11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficial american: Ceauşescu nu ar fi trebuit executat, ci pus să stea la coadă toată viaţa

Oficial american: Ceauşescu nu ar fi trebuit executat, ci pus să stea la coadă toată viaţa

Prim-colaboratorul ambasadorului SUA în România, Jeri Guthrie-Corn, care lucra şi în 1989 la Ambasada americană din Bucureşti, a spus că toţi diplomaţii americani au jubilat când au aflat despre execuţia lui Ceauşescu, dar au realizat apoi că nu acesta era modul în care dictatorul trebuia pedepsit.
Jeri Guthrie-Corn, în prezent adjuncta ambasadorului Mark Gitenstein, a ajuns în România în iulie 1989 şi a plecat doi ani mai târziu, ca apoi să revină la post în România în 2008. „Timp de şase luni am trăit sub regimul Ceauşescu. În timpul Revoluţiei am rămas în Bucureşti până în noaptea de 24 decembrie şi am revenit trei săptămâni mai târziu“, îşi aminteşte diplomatul american, care a participat vineri la un eveniment organizat de Ministerul Român de Externe pentru marcarea a 20 de ani de la căderea comunismului.
„Dacă aţi văzut filmul «4 luni, 3 săptămâni, 2 zile», atunci exact acesta este modul în care arăta România atunci. Este numai o singură schimbare pe care aş recomanda-o. Doctorul nu trebuia plătit în bani gheaţă. Doctorii erau plătiţi atunci numai cu ţigări Kent. Utilităţile erau, de asemenea, plătite cu ţigări Kent şi, de fapt, Kenturile erau moneda universală atunci. La Ambasadă aveam un depozit plin cu pachete de Kent“, spune prim-colaboratorul ambasadorului american.
Ea a organizat în seara de 24 decembrie 1989 un convoi de 38 de maşini cu cei 148 de angajaţi ai Ambasadei la bord, care au fost evacuaţi în Bulgaria, la Sofia, de unde au plecat cu toţii către SUA. „Evacuarea s-a făcut din cauza zvonurilor legate de terorişti, despre care se spunea că se antrenau în baze speciale în România. Nu ştiu dacă această informaţie s-a adeverit vreodată, dar a fost motivul pentru care Washingtonul a decis că trebuie să plecăm din ţară“, spune Guthrie-Corn.
„Când am aterizat în America ni s-a spus că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. Reacţia noastră a fost atunci – chiar dacă este penibil să recunosc acum – să jubilăm. Dar îmi amintesc că la puţin timp după aceea am realizat că, de fapt, nu acesta era modul în care preferam să-l văd pe acest om dispărând. El ar fi trebuit pus să stea la coadă pentru tot restul vieţii sale“, a declarat diplomatul.
Guthrie-Corn îşi mai aminteşte că încă din 23 decembrie 1989, tot personalul diplomatic american s-a mutat în incinta Ambasadei. Acestora li s-au alăturat ambasadorul german, cel britanic şi nişte elevi japonezi, despre care nimeni nu a reuşit să afle de ce se aflau în România. „Mulţi oameni au venit şi s-au mutat cu noi. Pe atunci exista un singur om de afaceri american la Bucureşti, era bancher. El şi cu familia sa s-au mutat, de asemenea, în Ambasadă“, spune Guthrie-Corn.
Personalul american de atunci a asigurat timp de 60 de ore o linie telefonică continuă cu Departamentul de Stat pentru a transmite informaţiile cât mai rapid către SUA. Ambasadorul SUA de atunci (Alan Green Jr., n.r.) şi un mic grup de diplomaţi, printre care şi Jeri Guthrie-Corn, s-au întors după trei săptămâni de la evacuare la Bucureşti.
Ea îşi mai aminteşte şi de imensa problemă a mâncării în timpul regimului Ceauşescu şi de faptul că de două ori pe lună venea un avion din SUA cu provizii pentru angajaţii Ambasadei. „Era plin cu semipreparate congelate. Pentru puţinele alimente proaspete – fructe şi legume – se organiza o loterie între angajaţi. Cine primea trei mere era chiar norocos. Şi noi am fost privaţi de anumite lucruri, dar bineînţeles că nu este comparabil cu ceea ce a suferit poporul român“, punctează diplomatul american.
După 19 ani, Guthrie-Corn a revenit în România în calitate de însărcinat cu afaceri şi a descoperit o ţară metamorfozată complet. „Am revenit în iulie 2008 la Bucureşti, după o absenţă de 19 ani. Totul era diferit. Cea mai importantă schimbare pe care am remarcat-o este libertatea. În 1989 nu era nici un fel de libertate. Probabil că cea mai apropiată imagine a Bucureştiului de atunci şi a României este Coreea de Nord“, evidenţiază Guthrie-Corn, care practic a asigurat interimatul la Ambasada SUA de la plecarea ambasadorului Nicholas Taubman până la venirea lui Mark Gitenstein.
„România a devenit un partener, aliat şi prieten al Franţei, al UE şi al SUA. Această ţară a ajuns foarte departe în cei 20 de ani, dar mai sunt multe de făcut. Noi suntem cu toţii aici pentru a ajuta la promovarea şi îmbunătăţirea practicilor democratice, statul de drept şi participarea românilor în propria lor societate“, a declarat Jeri Guthrie-Corn.
De asemenea, Guthrie-Corn a atras atenţia asupra manualului de liceu „O istorie a comunismului din România“, spunând că este important ca generaţia tânără să înveţe şi să afle prin ce au trecut părinţii şi bunicii lor. Diplomatul american consideră că manualul prezintă într-un mod obiectiv şi profesionist ce a făcut comunismul în această parte a lumii.
MAE a organizat săptămâna trecută un eveniment special dedicat marcării celor 20 de ani de la căderea comunismului, în cadrul programului de diplomaţie publică „RO 20: România 1989-2009“. La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII