12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

A picat moţiunea

Moţiunea de cenzură „Moţiunea României majoritare, moţiune populară“ a fost respinsă ieri, în favoarea acesteia înregistrându-se 219 voturi pentru, lipsind 17 voturi pentru demiterea guvernului.
153 de deputaţi şi 67 de senatori şi-au exprimat votul pentru moţiune, adică un număr total de 220 de parlamentari. Pe lângă cele 219 voturi pentru, a fost consemnată şi o abţinere.
Deputaţii independenţi Ioan Munteanu, Nicolae Stan, Cătălin Cherecheş şi Tudor Ciuhodaru, precum şi senatorul neafiliat Liviu Câmpanu au votat ieri în favoarea moţiunii de cenzură, pe când deputatul PDL Daniel Oajdea şi-a anulat votul.
Spre seară, majoritatea participanţilor la mitingul din Piaţa Constituţiei au plecat spre casă, încheindu-se astfel ziua protestelor sindicale în care organizatorii mizau pe 80.000 de oameni în stradă, însă, în cele din urmă, s-au strâns doar circa 30.000, conform estimărilor Jandarmeriei.
Ziua protestelor a început la ora 10.00, cu un miting în Piaţa Victoriei. De acolo, protestatarii au plecat în marş spre parlament, pe traseul Piaţa Victoriei – bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – bulevardul Magheru – bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – bulevardul I.C. Brătianu – Piaţa Unirii – bulevardul Unirii – Piaţa Constituţiei. În fruntea coloanei de manifestanţi s-au aflat o vreme şi mai mulţi lideri PSD, printre care preşedintele Victor Ponta, cu tricolorul legat la gât pe post de fular.
La ora 14.00, în Piaţa Constituţiei, a început al doilea miting, desfăşurat în paralel cu dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul parlamentului. Mai mulţi protestatari au încercat, în jurul orei 15.00, să treacă de cordonul forţelor de ordine şi să înainteze spre clădirea parlamentului, însă jandarmii le-au ţinut piept. Cele două tabere s-au împins timp de câteva minute de o parte şi de alta a gardului ce delimitează spaţiul în care a fost permis mitingul sindical. Ordinea la protestele de ieri a fost asigurată de aproximativ 5.000 de jandarmi şi poliţişti.
12 participanţi la mitingul de la parlament au fost ridicaţi de jandarmi şi au fost amendaţi cu sume între 500 şi 5.000 de lei, pentru că au instigat la violenţă, şase dintre ei fiind membri ai galeriei echipei Steaua Bucureşti, au declarat surse din Jandarmerie. Cinci dintre participanţii la protestele de ieri au avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a consumului de alcool, iar alţi zece manifestanţi au fost duşi la spital după ce au leşinat sau au acuzat stări de rău.
Traficul în Capitală s-a desfăşurat cu dificultate din cauza protestelor sindicale. În zona mitingurilor şi pe traseul marşului au fost impuse restricţii în trafic, care au mers până la închiderea completă a circulaţiei rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII