20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateREDUCEREA PENSIILOR CU 15% ESTE NECONSTITUȚIONALĂ

REDUCEREA PENSIILOR CU 15% ESTE NECONSTITUȚIONALĂ

CCR a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională.

Potrivit Art. 9 din legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, declarat neconstituţional, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%", De asemenea, acelaşi articol declarat neconstituţional spune că "la determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".

Din legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor a fost declarat neconstituţional art. 1. litera c). Acesta spune: "La data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare", lit c) referindu-se la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale". 

CCR a stabilit că reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu încalcă Constituţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS