15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa imobiliară din Craiova s-a stabilizat

Piaţa imobiliară din Craiova s-a stabilizat

Chiar dacă preţurile locuinţelor din Craiova au scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând să fie cu până la 35% mai mici, numărul tranzacţiilor încheiate se menţine scăzut. Totuşi, reprezentanţii agenţiilor spun că piaţa imobiliară s-a stabilizat.

La doi ani de la blocarea pieţei imobiliare, reprezentanţii agenţiilor imobiliare întrevăd în sfârşit o schimbare. „Nu putem vorbi de o deblocare a pieţei, ci de un interes crescut al cumpărătorilor. Deblocarea pieţei imobiliare nu va avea loc decât în minimum şase luni de la reînceperea creşterii economice în România“, a declarat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare. Băncile, la rândul lor, vor avea o influenţă semnificativă. „În ultimele trei luni, lucrurile au mers mult mai bine în piaţă. Totuşi, comparativ cu 2007, numărul tranzacţiilor s-a redus cu 80%, dar piaţa s-a stabilizat. E un ritm constant al tranzacţiilor şi cred că aşa e normal să fie. Problema este însă că băncile au cam terminat fondurile pentru «Prima Casă» şi rămâne de văzut ce se va întâmpla în momentul în care nu se vor mai aproba credite prin acest program“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei UNIC, care a explicat că se vând cel mai bine locuinţele pe „Prima Casă“ şi pe programele financiare derulate de bănci (sunt în piaţă unele bănci care au lansat o serie de produse financiare cu dobândă avantajoasă pentru cumpărarea de locuinţe).

Unii proprietari sunt dispuşi să negocieze până la 50% din valoare

Oricum, potrivit reprezentanţilor agenţiilor, clienţii sunt din ce în ce mai atenţi şi mai pretenţioşi la detalii şi la preţul plătit. „Proprietarii care cer foarte mult nu au nici o şansă să vândă“, a precizat Nicu Răduţ. Nu este de mirare că preţurile sunt semnificativ mai mici (cu până la 35%) faţă de anii trecuţi. În plus, proprietarii care sunt hotărâţi să vândă sunt dispuşi să lase destul de mult din preţul cerut. „Nu se poate spune exact cât de mult sunt dispuşi să negocieze, dar în principiu se poate negocia până la 50% din valoare“, a spus Cristian Clenciu, care a explicat că preţurile la vânzarea locuinţelor variază între 19.000 şi 47.000 de euro la garsoniere, între 22-23.000 şi 50-55.000 de euro la apartamentele cu două camere, între 32.000 – 82.000 de euro la cele cu trei camere şi între 69.000 şi 110-150.000 de euro la cele cu patru camere. În ceea ce priveşte casele şi vilele, acestea au preţuri între 75.000 şi 400.000 de euro. Cele mai solicitate şi mai tranzacţionate locuinţe sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere.

„Faţă de celelalte oraşe din ţară, Craiova are un nivel destul de ridicat al chiriilor“

O situaţie similară este şi în cazul chiriilor, cei mai mulţi preferând garsonierele şi apartamentele cu două camere, a căror chirie variază între 90-100 şi 200 de euro, respectiv 120-400 de euro. „În cazul apartamentelor cu trei camere, chiria variază între 200 şi 700 de euro, a celor cu patru camere – între 300 şi 1.500 de euro, iar a caselor şi vilelor, între 300 şi 2.500-3.000 de euro. Comparativ cu anii trecuţi, în 2010 sunt cele mai mici preţuri. Totuşi, faţă de celelalte oraşe din ţară, Craiova are un nivel destul de ridicat al chiriilor, chiar dacă nu are susţinere prin prisma veniturilor realizate de cei care îşi desfăşoară activitatea în zonă“, a spus Cristian Clenciu. Chiar şi aşa, pe piaţa chiriilor există atât cerere, cât şi ofertă.

Oamenii vor în special terenuri mai ieftine

Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în cazul terenurilor, unde, potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, tranzacţiile au stagnat semnificativ. „Vânzările sunt foarte slabe la terenuri, cu toate că, în funcţie de zonă şi de utilităţi, preţurile au scăzut de la an la an cu până la 50%“, a spus Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare. Acesta a explicat că terenurile cele mai solicitate sunt cele din zonele mărginaşe ale Craiovei – spre Cernele, Breasta, Şimnic – unde preţurile variază între 5 şi 10 euro/mp. Cumpărătorii vor însă să aibă utilităţi (apă, energie electrică). „În zona centrală sunt foarte puţine terenuri şi nu prea sunt cumpărători, mai ales că preţurile nu au scăzut la fel de mult. Oamenii vor în special terenuri mai ieftine“, a adăugat Bogdan Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII