22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile bugetarilor scad cu 25 la sută, pensiile cu 15 la sută

Salariile bugetarilor scad cu 25 la sută, pensiile cu 15 la sută

Preşedintele Băsescu a declarat ieri că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că, începând cu 1 iunie, se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o scădere a pensiilor cu 15%, dar şi tăierea unor subvenţii. De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.

Băsescu a precizat că prima dată a fost luată în discuţie „varianta neîncrederii“, care viza creşterea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%.
A doua variantă, denumită de preşedinte „varianta încrederii“, este ca guvernul să continue programul de „restructurare masivă“ a cheltuielilor.
Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă. Preşedintele a mai anunţat, de asemenea, că salariul minim pe economie va fi de 600 de lei. „Varianta cu sporirea fiscalităţii în zona TVA şi fiscalitate publică era varianta în care se transfera pe toată populaţia sarcina de a genera mai mulţi bani, pentru a putea fi menţinut aparatul bugetar uriaş pe care România îl are. O creştere a TVA i-ar fi afectat la fel de mult pe cei cu pensii mici. Decizia noastră a fost să nu punem în sarcina sectorului privat şi a celor 22 de milioane de locuitori ai României excesul de cheltuieli din sistemul bugetar.
Creşterea fiscalităţii ar fi blocat şansele de relansare economică rapidă în următoarele patru luni (…) Economia reală este cea care s-a restructurat puternic în 2009, statul nu a reacţionat corect la criză. Până la finele anului, şefii de instituţii au obligaţia să-şi facă selecţia, să-i aleagă pe cei mai buni pentru ca, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie(…) Statul va continua să transfere 1,7 miliarde de euro la Fondul de pensii. Dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, şi numeric, şi ca nivel de plată, ar mai trebui încă 500 de milioane de euro, care nu există. Pensiile s-ar putea reduce cu 15% şi se vor reduce masiv subvenţiile, iar banii recuperaţi din subvenţii vor fi alocaţi către cei care au nevoie în mod real. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Salariul minim care va fi luat în considerare va fi cel din sectorul privat. Atunci când este vorba de reducerea anvelopei salariale cu 25% este vizată şi administraţia centrală, şi cea locală în egală măsură. Nerespectarea de data aceasta a celor ce vor nesocoti ce spune guvernul va conduce la reducerea cotei defalcate“, a declarat preşedintele. Şeful statului a mai spus că este nevoie şi de alte măsuri pentru ieşirea din criză.
„Guvernul va mai lua măsuri legate de modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă şi analize cu privire la impozite, precum cel pe terenurile agricole. Suprafaţa agricolă nelucrată a reprezentat în 2009 aproape 30% din totalul suprafeţei agricole. Se acordă subvenţie şi pentru suprafaţa nelucrată. Din cauza evaziunii din agricultură, statul român a dat 30 de miliarde de lei subvenţii pentru agricultură şi a încasat 400 de milioane. Se cere transparentizarea modului de organizare a licitaţiilor. Invit public să se utilizeze sistemele electronice de licitaţie. Trebuie făcute modificări şi în zona modului de atribuire a licitaţiilor. Trebuie să existe o structură administrativă de apel pentru participanţii la licitaţii“, a precizat Băsescu.

Nu e timp de remanieri

Preşedintele a spus că nu pune nimeni problema remanierii, deoarece acum este nevoie de stabilitate, arătând că ştie că sunt „segmente interesate în instabilitate“ pe care le simte şi el, pe pielea lui.
„Vreau să mai închid un zvon: am înţeles că mă vedeţi în postura de a face remanieri, de a da afară miniştri. Nu pune nimeni problema remanierii. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate şi încredere. Mi-este cunoscut că sunt segmente interesate şi în instabilitate şi în lipsă de încredere, le văd şi eu, le simt pe pielea mea. Vom merge înainte“, a declarat şeful statului.
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al internelor, Vasile Blaga, sunt principalii responsabili din guvern în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.
„Nu ne putem face că nu vedem realităţi care s-au construit din motive politice, din orice motiv timp de 20 de ani, dar şansa României asta este: dacă ne restructurăm cheltuielile acum. Dacă punem acum capăt sau diminuăm evaziunea fiscală şi contrabanda. Din acest punct de vedere vă pot spune că în discuţiile pe care le-am avut cu membri ai guvernului am atenţionat că responsabilitatea cea mai mare în diminuarea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu tigări, cu alcool, cu alte bunuri revine ministrului Vlădescu şi ministrului Blaga, cei care au instrumentele de control sau de oprire la frontieră a bunurilor care fac obiectul contrabandei“, a declarat Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

159 COMENTARII