14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţia Locală, „armata“ primarului

Poliţia Locală, „armata“ primarului

Monitorul Oficial a publicat joi Legea poliţiei locale, nr. 155 din 12 iulie 2010, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Noua instituţie este cam aceeaşi Mărie cu actuala Poliţie Comunitară, însă cu o „pălărie“ mult mai mare.

Diferenţele între viitoarea Poliţie Locală şi actuala Poliţie Comunitară ţin mai ales de atribuţii, care au fost mult extinse, nu numai în materie de ordine publică, ci mai ales pe linie de circulaţie rutieră. Practic, prin noua lege, Poliţia Locală devine egala Poliţiei Naţionale în multe privinţe, iar poliţiştii locali, înarmaţi ca şi omologii lor naţionali, îşi vor depăşi actualul stadiu, de amendare a ţărăncilor care vindeau fără autorizaţie câteva legături de pătrunjel la colţul străzii.
Noua structură se va înfiinţa prin transformarea actualei Poliţii Comunitare, ce va fi organizată ca un compartiment sau o instituţie publică de interes local, în subordinea primarului fiecărei localităţi.
„Aşteptăm apariţia normelor metodologice, pentru a vedea care sunt procedurile. Cert este că mai multe atribuţiuni din domeniul controlului comercial şi al autorizării în construcţii vor ieşi din subordinea primarului şi vor intra sub competenţa noii poliţii. Asta, pe lângă lărgirea spectrului de atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere şi al ordinii publice“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Comunitare Craiova.

Dirijarea circulaţiei, în competenţa poliţiştilor locali

În domeniul rutier, poliţiştii locali vor căpăta, în sfârşit, atribuţii de dirijare a circulaţiei şi de asigurare a fluenţei traficului, singuri sau în cooperare cu structurile Poliţiei Române, inclusiv în privinţa transporturilor speciale şi a celor agabaritice. În cazul accidentelor de circulaţie, poliţia locală va avea dreptul de a asigura paza locului accidentului, prin luarea tuturor măsurilor de conservare a urmelor şi identificare a martorilor, însă anchetarea cauzelor care au dus la producerea accidentelor rămân de competenţa Poliţiei Naţionale. Cea mai mare noutate o reprezintă însă dreptul de a constata contravenţii şi de a aplica sancţiunile prevăzute de Codul Rutier cu privire la oprirea, staţionarea şi parcarea neregulamentară a autovehiculelor, precum şi la accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. În prezent, echipele de ridicări acţionează doar împreună cu un poliţist de circulaţie, care stabileşte ce maşini sunt oprite neregulamentar şi pot fi ridicate. Poliţiştii locali vor avea, deci, dreptul de a opri vehicule, de a-i sancţiona pe pietoni, biciclişti, conducătorii de mopede şi vehicule cu tracţiune animală.
În materie de ordine publică, viitoarea Poliţie Locală are, prin noua lege, atribuţii de „protecţie a personalului din aparatul de specialitate al primarului, din instituţiile sau serviciile publice de interes local“, în timpul efectuării unor controale de specialitate. În plus, poliţiştii locali vor fi împuterniciţi să execute şi mandatele de aducere, în baza cărora pot lua cu forţa o persoană pentru a o duce în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată.

Cursuri eliminatorii

Reprezentanţii Poliţiei Naţionale văd cu ochi buni noua instituţie, însă cer ca viitorii poliţişti locali să fie cel puţin la fel de bine pregătiţi ca şi cei din Poliţia Română, ale căror atribuţii le preiau.
„Este un lucru îmbucurător faptul că, în afară de Poliţia Română, şi alte structuri pot interveni pentru a asigura un climat de siguranţă pe drumurile publice. Noi lucrăm de mai mulţi ani cu poliţişti comunitari, mulţi dintre ei familiarizându-se astfel cu activităţile de poliţie rutieră. Însă, toate aceste noi atribuţii necesită o profesionalizare a personalului Poliţiei Locale, care nu se poate obţine decât prin urmarea unor cursuri speciale, organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor“, a declarat comisarul Marius Stamin, şef Birou în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.
Aceste cursuri – cu durata de minimum trei luni – sunt, de altfel, prevăzute în noua lege. În termen de un an de la intrarea în vigoare, poliţiştii comunitari care vor să devină poliţişti locali trebuie să se şcolarizeze în unităţi ale MAI, pe cheltuiala localităţii, şi să susţină un examen de absolvire similar cu cel dat de agenţii din Poliţia Naţională. Cine nu ia acest examen va fi dat afară, nu înainte de a i se imputa contravaloarea şcolarizării.
Pentru a acoperi deficitul de cadre specializate, actul normativ prevede posibilitatea detaşării unor poliţişti de la Poliţia Naţională la Poliţia Locală, pe o perioadă de cel mult un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII