17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDJ 606, cea mai mare investiţie făcută în Oltenia pe POR, s-a finalizat

DJ 606, cea mai mare investiţie făcută în Oltenia pe POR, s-a finalizat

Legăturile de transport între Craiova şi comunele doljene şi judeţele vecine sunt din ce în ce mai bune. După o investiţie de aproape 72 de milioane de lei, cei 50 de kilometri între Craiova şi limita judeţului Mehedinţi pot fi parcurşi în aproximativ 30 de minute.

Vineri, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au recepţionat cea mai mare investiţie făcută în Oltenia cu sprijin financiar obţinut prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 – drumul judeţean care face legătura între Craiova şi limita judeţului Mehedinţi. Cu o lungime de 49,5 km, acesta este amplasat în zona de nord-vest a judeţului Dolj şi trece prin localităţile Breasta, Valea Lungului, Predeşti, Pietroaia, Brabova, Răchita de Sus, Seaca de Pădure Carpen şi Cleanov. „Astăzi (vineri – n.r.) inaugurăm un drum care a fost gata într-un interval scurt de timp şi care este aşa de bine făcut, că poate fi un drum strategic, pe care se poate circula în condiţii de siguranţă şi de tonaj deosebit“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Prin implementarea proiectului s-a urmărit îmbunătăţirea accesibilităţii la nivel regional

Acesta a explicat că reabilitarea acestui drum face parte din proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 606, Craiova (DN 65) – limita judeţului Mehedinţi“, are o valoare totală eligibilă de 71,997 milioane de lei. Banii au fost investiţi în reabilitarea şi modernizarea a 49,546 km de drum judeţean şi 65 de podeţe şi în realizarea a 74.319 m de acostamente, 5.000 m de trotuare, 12 locuri de parcare, precum şi a 52 de podeţe noi.
„Prin implementarea proiectului s-a urmărit îmbunătăţirea accesibilităţii Regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia spre şi în interiorul ţării şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării economice şi durabile a regiunii“, a declarat Ileana Măjină, directorul Direcţiei pentru Afaceri Europene, Dezvoltare Europeană şi Relaţii Publice din cadrul CJ Dolj.
Vestea bună este că şi Mehedinţiul a accesat un proiect european, astfel că drumul inaugurat vineri se va continua dincolo de Vânju Mare, ceea ce înseamnă că în cel mai scurt timp vom avea un drum regional de aproape 100 km în regiune.

„Drumul a căpătat aici noi valenţe pentru că a adus copiii acasă“

Acest drum, care este cel mai mare din judeţ, nu a apărut deloc uşor, starea sa de degradare la data începerii lucrărilor fiind foarte accentuată.
„Nici nu am apucat să-l începem că, după prima frezare au apărut faianţări (crăpături de 4-5 cm) din ce în ce mai mari, ceea ce însemna că drumul nu mai reprezenta siguranţă, astfel că a trebuit să punem 23 cm de piatră spartă şi alte straturi succesive până la aproape 40 cm“, a precizat Ion Prioteasa.
Chiar şi în prezent au rămas câteva probleme de rezolvat la cele nouă poduri de pe traseu (care fac obiectul altui proiect) şi în zona comunei Carpen, unde, din cauza ploilor şi a faptului că terenul e predispus la alunecări, a fost înregistrată o alunecare de aproximativ 200 de metri, care va fi abordată în perioada imediat următoare.
„De aceea, astăzi (vineri – n.r.) este o recepţie parţială. Pentru ceea ce am licitat şi semnat contractul cu asociaţia de firme ERPIA SA, SC BUCUREŞTI SA, COLAS DRUMURI SRL şi DOMARCONS SA facem recepţia astăzi (vineri – n.r.)“, a adăugat preşedintele CJ, care s-a arătat mulţumit şi de faptul că o serie de firme din Dolj au putut să-şi dea mâna şi să facă acest drum şi să demonstreze că sunt în stare să facă lucruri de calitate. În plus, este important că au putut să păstreze forţa de muncă şi să dea de lucru mai multor persoane într-o perioadă destul de grea pentru România.
Drumul în sine rezolvă o serie de probleme. Pe lângă faptul că „alături de apă şi canalizare dă o tentă de urbanism pentru locuitorii comunei Breasta“, drumul vine în sprijinul locuitorilor din zonă şi pentru că nu mai trebuie să-şi repare la fel de des maşinile.
„Drumul a căpătat aici noi valenţe pentru că a adus copiii acasă. Pentru că altădată aceştia se codeau să vină cu maşina, drumul scoate la suprafaţă o serie de localităţi şi le pune în valoare“, a precizat  Florian Şerban, primarul comunei Predeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII