22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeartă pe Palatul Administrativ

Ceartă pe Palatul Administrativ

Meci între cocoşi în şedinţa de ieri a consiliului judeţean: consilierii PD-L împreună cu prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, şi consilierii PSD împreună cu secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă. Miza? Meritul de a fi reabilitat Palatul Administrativ, în care funcţionează ambele instituţii. Consilierii PNL au fost arbitri, căci nu au spus nimic.

Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce este şchioapă administraţia centrală din ţara noastră, iată un exemplu la scară mică, respectiv instituţiile fruntaşe din Dolj, ce ar putea oferi un răspuns: s-a pus în discuţie reabilitarea Palatului Administrativ de pe strada Unirii din Craiova, clădire de patrimoniu, una dintre cele mai mari din Dolj, iar mai-marii judeţului s-au certat cine are sau nu are dreptul să o repare şi consolideze.
Palatul Administrativ este proprietatea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi se află în administrarea acestui minister, respectiv a Prefecturii Dolj. Într-o şedinţă anterioară, printr-un proiect de hotărâre, s-a propus ca această clădire să treacă din administrarea prefecturii în cea a CJ pentru ca, prin fonduri europene, consiliul să deruleze o investiţie pentru repararea şi consolidarea ei. Între timp, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a anunţat că a făcut o propunere preşedintelui CJ Dolj ca ambele instituţii să încheie un parteneriat pentru reabilitarea Palatului Administrativ. Apoi, la începutul acestei luni, Prefectura Dolj, prin direcţia sa juridică, a constatat că acea hotărâre de consiliu judeţean, votată în unanimitate, este nelegală. A emis un referat. Motivele invocate au fost că lipseşte avizul de principiu al Direcţiei de Coordonare a Instituţiei Prefectului şi că poate şi prefectura să realizeze diverse parteneriate pentru a întreţine şi repara clădirea.

Tema discuţiei: cât de legală este viza de legalitate

Răspunsul CJ, scris şi semnat de secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a apărut nouă zile mai târziu. Din informarea aceasta, ca replică la referatul prefectului, reiese că secretarului judeţului nu i-a plăcut că i s-a citat din lege: „Observând că referatul acesta, la motive, dă citate din legislaţie (dar nu era cazul pentru că deţinem şi noi această legislaţie) invocă lipsa unui «aviz de principiu» şi prezintă aspecte de ordin financiar şi istoric (…) nu există nici un motiv de nelegalitate a Hotărârii nr. 166/2009“. În plenul Consiliului Judeţean Dolj a izbucnit scandalul între consilieri.
„Prefectul doar îşi expune o opinie, nu are dreptul să declare nelegală o hotărâre“, a început secretarul Barbărasă. A fost contrazis de consilierul PD-L Dan Păloiu, care a izbutit să citeze articolele din lege privind atribuţia de control a legalităţii actelor administrative ale CJ de către prefect, motiv pentru care a primit un călduros şi satisfăcut „mulţumesc“ de la Georgescu, prezent la şedinţă ca invitat. S-au încins discuţiile în contradictoriu despre dreptul lui Georgescu, prefect apolitic provenit din PD-L, de a verifica legalitatea hotărârilor consiliului. Lili Schutz nu a pierdut momentul. „Încă o săptămână…“, a dat consiliera PSD verdictul.
Preşedintele CJ, Ion Prioteasa, după ce a dat asigurări despre propria persoană că „nu am mania aceasta a proprietăţii“, a propus să dea clădirea pe jumătate, iar CJ să reabiliteze doar partea în care funcţionează. Georgescu, intervenind după Prioteasa, a spus că nu el a semnat referatul de nelegalitate a hotărârii, ci juristul de la Direcţia Juridică a prefecturii. La final, deoarece unii consilieri PD-L au început să se îmbrace, probabil fiindcă aveau treabă în altă parte, totuşi fără ca schimburile de replici să înceteze, şedinţa a fost declarată închisă. Când şi dacă va fi reabilitat Palatul Administrativ se va şti, probabil, înaintea sau în timpul altei campanii electorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII