21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova va avea un Centru european de formare a inginerilor mecatronişti

Craiova va avea un Centru european de formare a inginerilor mecatronişti

La catedra Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii din Craiova se va înfiinţa din acest an un Centru de formare pentru viitorii ingineri mecatronişti. La nivel naţional vor fi şapte astfel de centre, care vor primi finanţare europeană.
La începutul lunii octombrie, Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea Politehnică din Timişoara şi Festo SRL România, având ca şi coordonator de proiect Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin manager prof. dr. ing. Vistrian Mătieş, au demarat înfiinţarea şi dezvoltarea unei reţele naţionale de centre de formare flexibilă în mecatronică. Suportul financiar pentru această lucrare se asigură printr-un proiect cofinanţat de Fondul Social European şi Guvernul României. Contractul de finanţare a fost semnat pentru suma nerambursabilă de 16.590.502 lei, iar durata proiectului este de 36 de luni. „Trecerea de la producţia bazată pe resurse (materiale şi energetice) la producţia bazată pe cunoaştere presupune noi tehnologii educaţionale, care să asigure dezvoltarea gândirii sistemice, integratoare, bază pentru stimularea iniţiativei şi creativităţii. Se ştie că tehnologia secolului XXI este mecatronica. Platformele mecatronice reprezintă fundamentul tehnico-ştiinţific pentru promovarea filosofiei mecatronice în educaţie, formare, precum şi în activităţile de cercetare – dezvoltare tehnologică. Este, cu alte cuvinte, ultimul val în formarea ingineriei. În demersurile pentru realizarea acestei lucrări au fost antrenate catedrele de mecatronică ale universităţilor cu profil tehnologic din centrele: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara“, a precizat prof. dr. ing. Nicu Bîzdoacă, responsabilul Centrului Regional Oltenia.

Profesorii, elevii şi studenţii se vor perfecţiona pe aparatură de ultimă generaţie

Grupul-ţintă al acestui proiect îl constituie profesorii din învăţământul preuniversitar, iar obiectivul general este elaborarea şi implementarea unui program de formare profesională flexibilă pentru dezvoltarea competenţelor în aplicarea tehnologiilor educaţionale moderne şi eficientizarea procesului de predare-învăţare. Proiectul vizează crearea în universităţile partenere a cadrului organizatoric şi metodologic pentru elaborarea şi implementarea programului de formare profesională flexibilă a personalului didactic în acord cu cerinţele privind piaţa muncii, în contextul societăţii bazate pe cunoaştere. Totodată, proiectul vizează crearea unui mecanism naţional (Reţea Naţională pentru Educaţie şi Formare Profesională Flexibilă) care să faciliteze abordarea unitară, într-o viziune sistemică a problemelor complexe privind formarea iniţială, continuă, şi reconversia profesională. Aplicaţiile vor fi accesibile gratuit tuturor cadrelor didactice, elevilor şi studenţilor. Fiecare din universităţile partenere are răspundere privind implementare programului în judeţele afiliate regiunii de dezvoltare în al cărei centru îşi au locaţia. Pe parcursul derulării proiectului, în cele trei cicluri de formare vor fi cuprinşi 1.320 de profesori, în medie câte 30 din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti. Platformele mecatronice ale partenerilor în proiect, la nivelul celor şapte centre, cuprind echipamente şi aparatură de ultimă generaţie, însumând valoric peste 3,5 milioane de euro. Profesorii din preuniversitar vor avea acces la tehnologie de ultimă oră, într-un mediu academic de aleasă ţinută profesională. Se facilitează astfel transferul tehnologic în educaţie cu efecte benefice privind calitatea şi eficientizarea procesului educaţional în ansamblu. Prin integrarea acestora în reţea se va contura Platforma Naţională a Societăţii Civile pentru Educaţie şi Formare Continuă. Astfel de structuri s-au constituit până acum în 19 dintre ţările membre UE. „În activităţile de formare profesională vor fi valorificate facilităţile oferite de laboratorul mobil de mecatronică şi platformele mecatronice portabile. Startul cursurilor de formare se va da în ianuarie 2011. Condiţiile privind înscrierea şi selectarea cursanţilor vor fi accesibile în timp util pe site-ul proiectului. Alte detalii privind programul se pot obţine de la Catedrele de mecatronică ale universităţilor partenere în proiect“, a adăugat responsabilul Centrului Regional Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU