12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum şi-a clădit Dan Diaconescu televiziunea poporului

Cum şi-a clădit Dan Diaconescu televiziunea poporului

OTV este postul unde „toată lumea are dreptul să vorbească. De la magnat până la sărac, de la infractor până la justiţiar“ şi e „singura televiziune de investigaţii şi de eveniment, anchetând tot timpul cazuri în paralel cu poliţia“. Aşa îşi prezenta creaţia, într-o întâlnire on line HotNews.ro din noiembrie 2008, Dan Diaconescu, patronul postului TV cu cele mai multe amenzi CNA, omul care a impus moda televiziunii-tabloid în România, prezentat alături de magnaţi precum Dinu Patriciu sau Dan Voiculescu în filmul „Kapitalism“ şi care a fost reţinut ieri sub acuzaţia de şantaj şi ameninţare.

Dacă, în urmă cu cinci ani, Dinu Patriciu avea lacrimi în ochi în momentul eliberării din arest, Dan Diaconescu îşi etala cu zâmbetul pe buze cătuşele de la mâini când a fost reţinut, alături de clarvăzătorul Doru Pârv, pentru şantaj şi ameninţare la adresa primarului unei comune arădene. Cum se explică atitudinea lui?
A trecut aproape un deceniu de când a lansat OTV. În tot acest timp:
* CNA a dispus încetarea emisiei postului la un an de când acesta a intrat oficial în emisie;
* OTV a devenit deţinătorul recordului absolut de amenzi CNA;
* Patronul a fost suspectat neîntrerupt că cere sau acceptă bani de la invitaţi, însă au fost puţine cazurile când un participant la emisiuni a admis că a dat bani postului;
* A fost bănuit că atacă branduri în alte scopuri decât cel al informării corecte a populaţiei;
* A fost acuzat de afaceri cu politicieni;
* A fost „obligat“ să-şi facă al doilea post de televiziune, de „rezervă“, în cazul în care licenţa OTV ar fi din nou ridicată.
Nimic din toate aceste „războaie“, purtate la vedere, la OTV sau în presă, nu l-a împiedicat pe Dan Diaconescu să meargă mai departe. Din televiziune de garsonieră, OTV are de anul trecut un sediu în toată regula. Iar în iarnă, după alegerile prezidenţiale, „televiziunea poporului“ l-a avut ca agent de promovare chiar pe preşedintele Traian Băsescu, implicat şi într-o campanie publicitară pentru Murfatlar – premiată pentru eficienţa la ultima ediţie a premiilor Effie.

Momente-cheie în evoluţia modelului de business TV promovat de Dan Diaconescu:

* În septembrie 2002, la doar un an după ce OTV a început oficial să transmită, CNA a decis să retragă licenţa de emisie pentru „încălcarea repetată“ a prevederilor legislative ce interzic posturilor să difuzeze declaraţii antisemite, xenofobe, discriminatorii şi calomnioase. Dan Diaconescu avea să acuze în mod repetat „regimul Năstase“ pentru această decizie şi pentru greutăţile pe care le-a întâmpinat în lansarea postului de televiziune, în 2001. Actuala licenţă deţinută de OTV, cu o durată de nouă ani, a fost acordată în prima parte a anului 2004.
* În iunie 2005, Evenimentul Zilei relata că liderul PRM Corneliu Vadim Tudor – în acel moment „abonat“ la apariţii pe postul lui Dan Diaconescu – a recunoscut într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui de atunci al CNA, Ralu Filip, că a dat la OTV „sume infime, de câte trei-patru milioane de lei“, bani „oferiţi unor tehnicieni pentru montajul peliculei“.
* În 2007, OTV începe serialul Elodia, care avea să-l propulseze în rândul primelor cinci posturi româneşti de televiziune şi care a declanşat o veritabilă „moda Elodia“ în presa „de calitate“. Începând din 2009, audienţa postului a început să scadă treptat, OTV situându-se acum pe locurile 10-11 în clasamentul audienţelor.
* În septembrie 2008, Dan Diaconescu a dedicat mai multe ediţii ale emisiunii sale unui serial intitulat „Jos labele de pe televiziunea poporului“, în care i-a atacat dur pe membrii CNA şi a prezentat istoria romanţată a carierei sale. Serialul a început la scurt timp după ce Consiliul Audiovizualului sancţionase OTV cu întreruperea emisiei – a treia decizie de acest fel împotriva postului. Conform legislaţiei, OTV risca atunci, în cazul unei noi abateri majore, reducerea la jumătate a termenului de valabilitate a licenţei, ceea ce însemna că în toamna lui 2008 o astfel de abatere ar fi putut determina sistarea transmisiei.
* În noiembrie 2008, Dan Diaconescu sugera, în cadrul unei Întâlniri Media HotNews.ro, unul dintre motivele pentru care înfiinţase al doilea său post, DDTV. Referindu-se la retragerea licenţei de emisie a OTV, la începutul deceniului, el a spus: „Atunci era plină dictatura în România, era în regimul Năstase, care astăzi nu mai există. Nu mai am nici un fel de problemă din acest punct de vedere. Dar, ca măsură de precauţie, am făcut şi cea de-a doua televiziune, DDTV, fiindcă nu se ştie niciodată când se întoarce Năstase“.
*  În 2009, au intrat în dezbatere publică mai multe cazuri în care OTV a ridicat semne de întrebare privind practicile sale, prin felul cum a reflectat anumite situaţii, activitatea unor oameni sau a unor companii. Un prim caz a fost arestarea lui Gigi Becali – până atunci unul dintre invitaţii semipermanenţi ai OTV: postul a fost amendat pentru emisiunile cu C.V. Tudor şi Giovani Becali, în care au fost atacaţi judecătorii implicaţi.
* Tot în 2009, OTV a fost amendat pentru mai multe ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct“, în care s-a vorbit despre efectele nocive ale aditivilor alimentari asupra sănătăţii, accentul fiind pus pe brandurile Unilever şi Nestlé. Tot în 2009, postul a fost amendat şi pentru dezinformare în cazul unor ediţii „Dan Diaconescu Direct“, în care s-a vorbit despre „conţinutul nociv“ al unui brand de bere aparţinând Ursus Breweries.
* În acelaşi an, postul DDTV, proaspăt relansat, a fost amendat pentru difuzarea ilegală a unor filme Warner Bros.
* În 2009 şi în prima jumătate a anului 2010, OTV a fost postul cu cele mai multe amenzi CNA.
* Evenimentul Zilei a scris, tot anul trecut, că „Alianţa PSD-PDL face bani la OTV“ prin tombola „100% Adevărat“, prezentată ulterior de omul de afaceri Ionuţ Negoiţă drept „100% ţeapă“.
* Un primar intrat în vizorul OTV a fost, anul trecut, Cristian Poteraş, primarul Sectorului 6 din Bucureşti, acuzat de implicare în diverse afaceri. Cazul s-a soldat o amendă pentru încălcarea legislaţiei ce obligă realizatorii emisiunilor TV să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să ceară dovezi când un invitat face afirmaţii acuzatoare.
* Tot în 2009, OTV s-a remarcat drept unul dintre foarte puţinele posturi care şi-au făcut publice tarifele de emisiuni electorale. În acelaşi an, OTV a devenit o platformă pentru Traian Băsescu în campania prezidenţială, campanie în care televiziunea s-a situat pe locul doi în clasamentul sancţiunilor CNA.
* Un studiu CNA-UNICEF publicat la începutul anului arată că emisiunea „Dan Diaconescu Direct“ este cel mai violent program de dezbateri, în timp ce „În gura presei“ de la Antena 3 este cea mai violentă emisiune de divertisment şi pamflet. La începutul anului, reprezentantul OTV, Doru Iugă, încerca să obţină reducerea unei amenzi CNA argumentând că postul are probleme financiare grave, fiind nevoit să disponibilizeze mai mulţi angajaţi.
* În 2010, postul OTV a fost somat, alături de alte canale, de către CNA pentru publicitate mascată.
OTV şi-a câştigat poziţia pe piaţă, între altele, prin poveştile derulate în direct din studioul postului: predicţiile unor astrologi şi numerologi, telenovele cu avocate dispărute, scandaluri cu vedete, patron-moderator aruncat la tomberon şi imagini şocante cu persoane ucise. La Întâlnirea media HotNews.ro din noiembrie 2008, Dan Diaconescu afirma: „Eu făceam emisiuni împotriva corupţiei acum cinci-şase ani, când acest gen era interesant şi pentru telespectatori. Au trecut însă acele vremuri în care românii să-i mai hulească pe hoţi şi pe marii gangsteri. Astăzi au început, din păcate, să-i aprecieze“.

Costin IONESCU, HotNews.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII