8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj ţine cu dinţii de suplimentele salariale

CJ Dolj ţine cu dinţii de suplimentele salariale

Executivul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj propune în şedinţa din această lună menţinerea hotărârii prin care dorea să acorde angajaţilor suplimente salariale, aceeaşi hotărâre pe care Prefectura Dolj a considerat-o nelegală, cerând revocarea ei.

„Telenovela“ acordării suplimentelor salariale pentru funcţionarii publici afectaţi de criză a început acum câteva luni. Municipalitatea craioveană a deschis seria de hotărâri de consiliu prin care „asista social“ funcţionărimea din subordine, urmată de consiliul judeţean şi de Primăria Cârcea. Prin proiectul de hotărâre aprobat în plen cu show-ul de ochii presei, administraţia judeţului a hotărât să „premieze“ funcţionarii publici cu 140.000 de lei pe lună, reprezentând totalul suplimentelor salariale. Cu două luni în urmă, în timpul şedinţei în care a fost aprobat proiectul de hotărâre nr. 113/2010, consilierii judeţeni PDL au acuzat executivul, dar şi pe colegii PSD şi PNL de peste masă de populism. De partea cealaltă, ironii „fine“ de tipul „înţelegem poziţia colegilor de la PDL, care trebuie să susţină guvernul“ (Radu Preda, PSD) şi logică de fier gen „fiind legal, cred că putem să acordăm aceste suplimente“ (Cristina Calangiu, PNL). Pe lângă a oferi celor două tabere din consiliu prilejul de a se război în declaraţii, hotărârea aceasta mai înseamnă şi că un şef serviciu cu un salariu de 2.496 de lei primeşte un supliment de 768 de lei, dar un referent asistent care câştigă 636 de lei pe lună primeşte doar patru lei. Dacă este referent principal, primeşte şase lei. Deşi nu pentru modul acesta de acordare a banilor, la verificarea legalităţii actelor administrative, Prefectura Dolj a decis că hotărârea CJ este nelegală.

Barbărasă nu se dă bătut în faţa lui Georgescu

Printr-un referat întins pe şase pagini ce începe imperativ cu „Hotărârea nr. 113/2010 nelegală – urmează să o revocaţi“, Direcţia juridică a Prefectului Judeţului Dolj a expus motivele pentru care a respins actul. Acum, secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a întocmit un raport, anexat proiectului de hotărâre, în care „voi răspunde celor cinci aspecte invocate de prefect“. În timp ce prefectura consideră că hotărârea CJ încalcă articole din Legea nr. 330/2010 şi Legea nr. 273/2006, Gheorghe Barbărasă a răspuns că, dimpotrivă, totul e conform legii. Guvernul din teritoriu susţine că nu ar fi bani pentru suplimente fiindcă veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Barbărasă răspunde că „în raportul prefectului, în mod eronat, se face referire la cheltuielile pe trimestrul II“. Şi tot aşa la fiecare punct. În şedinţa amintită, plenul CJ Dolj a aprobat hotărârea cu 19 voturi pentru (PSD+PNL) şi 12 împotrivă. Şedinţa ordinară din această lună are loc joi. Întrebat despre hotărârea privind suplimentele salariale pentru funcţionarii publici din cadrul consiliului judeţean, prefectul Eugen Georgescu – în prezent, în concediu – declara că „în cazul în care CJ votează şi aprobă menţinerea hotărârii nelegale, îi acţionez în contencios-administrativ, ca instanţa să dispună anularea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU