32.8 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE- Bursa a scăzut cu 0,6%, influenţată de pieţele externe

UPDATE- Bursa a scăzut cu 0,6%, influenţată de pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,59%, într-o piaţă influenţată de evoluţia negativă a burselor externe şi unde acţiunile Oltchim (OLT) au variat în prima parte a zilei între un plus de aproape 15% şi un recul de 11%.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de vineri, astfel că în primele minute piaţa a avansat cu peste 1%. După prima oră piaţa a început să revină lent spre nivelul de la finalul sesiunii precedente, ca urmare a trecerii burselor vest-europene pe scădere.

"Investorii, aceia pe care îi mai avem, sunt cu un ochi pe extern şi cu unul la BVB. Este normal să se întâmple aşa pentru că suntem o piaţă mică şi care reacţionează rapid la eventuale turbulenţe de afară. Totuşi, acţiunile SIF-urilor sunt o excepţie, pentru că suntem tot mai aproape de această «Fata Morgana» a majorării pragului de deţinere de la 1% la 5%. Acest lucru a condus la creşterea volumelor şi a cotaţiilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

El crede că rezultatele financiare anunţate de companii contează în prezent doar pentru investitorii pe termen mediu-lung, nu şi pentru speculatori, întrucât cei din urmă tranzacţionează în funcţie de mişcările pieţelor externe.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,84% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,39%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era cu numai 0,29% sub nivelul de vineri.

În primele minute acţiunile Oltchim (OLT) au urcat cu aproape 15%, însă după prima oră cotaţia a început să scadă, iar după ora 11:30 a trecut chiar pe roşu şi a consemnat un recul de până la 11%. Cotaţia a revenit apoi spre nivelul de vineri, iar după ora 15:50 a trecut pe creştere. Astfel, la finalul şedinţei, titlurile erau cotate la 1,58 lei, preţ în creştere cu 4,29%, iar operaţiunile cumulau 1,6 milioane lei.

Mai mulţi brokeri cred că scăderea a fost determinată de unele marcări de profit de o parte dintre speculatori, iar revenirea a fost susţinută de ordinele de cumpărare plasate de alţi investitori, care cred că pregătirea privatizării Oltchim va duce preţurile mai sus.

"Evoluţia viitoare a pieţei va depinde de ce se întâmplă pe plan extern. Că va fi pozitivă sau negativă este greu de spus. Ceea ce este sigur este că vom avea parte de zile cu volatilitate mare, care va face deliciul speculatorilor, oferindu-le un motiv pentru a intra în piaţă", a afirmat Murgoci.

În ciuda situaţiei financiare dificile a combinatului, acţiunile Oltchim au urcat accelerat pe bursă în acest an, de la un preţ minim de 0,191 lei, până la un maxim istoric de 2,211 lei, atins în luna iulie. Creşterea accelerată a fost influenţată de discuţiile legate de privatizarea companiei, cerută de Fondul Monetar Internaţional.

Combinatul a consemnat pierderi de aproape 110 milioane lei (26 milioane euro) în al treilea trimestru, astfel că a încheiat primele nouă luni cu un rezultat negativ de 179,7 milioane lei (42,7 milioane euro), apropiat de cel din perioada similară a anului trecut.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,4 milioane lei (6,7 milioane euro), sumă cu 48% peste rulajul şedinţei precedente, de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu transferuri de 10,9 milioane lei, şi au asigurat 37% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,4485 lei, preţ în creştere cu 0,31%.

În a doua parte a şedinţei au fost realizate două deal-uri cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5) şi OMV Petrom (SNP), la preţuri cu 14,29% şi, respectiv, cu 13,85% peste cotaţiile din sesiunea precedentă. Tranzacţia cu titluri SIF Oltenia a fost realizată pentru 840.000 de lei, iar deal-ul cu acţiuni OMV Petrom a fost efectuat pentru suma de 740.000 de lei.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 0,38%, la 1,054 lei, în timp ce titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,54%, la 0,32 lei. Acţiunile SIF Oltenia au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 2,7 milioane lei, iar operaţiunile cu titluri OMV Petrom au cumulat doar 203.000 de lei.

Pe piaţa produselor structurate au fost realizate tranzacţii de 4,2 milioane lei, cu 23% peste rulajul de vineri, de 3,4 milioane lei.

Lichiditatea totală a BVB, de 33,7 milioane lei (7,7 milioane euro), a fost cu 45% peste valoarea de vineri, de 23,2 milioane lei (5,3 milioane euro).

Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq acţiuni de 1,1 milioane lei, de aproape trei ori peste lichiditatea şedinţei precedente, de 390.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 2,6%. Bursele din Croaţia, Slovenia şi Polonia avansau cu până la 1%.

O emisiune de obligaţiuni pe cinci ani a Italiei lansată luni nu a reuşit să liniştească temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor. Astfel, randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au urcat de la 6,35% la un maxim al zilei de 6,72%, iar bursele europene şi-au accentuat scăderile.

Randamentele obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani au depăşit săptămâna trecută pragul critic de 7% pentru prima dată de la introducerea euro. Nivelul de 7% este considerat de mulţi economişti pragul peste care datoria de stat a Italiei ar deveni nesustenabilă, blocând accesul ţării la pieţe şi determinând guvernul să ceară ajutor extern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS