16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn memoria lui Andrei Goreci...

În memoria lui Andrei Goreci…

De aproximativ o săptămână încearcă voluntarii mai multor organizaţii nonguvernamentale, colegii şi prietenii lui Andrei Goreci, băiatul omorât la câţiva metri de Liceul „Tudor Arghezi“, unitate şcolară în care învăţa, să obţină autorizaţii pentru organizarea unui marş al durerii. Au dorit să picheteze sediile poliţiei, instanţelor de judecată şi al inspectoratului şcolar, însă au fost sfătuiţi să renunţe. Tocmai de aceea, ieri, reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale care s-au implicat alături de Andrei Goreci, prin intermediul voluntariatului, în viaţa comunităţii locale, impresionaţi de sfârşitul tragic al acestuia, au depus mesaje, flori şi candele lângă Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, organizând o „masă a tăcerii“, în locul în care băiatul şi-a găsit sfârşitul.
„Am vrut să organizăm un marş al durerii prin care doream să atragem atenţia autorităţilor asupra manifestărilor huliganice şi criminale care au dus la moartea prietenului nostru. Am fost refuzaţi. Am stabilit apoi o nouă întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale: poliţie, jandarmerie, primărie, pentru a obţine autorizaţie pentru acţiunea noastră. Am fost atunci sfătuiţi să renunţăm să protestăm în faţa instituţiilor amintite pentru a nu atrage încă o dată atenţia în mod eronat asupra Craiovei. Probabil mesajul şi intenţia noastră au fost înţelese greşit. Am fost sfătuiţi atunci să acceptăm ca locaţie în care să ne strângem esplanada Teatrului Naţional «Marin Sorescu» din Craiova. Joi (astăzi – n.r.), între orele 11.30-14.30, îi aşteptăm alături de noi pe toţi care vor dori să se roage, să urmărească proiecţii sau să scrie mesaje antiviolenţă sau în memoria lui Andrei“, a menţionat Adina Enache, reprezentanta Centrului Educaţional de Resurse şi Training.
Cele declarate de Adina Enache sunt susţinute şi de Marina Tiţă, una dintre cele două reprezentante ale ONG-urilor care au fost în sala la şedinţă în momentul solicitării autorizaţiei acţiunii de protest: „Atât domnul primar, cât şi reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei au spus că nu ar fi bine să organizăm marşul. Spuneau că lucrul ar fi fost interpretat de către presă. Ne-au spus că aceia care au întocmit cererea nu sunt prezenţi în sală, dar au fost deschişi şi au spus că putem să semnăm şi noi. Ne-au pus să refacem cererile şi să modificăm forma de manifestare. Ce solicitam noi era prea complex şi am rămas la manifestarea de pe esplanada teatrului“. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj infirmă cele declarate de reprezentanţii ONG-urilor.
„Nu este vorba de imaginea Craiovei. Este total neadevărat. Organizatorii au depus documentaţia la primărie, dar apoi nu s-au prezentat la şedinţă. Legea spune că în aceste cazuri nu se acordă autorizaţie. Nu ar fi fost primul marş la care asigurăm ordinea“, a spus Ion Ţapu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Doar patru din liceele craiovene, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, Grupul Şcolar Electroputere, Grupul Şcolar „George Bibescu“ şi CN „Nicolae Titulescu“, şi-au dat acordul pentru ca elevii să participe în afara orelor de program la acţiunea organizată de Centrul de Voluntariat Craiova, Centrul Educaţional de Resurse şi Training, Casa de Cultură a Sindicatelor Dolj, Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă, Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Fizică din Craiova, Asociaţia Suporterilor Olteni, AIESEC Craiova etc.
Până ieri după-amiază, reprezentanţii Liceului „Tudor Arghezi“ nu îşi dăduseră acordul pentru ca elevii instituţiei, în care învaţă colegii lui Andrei, să participe la acţiunea de protest. Studenţii Facultăţii de Litere din Craiova şi-au exprimat dorinţa de a participa joi pentru câteva ore la acţiunea de protest ce va avea loc pe esplanada Teatrului Naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII