13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, dar nici eu nu l-am înfrânt pe el

Băsescu: Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, dar nici eu nu l-am înfrânt pe el

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, joi seară, în cadrul emisiunii „Naşul“, la B1, despre contracandidaţii săi, despre „liga sistemului ticăloşit“ pe care românii „au şansa uriaşă“ să o vadă „la suprafaţă“, sistem care luptă acum „în disperare“. „Ori dispare Băsescu din fruntea statului, ori, dacă nu, ştiu că trebuie să se schimbe. Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a înfrânt. Dar există o realitate: nici eu nu l-am înfrânt pe el“, a spus Băsescu, adăugând că aceasta este marea provocare a viitorului mandat, dacă va câştiga alegerile.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la emisiunea „Naşul“ de pe postul de televiziune B1, că, promovând o lege prin care bugetul poate fi trimis la parlament, liderul PSD, Mircea Geoană, a pus guvernul la loc, dându-i puteri, după ce mai înainte l-a dărâmat.
„Ţara are un guvern. Interimar, dar are guvern. Dar ştiţi care e ridicolul situaţiei? Prin lege, un guvern căzut, cum este guvernul Boc, nu are dreptul să promoveze proiecte de legi şi nu are dreptul să promoveze mai ales legea bugetului de stat. Este un guvern care a căzut în parlament. Înţeleg că domnul Geoană a trecut prin Senat o lege prin care îi spune guvernului Emil Boc să facă bugetul. L-a pus la loc, domnu’ Moraru! Deci, l-a dat jos şi s-a răzgândit. Acum l-a pus la loc. Cine l-a făcut să se răzgândească pe domnul Geoană nu ştiu, dar cert este că a da atribuţiuni unui guvern căzut echivalează cu a-l pune la loc“, a declarat şeful statului .
„Când au gândit bine? Când au dat jos guvernul? Când au respins al doilea guvern? Când nu vor să primească la vot al treilea guvern? Atunci sau astăzi, când vine şi ţipă, împuternicind guvernul prin lege să facă bugetul de stat?“, a mai întrebat preşedintele.
Traian Băsescu a confirmat că liderul PSD, Mircea Geoană, a făcut o vizită în luna aprilie la Moscova, dar a spus că ministrul de externe de la acea vreme nu l-a informat despre acest lucru. „Nu pot decât să vă confirm că a fost la Moscova. O să-i răspund mâine-poimâine d-lui Crin Antonescu, pentru că mi-a trimis o scrisoare, dar, ca să aveţi imaginea, pentru că nu vreau să discut mai mult, aduceţi-vă aminte că, după luna aprilie, într-o împrejurare, am spus că e bine că pleacă din CSAT… Şi aveam în vedere exact acest lucru: că nu poţi să fii vicepreşedinte CSAT şi să pleci la întâlniri organizate de nu ştiu ce oameni la Moscova, fără ca măcar să-l informezi pe preşedintele CSAT“, a spus Băsescu, întrebat dacă a avut cunoştinţă de vizita liderului PSD la Moscova.
Băsescu a mai declarat că fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a spus „o minciună“ atunci când a afirmat că a informat „toate organele abilitate“ despre vizita lui Mircea Geoană la Moscova. „Nu ştiu pe cine o fi informat, dar pe preşedintele României trebuia să-l informeze. Dacă preşedintele Senatului n-a făcut-o, trebuia să-l informeze că pregăteşte un dosar (pentru Mircea Geoană n.r.)“, a spus Băsescu.
„Nu putea să facă propria lui politică dacă se ducea cinstit la Moscova“, a spus Băsescu, precizând că ar fi trebuit stabilite „nişte repere“, cum ar fi cele energetice, de politică de securitate, de siguranţă la Marea Neagră, de relaţii cu ţările din Asia Centrală.
Moderatorul emisiunii a comentat că, potrivit informaţiei privind vizita lui Mircea Geoană la Moscova, ar fi fost vorba de o vizită privată. „Şi eu cred la fel. Cred că s-a dus la băi, la Moscova“, a spus ironic preşedintele Băsescu.

Liga sistemului ticăloşit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, cu referire la înregistrările apărute în presă ale unor discuţii între Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu şi şeful Agenţiei de Integritate, că aceasta este „liga sistemului ticăloşit“ şi că românii „au şansa uriaşă“ să o vadă „la suprafaţă“.
Traian Băsescu a comentat stenograma înregistrării audio a discuţiei dintre doi jurnalişti şi preşedintele ANI, Cătălin Macovei, apărută în presă şi pe mai multe site-uri. „Am citit şi eu stenograma, este exact tipul de dialog din filmul «Naşul»“, a spus Băsescu. Întrebat dacă aşa a discutat Sorin Roşca Stănescu cu el când a declarat public că l-ar fi şantajat, Băsescu a spus: „Mult mai brutal. Atunci am înţeles că e un mafiot 100%“.
Traian Băsescu a spus că îşi menţine declaraţia că Bogdan Chirieac face parte din „presa ticăloşită“. „Da, şi este. Nu v-a probat această stenogramă?“, a spus Băsescu.
„Eu am observat că încerca să-l apere Macovei, dacă am înţeles bine stenograma. Domn’e, ăsta a avut comportamentul unui peşte, al unui peşte care îi duce d-lui Roşca Stănescu victima pentru şantaj. Ăsta este Chirieac“, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a spus că nu este singular acest mod de a face presă. „E o organizaţie, n-aţi văzut că şi Roşca Stănescu nu spune «eu». «Noi». E liga din sistemul ticăloşit de care vorbeam în 2004 şi acum aveţi şansa uriaşă, toţi, români şi ziarişti, s-o vedeţi la suprafaţă. Uitaţi-o cât este de disperată. Au ajuns să utilizeze mijloacele media pe care le au la dispoziţie pentru intoxicări. Acest domn, S.R.S., este o părticică, o picăturică, din gurile de foc, de atac pe tot ce nu le convine lor“, a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că expresia sistemului ticăloşit în România este „ce vedeţi la Realitatea şi la Antene“. „Tot acolo vedeţi oamenii care nici pe departe nu gândesc cum spun, dar pentru bani direcţia lor de atac este cine-i inamicul public nr. 1 a ceea ce înseamnă, aşa cum spunea Stănescu, «noi» – preşedintele. Ne-a oprit să privatizăm Poşta, ne-a oprit să privatizăm Sarea, Transelectrica… Acest «noi» înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roşca Stănescu. Să-i fac mari şi pe alţii pomenindu-le numele? N-ar merita“, a spus Băsescu.
Şeful statului a mai spus că sunt unii jurnalişti „care se pretind onorabili, dar s-au compromis din lăcomie“. „În spatele lor sunt cei cu bani, proprietari de trusturi de presă, fie că vorbim de Vîntu, fie că vorbim de Voiculescu“, a spus el. Băsescu a adăugat că acest sistem luptă acum „în disperare“. „Ori dispare Băsescu din fruntea statului, ori, dacă nu, ştiu că trebuie să se schimbe. Este sistemul ticăloşit de care vă vorbeam, care nu m-a înfrânt ca pe Emil Constantinescu. Ăsta a venit şi după patru ani de mandat a ridicat mâinile în sus ca şi cum era prizonier de război şi a spus: «pe mine m-a înfrânt sistemul». Un şef de stat! Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a înfrânt. Dar există o realitate: nici eu nu l-am înfrânt pe el“, a spus Băsescu, adăugând că aceasta este marea provocare a viitorului mandat, dacă va câştiga alegerile. Băsescu a spus că sunt şi ziarişti oneşti şi că de aceea încearcă să dea nume, nu să generalizeze.

„Dinescu spune toate minciunile şi îi mai şi miroase gura a petrol“

Traian Băsescu a fost întrebat şi de ce nu l-a primit pe scenă, la mitingul de la Craiova din 8 noiembrie, pe Mircea Dinescu. „Am avut un sentiment, uite, o spun foarte cinstit, un sentiment de repulsie. Eu sunt convins, şi el a şi declarat, că ar fi spus lucruri simpatice. Foarte bine, frate Dinescu, dar lasă-mă, domnule, la ce vrei să vii pe scenă cu mine să spui lucruri simpatice când tu în fiecare seară mă faci în toate felurile? E o chestie de demnitate“, a spus Băsescu. El a afirmat că Mircea Dinescu spune „toate minciunile cu putinţă“ şi îi „mai şi miroase gura a petrol“.
Traian Băsescu a spus că Dinescu a transmis invitaţia să meargă, după mitingul electoral, să mănânce la el. „Cum să stau, măi frate, să mănânc din farfuria ta când tu în fiecare seară faci ce faci?! Cât de lipsit de demnitate aş fi putut să fiu eu să accept o invitaţie de la unul care mă umileşte, şi nu în faţa la 22 de milioane de români, avem fiecare familie… Când văd la televizor ce spune Dinescu şi pe urmă să vadă că ta-su s-a dus să mănânce friptura lui Dinescu. Cât de jos trebuie să fii să faci lucrul ăsta? Sau cât de lipsit de scrupule trebuie să fii să inviţi la masă pe unul pe care-l faci în toate felurile?“, a declarat Băsescu, completând că nu are „nimic“ cu Dinescu şi că „nu-i poartă ranchiună“.

„Mircea Geoană a fost chemat ca un lacheu de S.O. Vîntu în Deltă!“

Preşedintele Băsescu a declarat că Mircea Geoană a fost chemat ca un „lacheu“ în Deltă de către Sorin Ovidiu Vîntu şi a susţinut că în timpul uneia din aceste întâlniri l-a sunat pe liderul PSD, dar acesta nu i-a răspuns deoarece nu dorea să fie deranjat de la întâlnirea cu omul de afaceri.
„Tot la categoria instrumente intră şi oamenii politici. Spuneam că sunt oameni politici controlaţi de oameni ca Vîntu, de unul ca Voiculescu, iar acest sistem acum luptă în disperare: ori dispare Băsescu din fruntea statului, ori, dacă nu, ştiu că trebuie să se schimbe. Este sistemul ticăloşit care nu m-a înfrânt, dar nici eu nu l-am înfrânt pe el. Pe 22 noiembrie şi pe 6 decembrie, românii pot decide, pot să aibă linişte cu Mircea Geoană… Vă spuneam de oameni politici, întrebaţi-l pe Mircea Geoană într-o emisiune: de câte ori a fost chemat ca lacheu în Delta Dunării de S.O. Vîntu să primească instrucţiuni în această vară? Puneţi-i această întrebare şi, dacă el nu vă spune, vă ajut eu“, a acuzat preşedintele .
„Dacă te sună preşedintele României pe tine, preşedintele Senatului, şi nu-i răspunzi pentru că discuţi cu Vîntu? Ce ziceţi de asta? Dar nu-i răspunzi 30 de minute, nu-i răspunzi două ore preşedintelui României şi eşti numărul doi în stat. Poţi bănui că preşedintele României ştie pe unde te afli, nu-i răspunde la telefon numărul doi numărului unu în stat pentru că nu vrei să fii deranjat de la întâlnirea cu S.O.Vîntu?“, a continuat Băsescu. „Vrea să ajungă preşedintele României cu sprijinul acestei structuri care-şi spune «noi». Te întrebi ce opţiuni au românii. Liniştea garantată de Geoană, dar controlată de moguli şi oligarhi?“, s-a mai întrebat Băsescu.

Băsescu spune că vrea să desecretizeze documente despre Hayssam

Preşedintele Băsescu a declarat că va cere după alegeri să fie desecretizate documentele despre Omar Hayssam care nu mai au valoare operativă, pentru a opri intoxicările de la televiziuni, el adăugând că are informaţii că sirianul a contactat, prin interpuşi, după fuga din România politicieni români.
„Atunci când am fost informat că suspect de organizarea iniţială a răpirii este Omar Hayssam, am cerut toată documentaţia despre Omar Hayssam. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentaţii pentru că nu o să mai rabd mult intoxicările pe care le fac televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu“, a susţinut Traian Băsescu.
Acesta a arătat că în această documentaţie se pot vedea cel puţin 11 documente în care preşedintele României de atunci, Ion Iliescu, a fost informat despre ilegalităţile pe care le comite Omar Hayssam. „Aţi fi găsit peste 50 de informări trimise lui Adrian Năstase, ministrului de interne, şefului Senatului, domnului Văcăroiu, cu privire la ilegalităţi şi suspiciuni de ilegalităţi comise de Omar Hayssam. Aţi fi găsit tot atâtea informări, documente ale serviciului de informaţii care arătau oamenii din PSD cu care domnul Omar Hayssam avea legături strânse“, a arătat şeful statului. Băsescu a criticat faptul că „aceşti oameni“ vin acum şi îl acuză pe preşedinte că „nu ştiu ce a făcut cu Omar Hayssam, când, de fapt, este un joc între un domn procuror, între un domn condamnat care e Omar Hayssam, un joc special ca să iasă dialogurile astea în presă pentru a se acoperi“.
„După ce trece campania, cred că este necesar să fac publică această bază de date pentru a stopa mârşăvia pe care televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu o fac“, a reiterat Băsescu.
Preşedintele a arătat că, în condiţiile în care fostul şef al statului Ion Iliescu a primit 11 informări în legătură cu activitatea criminală – criminalitate economică – a lui Omar Hayssam, sirianul nu a lipsit din delegaţiile oficiale, fiind prezent în cel puţin 20 de astfel de deplasări.

„Mogulii şi oligarhii îşi iubesc ţara condiţionat“

Traian Băsescu a revenit, spre finalul emisiunii de peste două ore, la tema mogulilor de presă şi a oligarhilor. „Mogulii şi oligarhii îşi iubesc ţara condiţionat… Găseşti câte un nemernic care e în stare să pună în circulaţie internaţională că şeful statului român este implicat cu fra’su în trafic de armament pentru terorişti. Cum poţi să faci această ştire, a făcut ocolul lumii, cum poţi s-o faci, cum te lasă inima să fii atât de ticălos! Nu aţi văzut cum spune în stenogramă? «Noi te protejăm», noi..“, a declarat Băsescu.
El a spus că până acum s-a dovedit că pot „să nu aibă mâna pe instituţiile statului“, dar că încearcă să le şantajeze, „ca pe draga ANI“, şi că problema este dacă le reuşeşte. „Cum a încercat şi cu mine Roşca Stănescu – ori te distrug, ori închizi dosarul lui Patriciu -, ca şi cum eu eram şi judecător, şi procuror, el nu înţelesese că venise un preşedinte al României, nu un lacheu al oligarhiei la Cotroceni. Şi asta nu au înţeles mulţi vreo doi ani. Când s-au prins au zis: hai să scăpăm de el!“, a continuat Traian Băsescu.
În final, Băsescu a spus că unul din lucrurile esenţiale care trebuie făcute este ca presa să continue să fie lăsată liberă, „chiar dacă nu-ţi convine că te înjură în fiecare seară“, argumentând că libertatea o va face să se autoregleze. „Eu sunt convins că asta e singura soluţie. Presa a avut acum o lecţie pe care a văzut-o pe viu, cei importanţi din presă nu pot să spună că nu ştiu de şantajul pe care îl practică destui ziarişti. Ce au văzut acum cu Sorin Roşca Stănescu trebuie să îi facă să se cureţe în interior, dar numai ei o pot face, singuri“, a spus Traian Băsescu.

Timp de peste trei ore, B1 a fost lider incontestabil de audienţă

„Naşul“ a fost cel mai urmărit program tv în seara de 12 noiembrie, în intervalul orar 21.00 – 00.15. Preşedintele Traian Băsescu a fost în direct cu românii, de la Teatrul Bulandra, iar postul B1 a fost lider de audienţă cu o medie de 2.6 puncte de rating, conform datelor de audienţă preluate de la GfK România. B1 a reuşit astfel să surclaseze programele principalelor posturi concurente, Antena 3, care a obţinut o medie de 2.4 puncte, şi Realitatea TV, cu un rating de 1.8 puncte.
B1 a fost lider pe toate categoriile de public, iar pe segmentele de vârstă 18 – 49 de ani şi 29 – 59 de ani a fost numărul 1 la talk show-uri.
În intervalul 22.30 – 22.45, B1 a înregistrat 4.4 puncte de ratig, sfert de oră în care ceilalţi competitori au obţinut, după cum urmează: Antena 3 (Sinteza Zilei) – 3.5, Realitatea TV (Ora de foc) – 1.2, Pro TV (State de România) – 4.2 sau Antena 2 (Agentul VIP) – 1.7. Radu Moraru s-a „bătut“ nu doar cu talk show-urile politice, ci şi cu producţii de divertisment, reuşind, cu toate acestea, să se situeze tot pe locul 1.
Radu Moraru va continua, în săptămâna imediat următoare, să invite în platoul emisiunii „Naşul“ oamenii politici ai momentului şi să facă dezvăluiri spectaculoase în cadrul serialului despre ultimele zile ale lui Nicolae Ceauşescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII