24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn canadian şi primarul din Săcelu se ceartă pe izlazul comunal

Un canadian şi primarul din Săcelu se ceartă pe izlazul comunal


Un cetăţean canadian, proprietar al unei ferme de vaci şi oi, se ceartă cu primarul comunei gorjene Săcelu pe izlazul comunal. Edilul Ion Voica vrea să concesioneze cele 28 de hectare de păşune către nişte investitori din Italia, iar canadianul se teme că atât el, cât şi localnicii comunei nu vor mai avea unde să îşi pască animalele.

Izlazul comunal din Săcelu, Gorj, a devenit obiectul unui scandal ai cărui protagonişti sunt, pe de o parte, edilul Ion Voica, iar pe de altă parte câteva zeci de localnici, în frunte cu cetăţeanul româno-canadian Horia Mândroceanu. În timp ce primarul vrea să concesioneze cele 28 de hectare de izlaz, canadianul şi câteva zeci de familii se opun şi susţin că nu vor mai avea unde să îşi ducă vitele la păscut. Canadianul a dezvoltat de câţiva ani în comună o afacere care se bazează, în principal, pe creşterea animalelor. Horia Mândroceanu are 57 de ani, este un fiu al comunei, iar în 1979 a reuşit să plece din ţară, stabilindu-se la Toronto, în Canada. După mai mulţi ani de activitate în domeniul arhitecturii şi al designului, românul a primit cetăţenia canadiană, la Toronto mutându-se ulterior şi sora, respectiv mama acestuia. În 1990, gorjeanul cu cetăţenie canadiană s-a hotărât să se întoarcă acasă. O perioadă a lucrat în construcţii şi proiectare, apoi s-a decis să investească o parte din banii câştigaţi peste hotare într-o fermă de vaci şi oi, la Săcelu. Lucrurile au mers foarte greu din cauza birocraţiei şi a lipsei de cooperare cu autorităţile locale.

Se tem să nu rămână fără iarbă

Horia Mândroceanu susţine că a investit în ferma de animale şi în utilaje peste 200.000 de lei, o parte din bani fiind trimişi de rudele rămase în Canada. Atât el, cât şi câteva zeci de localnici din Săcelu folosesc izlazul comunei pentru a-şi paşte vacile şi oile. Pentru mulţi dintre săteni, animalele reprezintă unica sursă de venit, iar prin concesionarea terenului către un singur investitor, multe familii se vor afla în imposibilitatea de a mai creşte vite. „Noi nu cerem altceva decât ca autorităţile locale să se gândească la interesul celor mulţi. Nu toţi cei care au în Săcelu animale sunt ca mine, care am multe. Am 20 de vaci, 21 de capre şi 25 de oi. Sunt oameni care nu au serviciu şi trăiesc de pe urma animalelor. Am venit din Canada şi am investit, şi acum mă uit că aş putea să rămân fără obiectul muncii. Problema este că nu sunt numai eu în această situaţie, ci aproximativ 60 de familii. Primarul vrea să dea prin concesiune cele 28 de hectare de păşune unui italian, care a promis că va face şi el o fermă. O să fie trei-patru locuri de muncă, dar ce se va întâmpla cu atâtea familii, adică sute de oameni? Unde vor fi păscute 92 de vaci şi 171 de oi, câte sunt în total de la toţi? Am cumpărat zece hectare de teren la Săcelu şi numai iarna asta am cheltuit 14.000 de lei pe fân. Am adus, când am venit în ţară, câteva maşini pentru a realiza mezeluri şi stau şi mă uit la ele“, a povestit Mândroceanu.

Edilul vrea bani pe iarbă   

Primarul comunei Săcelu, Ion Voica, a încercat să-i convingă pe consilierii locali să adopte o hotărâre prin care să fie demarate procedurile pentru concesionarea izlazului comunal, dar fără succes. În şedinţa de luna trecută, hotărârea nu a strâns suficiente voturi pentru a fi adoptată. Edilul susţine că va propune proiectul de hotărâre până când va trece de votul consilierilor. „Ei spun că eu vreau să îl dau pe 49 de ani unui italian şi că aş vrea să fac o afacere cu acesta. Este adevărat că au venit la mine nişte cetăţeni care au finanţare din Italia şi vor să facă o fermă mare. Asta nu înseamnă că ei au şi câştigat. Au depus cereri pentru a solicita izlazul cinci persoane, între care şi Horia Mândroceanu. Ei sunt convinşi că vor primi izlazul cei din Italia. Deocamdată, nici nu a trecut hotărârea, dar o voi propune la fiecare şedinţă, până când va trece. Dacă am lua 10.000 de lei anual din această concesionare sunt bani pe care îi vom folosi la investiţii. Ei vor să stea acolo şi să nu plătească nimic. E adevărat că am luat bani de la APIA pentru lucrări de întreţinere acolo şi nu am putut percepe taxă de păşunat. Înainte de 2006, din taxa de păşunat primăria nu încasa anual mai mult de 700 de lei. Totodată, avem o mulţime de reclamaţii la poliţia locală împotriva proprietarilor de animale din izlaz, pentru distrugerea recoltelor. Dacă vom concesiona izlazul, cetăţenii au unde să pască vitele. Sunt mulţi care au terenuri şi le dau fără contract ciobanilor din Novaci“, a declarat Ion Voica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII