17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStare de asediu în Istanbul, după interzicerea mitingurilor de 1 mai în Taksim

Stare de asediu în Istanbul, după interzicerea mitingurilor de 1 mai în Taksim

Poliția turcă a reținut miercri zeci de manifestanți care încercau să dărâme baricadele în diferite cartiere din Istanbul, după ce autoritățile au interzis mitingurile de 1 Mai în principala piață Taksim din oraș, potrivit AFP.

Primele altercații au izbucnit în timp ce manifestanții încercau să forțeze trecerea printre barajele poliției pentru a ajunge în emblematica piață Taksim, care a devenit în 2013 epicentrul unui val de proteste împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Poliția a impus stare de asediu

Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, în timp ce forțele de ordine au blocat inima celui mai mare oraș al Turciei.

Bariere metalice înalte au fost puse în jurul pieţei, în care se termină celebrul bulevard pietonal Istiklal, a constatat un jurnalist al AFP.

Peste 42.000 de poliţişti sunt desfăşuraţi miercuri la Istanbul, a avertizat ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya.

„Nu le vom permite organizaţiilor teroriste (…) să facă din 1 mai un câmp de acţiune şi de propagandă”, a avertizat el.

De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și la Palatul Topkapi, bariere metalice au blocat toate pasajele, iar transportul public, inclusiv feriboturile, a fost paralizat, în timp ce turiștii dezorientați își târau valizele.

„Taksim aparține muncitorilor”

Miercuri dimineața, în timp ce demonstranții s-au adunat în cartierul Besiktas pentru a sărbători ziua de 1 Mai, au izbucnit incidente cu poliția și câteva zeci de persoane au fost suite în dubele poliției.

Un alt miting, convocat în fața municipalității din Istanbul de către primarul de opoziție Ekrem Imamoglu și partidul său CHP, a fost de asemenea împiedicat să se desfășoare.

Luând cuvântul alături de primarul, care a fost reales la 31 martie, președintele CHP, principalul partid de opoziție din parlament, Özgür Özel, a promis „să nu renunțe”: „Vom continua eforturile noastre până când Taksim va fi liber”.

„Taksim aparține muncitorilor”, a declarat el, adresându-se apoi poliției: „Acești muncitori nu sunt dușmanii voștri. Singura noastră dorință este ca această zi să fie sărbătorită. Nu dorim un conflict”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS