13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să pierzi un teren?

Cum să pierzi un teren?

Mulţi dintre cadastriştii autorizaţi din Dolj întocmesc lucrări de intabulare după ureche sau după interese. Astfel, mulţi proprietari se trezesc fără terenurile obţinute în baza unui titlu de proprietate perfect valabil sau cu ele înjumătăţite. Vina o poartă Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj (OCPI), care acceptă documentaţii cadastrale fără o identificare în teren. Într-o situaţie similară se află şi soţia fostului fotbalist Petre Deselnicu. Împreună cu fratele său, Dina Deselnicu, a moştenit în extravilanul oraşului Craiova un teren de 5.000 mp, din care în prezent mai deţine aproximativ 1.000 mp. Terenul a dispărut fără urmă, iar proprietarii au rămas numai cu titlul de proprietate şi planul de amplasament şi delimitare (PAD) a bunului. Cum ar veni, cu pământul pe hârtie.
„Împreună cu sora mea am moştenit la Cernele un teren. Este cuprins între strada Brestei şi Eliza Opran, are o lăţime de 13 m şi 373,50 m. Avem titlul de proprietate încă din 1993, am făcut intabularea pentru 5.000 mp, din care ne-am văzut nevoiţi să vindem 400 mp, pentru că era deja ocupat de un anume Manea Gheorghe. Altă parte din teren a fost prinsă sub construcţia altui vecin, Verginica Ruiu, care susţine că are cadastru. Între timp, vecinii au vândut şi revândut terenurile învecinate şi cei care au venit au ocupat fiecare cât a avut nevoie. Susţin că au cadastru şi autorizaţii de construire. Iar terenul deţinut de noi dispare văzând cu ochii“, a spus Tudor Munteanu.

La mâna vecinilor, la uşa instituţiilor

Din 1997 şi până în prezent, Tudor Munteanu bate la uşile instituţiilor abilitate să-i dea un răspuns, totodată bate şi drumul instanţelor de judecată. Totul este pierdere de timp şi bani. Fiindcă părţi din proprietatea sa se află acum înglobate în alte 14 terenuri vecine pe care s-au ridicat imobile. Cum altfel s-ar explica dispariţia a peste 2.000 mp.
„Din documentaţia pe care o pune solicitantul la dispoziţie se vede clar că acesta este lipsit de peste 1.500 mp din teren. În zona Cernele, este cunoscut că sunt probleme, suprafaţa de teren face acum parte din intravilanul oraşului şi tentaţiile sunt foarte mari. Dar trebuie verificate planurile avizate de noi în zona tarlalei 154, parcela 26“, a declarat Marian Popescu, directorul OCPI Dolj. Ulterior, OCPI a dat un răspuns năucitor: „Pentru imobilul menţionat a fost executată documentaţia cadastrală cu nr. 21905/17.10.2001. Instituţia noastră vă poate elibera copia PAD solicitată în urma achitării tarifului aferent acestui serviciu, respectiv 5 lei/pagina“.
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că din momentul punerii în posesie, în baza Legii nr. 18/1991, misiunea lor este finalizată. Deţinătorul terenului este proprietar şi se poate adresa pentru orice tulburare de posesie instanţei de judecată.
În prezent, Dina Deselnicu şi Tudor Munteanu sunt în proces cu Gheorghe Manea, cel care susţin aceştia le-a ocupat cea mai mare parte din teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS