Şcolile care au protestat zilele anterioare au renunţat“

Singurele forme de protest care au continuat au avut loc în Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“ şi Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“, unde a avut loc o grevă japoneză. „Şcolile care au protestat zilele anterioare au renunţat. Au fost însă şcoli unde profesorii au intrat la clasă, iar protestul s-a manifestat prin purtarea banderolei albe la mână“, a declarat Nicolae Gruia, vicepreşedintele Sindicatului Spiru Haret – filiala Dolj. Acestora li s-au adăugat câţiva profesori care au refuzat să intre la ore. „Pe 10 noiembrie, profesorii mai multor unităţi şcolare din Craiova au decis în mod spontan întreruperea activităţii în semn de protest faţă de prevederile legale pentru lunile iulie şi august. Astăzi (ieri – n.r.), cadrele didactice au înţeles că nu este benefic să întrerupă procesul instructiv-educativ şi au reluat activitatea, cu excepţia unor cazuri sporadice, în trei unităţi şcolare (Şcoala nr. 36, Şcoala nr. 21 şi Grupul Şcolar «George Bibescu» – n.r.), unde un număr redus de cadre didactice (cel mai mult şase – n.r.) şi-au manifestat intenţia de a continua protestul, dar fără a afecta programul elevilor. Orele lor sunt suplinite de alte cadre didactice“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Directorii care nu au respectat prevederile Legii nr. 118/2010 riscă sancţiuni

Aceasta a precizat că din momentul publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 118/2010, directorii de unităţi şcolare, în calitate de ordinatori de credite, „aveau obligaţia de a aplica prevederile acesteia“, explicând cadrelor didactice efectele ei asupra drepturilor salariale inclusiv pe perioada concediilor de odihnă. „Împreună cu colegii mei, am vorbit cu toţi managerii unităţilor şcolare din judeţ şi am constatat că aproximativ jumătate din managerii din judeţ (49%) au aplicat întocmai prevederile legii şi pe perioada iulie şi august. Pentru celelalte unităţi şcolare, conducerea inspectoratului va constitui o comisie care va analiza la fiecare unitate în parte situaţia existentă şi, după caz, va aplica sancţiuni conform Legii nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic“, a precizat Mihaela Moţăţeanu, care a explicat că în situaţia dascălilor din Craiova mai sunt cadre didactice din încă cinci judeţe din ţară şi că în Bănie nu s-a făcut nici o presiune ca dascălii să intre la ore. Aceasta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, managerii în cazul cărora există probleme riscă sancţiuni ce pornesc de la mustrare şi pot ajunge până la la desfacerea contractului managerial (dacă există, pentru că managerii cu delegaţie nu au contract managerial). Inspectorii ISJ Dolj vor verifica, printre altele, dacă dascălii care au luat integral banii pe lunile iulie şi august au cereri de concediu, dacă aceste cereri sunt avizate şi dacă, prin consiliul de administraţie al unităţii şcolare, pe perioada vacanţei este făcut un grafic în aşa fel încât în şcoală să se găsească tot timpul cadre didactice, precum şi dacă profesorii au avut sau nu zile de concediu aferente anului şcolar până la data de 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII