19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul - fruntaş la abandonul şcolar

Doljul – fruntaş la abandonul şcolar

Sărăcia şi lipsa supravegherii părinţilor sunt doar câteva dintre motivele pentru care, anual, sute de elevi abandonează sistemul de învăţământ. În numai şase luni din acest an, 1.414 elevi doljeni au renunţat la şcoală.

Statistici îngrijorătoare în judeţul Dolj. Dacă, până în urmă cu câţiva ani, în mediul rural înregistram cel mai mare număr de elevi care abandonau şcoala, situaţia s-a schimbat între timp.
Riscul cel mai mare de abandon şcolar se înregistrează la unităţile de învăţământ din oraş.
În anul şcolar 2008-2009, în perioada ianuarie-iunie, 1.866 de elevi doljeni au înregistrat un absenteism îngrijorător sau au prezentat alte probleme de comportament, 1.414 dintre aceştia renunţând definitiv la şcoală.
Tendinţa de creştere a ratei abandonului şcolar poate fi generată, pe lângă cauze de natură individuală, familială sau şcolară, de amploarea fenomenului migraţiei forţei de muncă – aici intrând copiii care îşi urmează părinţii în străinătate, după cum se precizează şi în Raportul privind starea învăţământului în 2008. Întrebaţi cum îşi justifică absenţele, cei mai mulţi adolescenţi aduc ca scuze orarul zilnic încărcat (aproximativ şapte ore pe zi), oboseala spre sfârşitul programului, programa şcolară încărcată, probleme medicale, condiţiile de navetă. Din nefericire, potrivit aceluiaşi raport, şi în ziua de azi există copii care nu merg la şcoală pentru că părinţii au nevoie de ei în munca din care îşi câştigă existenţa – situaţie înregistrată mai ales în mediul rural.
Dezorganizarea vieţii de familie, consecinţă a divorţului, climatul familial conflictual şi imoral, excesiv de permisiv, divergenţa metodelor educative şi lipsa de autoritate a părinţilor sunt alte aspecte care conduc spre abandon şcolar.
„În perioada ianuarie 2009-iunie 2009, 173 de elevi de ciclul primar, 505 de gimnaziu şi 36 de liceu din mediul rural au renunţat să mai vină la şcoală. În urban, avem 171 de copii din ciclul primar, 301 de gimnaziu şi 228 de liceu care au rămas neşcolarizaţi. În anul şcolar 2007-2008, 1.313 elevi doljeni au renunţat la cursuri“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj.

România, locul trei în Europa la abandonul şcolar 

Rata absenteismului s-a triplat, la nivel naţional, în ultimii opt ani, media abandonului şcolar în România fiind de 19%, ceea ce ne situează pe locul trei, după Malta şi Portugalia, în topul ţărilor europene, se arată în Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ, elaborat la sfârşitul anului trecut de Ministerul Educaţiei. În anul 2006, circa şase milioane de tineri europeni au părăsit prematur sistemul educaţional, deşi Comisia Europeană îşi propusese să reducă această cifră la numai două milioane.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII