11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBotiş: Codul Social va intra în dezbatere publică în noiembrie

Botiş: Codul Social va intra în dezbatere publică în noiembrie

Ministrul muncii, Ioan-Nelu Botiş, a spus că prevederile Codului de Asistenţă Socială vor intra în dezbatere publică şi a lăsat să se înţeleagă că finalizarea şi implementarea lui vor mai dura cel puţin un an.
„În luna noiembrie, voi prezenta spre dezbatere Codul Social. Am terminat deja prima parte a acestui cod, cea referitoare la prestaţiilor sociale. A doua parte se referă la serviciile sociale. În acest moment, am finalizat liniile directoare pentru prima parte. Încercăm să grupăm cât mai multe tipuri de ajutoare, indemnizaţii, alocaţii în cât mai puţine tipuri de plată, astfel încât să putem identifica nevoile pentru acea parte din populaţie aflată în excluziune socială“, a declarat ministrul muncii în cadrul întâlnirii pe care a avut-o ieri după-amiază cu membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.
Botiş a spus că ţinta acestui cod este să determine ca o parte considerabilă a celor asistaţi social să fie atraşi pe piaţa muncii, concomitent cu identificarea cât mai exactă a categoriilor celor care au nevoie de asistenţă socială. „Ideea de bază a Codului Asistenţei Sociale este să identificăm nevoia şi să ducem practic resursele financiare spre acele familii care au într-adevăr nevoie. Ne dorim un nou tip de abordare (…) Când acordăm un ajutor, să avem în vedere de ce venituri dispune acea familie şi să identificăm mijloacele care ar putea asigura un venit suplimentar acelei familii. În mediul rural, dacă identificăm o familie ce deţine un tractor şi utilajele anexe, acea familie produce un venit suplimentar, care de cele mai multe ori nu este declarat fiscal. Nu ar fi onest din partea statului, în acest caz, să intervină cu ajutoare atâta timp cât există venituri incontrolabile din alte părţi“, le-a spus Ioan Botiş celor prezenţi.
Ministrul muncii a declarat că evaluarea familiilor care au nevoie de asistenţă se va face pe baza unor indicatori obiectivi, precum deţinerea unui autoturism, a unui televizor sau a unei maşini de spălat automate, precum şi capacitatea familiei de a-şi face un concediu. „Dacă, din zece puncte, trei nu sunt îndeplinite, înseamnă că o persoană se află într-o situaţie de privare materială. Există o estimare că, în momentul de faţă, în România, în această situaţie se află 7.000.000 de persoane. Să spunem că, din zece indicatori de bază, trei nu sunt îndepliniţi. Unul, faptul că nu reuşeşti să-ţi faci concediul în fiecare an, mi-ar fi valabil şi mie. Dacă aş îndeplini încă doi – faptul că nu am maşină sau nu am televizor -, sunt deja în situaţia de privare materială“, a explicat Botiş viitorul mecanism de asistenţă socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU