16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa „Doina Gorjului“ - spor de condiţii vătămătoare, la DGASPC - salarii reduse

La „Doina Gorjului“ – spor de condiţii vătămătoare, la DGASPC – salarii reduse

În timp ce angajaţii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) primesc salarii reduse cu 30% şi cu întârziere, angajaţii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ beneficiază la leafă de un spor de condiţii vătămătoare cuprins între 10 şi 15%.

Cu toate că foarte multe instituţii publice au fost afectate grav de criză, iar angajaţii sunt fie în şomaj tehnic, fie au salariile reduse, conducerea Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ a găsit şi în acest an resurse pentru a le achita un spor de condiţii vătămătoare. Acesta variază între 10 şi 15% şi se adaugă la salariul pe care îl încasează lunar dansatorii, instrumentiştii şi soliştii vocali. Singurii care nu beneficiază de sporul de condiţii vătămătoare sunt salariaţii care compun personalul administrativ. Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ are în prezent 83 de angajaţi şi 70 dintre aceştia beneficiază de sporul amintit. Conducerea instituţiei a declarat că sporul a fost acordat şi anul trecut, însă anul acesta a fost achitat sub rezerva că vor fi obţinute avizele necesare de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. În condiţiile în care aprobările necesare nu vor mai fi date, directorii Ansamblului de la Târgu Jiu vor fi nevoiţi să recupereze banii de la angajaţi.

Nu are emoţii că nu vor primi aprobarea   

Gheorghe Porumbel, directorul Ansambului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, a declarat că era normal ca sporul să fie plătit, înainte de a fi luate aprobările necesare, întrucât la fel s-a procedat şi anul trecut. Gheorghe Porumbel mai susţine că în mod normal nu ar trebui să fie probleme cu obţinerea aprobărilor din partea ministerelor de resort, însă în cazul în care avizele nu vor mai veni, va trece la recuperarea sporurilor de la subordonaţi. „Procedura aşa a fost şi până acum. Sunt sporuri acordate în baza legii şi trebuie să trecem printr-o procedură pentru a obţine toate aprobările. Noi am plătit sporul de condiţii vătămătoare începând cu luna ianuarie şi acum aşteptăm avizele. Am trimis documentele necesare în acest sens la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Muncii. Întâi plătim aceste sporuri şi apoi vin aprobările. S-a mai întâmplat. Dacă se va decide din motive de criză să nu le mai achităm, fără nici un fel de probleme le vom recupera de la salariaţi. Sporul de 15% îl primesc dansatorii, întrucât ei sunt cei mai solicitaţi, iar sporul de 10% îl au la salariu soliştii vocali şi instrumentiştii. E prevăzut de Legea nr. 330 şi alte sporuri nu am luat niciodată“, a declarat Gheorghe Porumbel.

Între roşu şi portocaliu
 
Salariul cel mai mic plătit unui angajat al ansamblului este de 705 lei brut. Directorul Gheorghe Porumbel are cea mai mare leafă, respectiv 2.900 de lei. Potrivit directorului, salariul său a scăzut cu peste 400 de lei, întrucât, din acest an, nu va mai încasa salariul de merit, aşa cum primeau până în 2009 toţi şefii instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. De altfel, Ansamblul „Doina Gorjului“ beneficiază în 2010 de fonduri din partea Consiliului Judeţean Gorj în valoare de peste două milioane de lei. Cei mai mulţi bani se cheltuiesc însă cu salariile, adică 1,8 milioane de lei.
În acest an, ansamblul şi-a propus să realizeze venituri de 470.000 de lei, deşi anul trecut au fost mari probleme în a recupera banii pentru activităţile prestate. „Am avut mari probleme din acest punct de vedere. Am rămas cu facturi neachitate de 30.000 de lei. Noi cântăm peste tot şi pentru cine ne cheamă, inclusiv pentru partide, în campania electorală. PSD e singurul care ne-a solicitat. E adevărat, pe bani puţini, dar lucrăm în aceleaşi condiţii şi cu celelalte partide. Parcă suntem consideraţi ciumaţi de cei de la PD-L Gorj. Fug de noi ca de dracu. De parcă noi am fi adus gripa porcină în judeţ!“, a mai spus Gheorghe Porumbel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII