14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas...“

„Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas…“

Câteva sute de bucureşteni au participat marţi seară la un protest inedit. Strânşi la Universitate, la kilometrul 0, în locul unde în 1989 mii de oameni protestau împotriva lui Nicolae Ceauşescu, aceştia s-au solidarizat cu manifestanţii de la Timişoara. Printre lozinci anti-PSD şi anti-Mircea Geoană, tinerii şi bătrânii de la Universitate au fredonat din nou, după 20 de ani, cântecele Revoluţiei anticomuniste din ’89.
Cele câteva sute de bucureşteni care au protestat, marţi seară, la Universitate, s-au adunat în faţa fântânii de acolo cu câteva minute înainte de ora 18.00. Printre ei, tineri studenţi, bătrâni şi adulţi. Potrivit jandarmilor prezenţi, la ora respectivă erau în piaţă în jur de 300 de persoane, până la final numărul protestatarilor ajungând la 500.
Unii dintre ei spun că au venit pentru că au văzut demonstraţia de la Timişoara. „Am ieşit peste tot în ţară, în Braşov, în Cluj, peste tot. Am văzut la televizor ce s-a întâmplat la Timişoara. Am venit să scăpăm ţara de comunişti“, a declarat Marian, un tânăr student. Alţii au venit fiind nemulţumiţi de pactul semnat la Timişoara de PSD şi PNL. „Nu mi-a venit să cred că nişte comunişti au mers şi le-au spus timişorenilor că ei sunt anticomunişti. Au călcat în picioare memoria lui Corneliu Coposu“, a declarat Marcel.
La ora 18.30, în faţa fântânii de la Universitate s-a construit o minitribună. Din boxe se auzeau deja versurile cântecelor anticomuniste: „O viaţă de coşmar / Şi pentru cine / Se moare în zadar? / Sunt nopţi pline de groază / În care teamă mi-e să fiu“.
Pavel, unul dintre manifestanţi, a explicat că scena şi boxele au fost aduse de mai mulţi foşti revoluţionari. De altfel, la protest au fost prezenţi reprezentanţii mai multor asociaţii de revoluţionari. „Am văzut şi la televizor. Ne-a sunat şi de la asociaţie. Noi suntem uniţi. Trebuie să ieşim acum, când ţara e în pericol“.
Pe tribuna improvizată s-au cocoţat mai mulţi protestatari care au vorbit şi au scandat. Repertoriul discursurilor a fost bogat, de la scandări anticomuniste, anti-PSD, anti-Geoană, până la scandări împotriva televiziunilor Realitatea TV, Antena 3, precum şi împotriva lui Vântu, Voiculescu şi Patriciu. Iată câteva dintre ele: „Vântu, nu uita, va veni şi ziua ta!“, „Ziariştii sunt noii securişti“, „Aţi minţit poporul cu televizorul“, „Jos Iliescu“, „Geoană, nu uita, Timişoara nu-i a ta“, „Geoană, nu uita, România nu-i a ta“, „Timişoara nu e Moscova“, „Geoană ne-a vândut la Moscova“, „Geoană, te votăm la Moscova“.
În pauze curgeau versurile care în urmă cu 20 de ani au reprezentat coloana sonoră a Revoluţiei: „De ce nu încetaţi / Acest cumplit război? / De ce vă gândiţi / Numai la voi?“. Pentru un moment s-a aşternut liniştea. Manifestanţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au murit la Revoluţia din ’89. Mulţi dintre participanţi au aprins câte o lumânare.
Atmosfera a fost completată de muzica lui Cristian Paţurcă. Acesta a cântat live pentru cei 500 de bucureşteni: „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câştiga, libertatea noastră!/ Şi nu vă temeţi de golani fără coloratură./ Din cei care-au murit aici, ne-am reîntors năluci / Să nu mai fie cum a fost măcelul de atunci“.
Printre manifestanţi au fost zăriţi şi câţiva lideri PD-L precum Daniel Funeriu, Theodor Paleologu sau Sebastian Lăzăroiu. „Am primit mesaj de pe telefon şi am venit aici, nu am organizat noi nimic“, a spus Daniel Funeriu. Ministrul Paleologu a declarat că se afla întâmplător prin preajmă. De altfel, unii dintre protestatari au scandat şi numele lui Traian Băsescu, candidatul PD-L la prezidenţiale.
De la tribună însă, reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari au declarat în permanenţă că nu sunt afiliaţi politic. „Nu suntem cu nici un partid. Suntem cu românii şi pentru libertate; de asta am venit aici“, a declarat Romeo Moşoiu. În jurul orei 22.00, protestul s-a încheiat, cei prezenţi spunând că şi în zilele următoare vor organiza acţiuni similare. În final, a rămas doar muzica revoluţiei: „Şi nici nu vă pasă / De mama care-şi plânge / Copilul său ucis / Ce zace în bălţi de sânge…/ Doamne, vino, Doamne, / Să vezi ce-a mai rămas din oameni“.

Attila Biro HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII