22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJoc murdar pentru asfalt

Joc murdar pentru asfalt

Licitaţia pentru atribuirea acordului-cadru de 500 de milioane de lei pus în joc de Primăria Craiova le-a fost prezentată operatorilor interesaţi drept suspendată, printr-o adresă dubioasă a autorităţii contractante.

Primăria Craiova a făcut o mişcare aparent surprinzătoare, prezentând drept suspendată licitaţia pentru atribuirea contractului de 500 de milioane de lei pentru modernizarea străzilor, canalizare, alimentare cu apă etc., demers care nu a fost luat la acest nivel cel puţin de la 1 ianuarie 2007, data celei mai vechi înregistrări a unei licitaţii pe SEAP. Motivul invocat în adresa nr. 45.463 din 26 martie 2010 a Primăriei Craiova, întocmită de şefa achiziţiilor din primărie, Sabina Dumitru, şi contrasemnată de viceprimarul Mărinică Dincă, este depunerea contestaţiilor de către mai mulţi operatori economici interesaţi, fără însă a fi prezentat temeiul legal sau vreo dispoziţie de suspendare adoptată de autoritatea contractantă. În situaţia invocată, procedura se suspendă de drept, dar numai după comunicarea rezultatului procedurii, înainte de încheierea contractului. La Craiova nu e cazul, ofertele urmând să fie deschise abia pe 15 aprilie. Conform art. 277 din OUG nr. 34 din 2006 a achiziţiilor publice, „(3) Primirea unei contestaţii de către autoritatea contractantă, pentru care nu s-a luat act de renunţare conform prevederilor alin. (2), suspendă de drept procedura de atribuire începând cu data expirării termenului prevăzut la art. 205 alin. (1) şi până la data expirării termenului prevăzut la art. 281 alin. (1), dacă partea interesată nu a introdus plângere la instanţa judecătorească competentă. Dacă decizia Consiliului a fost atacată cu plângere, dispoziţiile art. 287.7 şi 287.8 rămân aplicabile“. Reglementările art. 205 se referă la termenele de contractare efectivă a lucrărilor, după comunicarea rezultatului procedurii, în funcţie de valoarea contractelor. Art. 205. alin 1: a) 11 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii (..); b) 6 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii (…). Există un singur caz în care autoritatea contractantă poate suspenda o licitaţie, însă numai în scopul remedierii unei presupuse încălcări a legislaţiei, dacă a fost notificată în acest sens şi dacă i s-a prezentat de către operatorul nemulţumit intenţia de atac în instanţă (art. 256.1). Primăria Craiova nu este însă în această situaţie, lucru pe care îl şi recunoaşte în adresa 45.463: „La procedura de atribuire (…) au fost formulate contestaţii (…). Procedura a fost suspendată până la data soluţionării contestaţiei de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor“. De către cine şi în baza a ce, primăria nu ne-a transmis: „Licitaţia a fost suspendată conform procedurilor legale în vigoare“, a fost singura „completare“ adusă de purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mădălina Trifu, la informaţiile din adresa 45.463 din 26 martie 2010. Practic, prin această mutare, Primăria Craiova a stopat o licitaţie de care sunt nemulţumite câteva firme. Putea câştiga vreuna dintre firmele contestatare licitaţia în condiţiile a căror anulare tocmai a cerut-o?

Contestatarii

SCT SA Bucureşti, Erpia SA Craiova, GPS Construct Târgu Jiu şi Tehnologica Radion din Bucureşti sunt firmele de construcţii care au contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) caietul de sarcini al megalicitaţiei de la Craiova. Două dintre aceste firme au participat şi la licitaţia pentru acordul-cadru din 2009: SCT Bucureşti şi Tehnologica Radion Bucureşti. Licitaţia a fost însă câştigată de Delta ACM ’93. CNSC nu a emis până acum o decizie referitoare la contestaţiile celor patru firme.

Război şi la Cluj

Nu numai la Craiova se joacă tare pe asfalt. Clujul, de pildă, scoate la licitaţie un acord-cadru pe patru ani cu valoare estimată între 2 miliarde de lei şi 4,33 miliarde de lei. Licitaţia, care avea termen de deschidere a ofertelor 6 aprilie 2010, a fost anulată recent prin decizia CNSC nr. 1264 din 19 martie. Procedura a fost contestată de firmele Construct Perom din Bistriţa, Tehnologica Radion Bucureşti şi Euroconstruct Trading ‘98 din Bucureşti. De remarcat că ultimele două societăţi au participat şi au pierdut licitaţii pentru asfaltare şi la Craiova, în ultimii doi ani, Tehnologica Radion fiind, în plus, şi unul dintre contestatarii licitaţiei din acest an pentru asfaltarea Băniei. Potrivit informaţiilor preluate de jurnaliştii clujeni de la biroul de presă al municipalităţii locale, în 2008 şi 2009, cele mai importante lucrări de asfaltare din Cluj-Napoca au fost câştigate de firmele Han Group, Kiat Group, Iridium şi Diferit.

La termoizolare, altă măsură

Primăria Craiova a fost într-o situaţie similară la licitaţia pentru proiectarea lucrărilor de termoizolare a blocurilor de locuinţe. Licitaţia a fost contestată până la data deschiderii ofertelor de una dintre societăţile interesate, Cilas CF Braşov. În acest caz, primăria nu a suspendat licitaţia, nu le-a transmis operatorilor că ar fi suspendată, ba chiar a şi comunicat rezultatul procedurii până la decizia CNSC, aşa cum, de altfel, şi prevede legea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII