12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfront la adresa jurnaliştilor

Afront la adresa jurnaliştilor

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) condamnă public comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac
Referitor la faptele care reies din stenograma şi înregistrarea audio a unei discuţii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, între Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi directorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, COM consideră următoarele:
Autenticitatea înregistrării a fost deja confirmată de Sorin Roşca Stănescu,  Bogdan Chirieac şi preşedintele ANI. Concret, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pot fi consideraţi autorii unei tentative de şantaj asupra unui demnitar public. Ei încearcă să-l constrângă pe preşedintele ANI să pună în mişcare prioritar mecanismele de verificare ale unei agenţii de stat împotriva unor anumiţi politicieni şi să „scurgă“ eventualele rezultate către Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.
Totodată, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac se dovedesc a fi în posesia unor informaţii compromiţătoare despre Cătălin Macovei, dar aleg să priveze publicul de aceste informaţii, pentru a obţine alte avantaje. Intenţia celor doi ziarişti nu este aflarea adevărului, ci obţinerea cu orice preţ a unor informaţii compromiţătoare despre anumiţi politicieni aflaţi în funcţii de conducere.
Modul de abordare a celor doi încalcă statutul jurnalistului şi principiile de bază ale oricărui cod deontologic şi-i descalifică din postura de jurnalişti. Având în vedere lunga lor carieră în presă şi consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de „jurnalişti“ şi „formatori de opinie“, considerăm că fapta lor aduce grave prejudicii oricărui jurnalist care vrea să-şi îndeplinească munca profesionist şi onest. Presa critică şi de investigaţie este confundată cu manipularea şi şantajul.
Având în vedere cele de mai sus, considerăm că ambii încalcă grav statutul de jurnalişti. De asemenea, recomandăm celor care găzduiesc articole tipărite sau în format electronic, apariţii radio sau televizate ale lui Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac să menţioneze calitatea în care sunt invitaţi cei doi.
Recomandăm instituţiilor media care au contracte de prestări servicii media cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac să prezinte o poziţie publică faţă de fapta celor doi şi să-şi informeze publicul cu privire la acest caz.
Recomandăm TVR să ia în discuţie în Comisia de Etică dacă, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, Bogdan Chirieac încalcă sau nu Statutul jurnalistului din TVR.
Sesizăm public Comisia de Etică a Clubului Român de Presă – Asociaţia Jurnaliştilor din România pentru a lua în discuţie acest caz şi să prezinte o concluzie publică.
Solicităm instituţiilor statului să se autosesizeze şi să investigheze dacă acţiunea celor doi constituie încălcări ale legii şi să se pronunţe în regim de celeritate.
Cerem ANI să prezinte o poziţie oficială în acest caz şi să dea publicităţii elementele cu care s-a încercat şantajarea preşedintelui ANI.
Convenţia Organizaţiilor de Media se află în plin efort de autoreglementare a media din România. Recent, a adoptat un set de reguli care are şanse să fie asumat de întreaga piaţă mass-media şi a elaborat un cod care unifică principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual până acum.
Clubul Român de Presă consideră că intervenţii de felul celor făcute de oamenii de presă Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac sunt un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent.
Clubul Român de Presă, asociaţie profesională reprezentativă a companiilor din industria mass-media, dezaprobă conduita profesională şi umană a celor doi oameni de presă şi crede că asemenea moduri de acţiune ne aduc deservicii într-un moment în care preocuparea noastră trebuie să fie recâştigarea stimei faţă de profesia de jurnalist.
Clubul Român de Presă, în noua sa identitate, rezultată în urma reformării organizaţiei, apără, prin Codul Deontologic propriu şi prin atitudinile sale publice, respectabilitatea statutului de jurnalist şi este un promotor al acţiunilor pozitive care privesc interesele industriei mass-media.
Clubul Român de Presă îşi manifestă surprinderea că reprezentanţi ai unor partide şi ai altor medii care şi-au făcut o preocupare constantă din atacarea acestei organizaţii şi a mass-media găsesc de cuviinţă să facă apeluri ironice la luări de poziţie din partea Clubului.
Clubul Român de Presă îi invită la moderaţie pe aceşti purtători de mesaje şi cere persoanelor publice şi jurnaliştilor să fie raţionali şi lucizi, chiar dacă suntem într-o perioadă politică agitată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII