17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria joacă tare cu banii craiovenilor

Primăria joacă tare cu banii craiovenilor

Afacerea „Parcul Tineretului“, prin care baza sportivă i-a fost oferită plocon unei asociaţii private, miroase a interese ascunse. Primăria Craiova i-a dat dreptul lui Cătălin Ionescu, administratorul Asociaţiei Gordas, să-şi facă de cap pe terenurile de tenis, fotbal, baschet şi minigolf în care municipalitatea a pompat peste două milioane de lei.

Gazeta de Sud a scris recent despre manevrele primăriei craiovene prin care aceasta i-a oferit plocon Asociaţiei Sportive Gordas administrarea bazei sportive din Parcul Tineretului, fără licitaţie deschisă sau cerere de oferte. Arătam atunci cum Cătălin Ionescu, administratorul Asociaţiei, s-a făcut stăpân pe terenurile de sport şi cum îi taxa pe craiovenii care doreau să facă sport cu până la 40 de lei pe oră. Prin asta, Ionescu, evident cu acordul primăriei, deturna obiectivul iniţial al parcului, acela de loc de recreere, care încuraja practicarea sportului în aer liber. Unde mai pui că baza sportivă a fost construită din taxele şi impozitele locale ale craiovenilor, care s-au văzut astfel obligaţi să contribuie la bunăstarea lui Ionescu plătind taxă de acces cu ora. Primăria a bâlbâit la vremea aceea un răspuns prin care se arăta surprinsă de faptul că Asociaţia Sportivă Gordas le cere bani craiovenilor dornici să facă sport. Apoi, primăria a introdus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din noiembrie un proiect de hotărâre prin care cerea consilierilor locali să aprobe asocierea cu Gordas. Asociaţiei i se dădea dreptul să ceară taxă, iar o parte din încasări (5% după anumite surse din primărie – n.r.) ar fi revenit bugetului local. În felul acesta, s-ar fi oficializat birul pentru practicarea sportului. După publicarea articolului în Gazeta de Sud, municipalitatea a decis să retragă proiectul şi să aştepte vremuri mai bune. Oricât de lăudabilă este receptivitatea oficialilor la sesizarea presei, jupuirea craiovenilor continuă. Şi în condiţii chiar mai proaste pentru primărie, care nu se alege cu nici un chior. Toţi banii pe care îi cere Asociaţia craiovenilor intră în contul lui Cătălin Ionescu.

Primăria a plătit ca să fie luată de proastă

Înainte cu câteva zile de inaugurarea Parcului Tineretului, pe 19 octombrie, primăria a semnat un acord de parteneriat cu Asociaţia Gordas în vederea „organizării manifestărilor cu caracter sportiv şi cultural-artistic (…) în cadrul evenimentului Zilele Craiovei“. Scopul parteneriatului era „promovarea bazei sportive, parcul oferind o oportunitate extraordinară de a practica diverse sporturi, atât fizice, dar şi intelectuale: şah“, după cum scrie în document. De reţinut că acordul era valabil până pe 27 octombrie. Şi cum nimic nu se face gratis, Gordas a primit pleaşcă de la primărie 21.000 de lei (5.000 de euro – n.r.) cu titlul de sprijin financiar, ca să promoveze evenimentul şi să plătească o parte din onorariile artiştilor, personalului organizatoric şi al prezentatorului. Chiar în ziua în care a expirat acordul de parteneriat, primăria şi Gordas au semnat un act adiţional prin care s-au modificat anumite clauze, pe ici, pe colo, prin care Gordas a primit plocon baza sportivă şi dreptul de a cere ce taxe vrea, cât vrea. „Se modifică art. 2, alin. 1 din acordul de parteneriat prin completare, în sensul că asocierea intervenită între părţi vizează şi folosinţa bazei sportive până la atribuirea acesteia de către autoritatea locală unei persoane juridice“, se arată în actul adiţional, care continuă cu prelungirea duratei valabilităţii înţelegerii până pe 31 decembrie 2009. Cea mai dubioasă clauză modificată este aceea prin care asociaţiei i se dă dreptul „să încaseze de la persoane fizice sau juridice sume de bani reprezentând contravaloarea folosinţei bazei sportive, care să acopere cheltuielile aferente întreţinerii şi funcţionării“. Nici vorbă de un cuantum maxim al taxei sau de o cotă parte din încasări care să revină şi primăriei. Gordas a primit libertate totală să facă ce doreşte cu baza sportivă pe care primăria a cheltuit peste două milioane de lei. În finalul actului adiţional, cele două părţi au convenit ca acordul să înceteze de drept la data atribuirii în folosinţă sau administrarea unei persoane juridice. Prevederea este mai mult de ochii lumii. Cum proiectul de atribuire a fost retras la şedinţa din noiembrie şi nu se ştie când va fi repus spre aprobarea consilierilor locali, Asociaţia Gordas îi poate jupui pe craioveni pe timp nelimitat. Este nevoie doar de încă un act adiţional prin care să se prelungească din nou valabilitatea acordului. Nesimţire de-a dreptul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII