14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCroitor pentru cojocul opoziţiei

Croitor pentru cojocul opoziţiei

Desemnarea noului prim-ministru, Lucian Croitoru, de preşedintele Traian Băsescu a declanşat isteria în rândul PSD şi PNL. Deşi şeful statului le-a transmis că este esenţial ca România să aibă urgent un guvern legitim, liderii celor două partide au declarat că vor susţine în parlament doar un executiv condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Preşedintele şi-a explicat public opţiunea pentru desemnarea lui Lucian Croitoru pentru a forma viitorul cabinet, după ce guvernul Boc a fost demis marţi, în urma unei moţiuni de cenzură. Băsescu a arătat că noul prim-ministru corespunde dezideratului exprimat de partide, mai puţin de PD-L, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, nefiind angajat politic, precizând însă că premierul desemnat va trebui să găsească susţinerea partidelor în zilele următoare.
„Opţiunea mea pentru domnul Lucian Croitoru a fost generată de faptul că aveam nevoie de un prim-ministru competent în probleme de economie, probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi la nivel global. De asemenea, Domnia sa corespunde dezideratului de a avea un prim-ministru neangajat politic, formulat de o parte dintre partidele parlamentare“, a subliniat Băsescu. Preşedintele a spus că a lucrat cu Lucian Croitoru, iar impresia pe care acesta i-a lăsat-o a fost de „profund profesionalism“.
Băsescu a arătat că a avut trei propuneri pentru funcţia de premier: a sa – „bazată pe profesionalism, experienţă, cunoaşterea instituţiilor financiare internaţionale“, o propunere politică din partea PD-L, pe care nu a numit-o însă, şi propunerea exprimată public de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi – Klaus Johannis. În ceea ce-l priveşte pe Klaus Johannis, preşedintele a precizat că este un om pe care îl respectă în mod deosebit şi pe care a dorit să-l coopteze la un moment dat în guvern, la conducerea Ministerului Educaţiei, la fel cum şi lui Croitoru i-a propus să conducă guvernul PD-L – PSD.  

Apel către partide

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia partidelor că este nevoie urgent de un guvern legitim, în condiţiile în care FMI şi UE au amânat evaluarea pentru eliberarea următoarelor tranşe de împrumut. „Atrag atenţia partidelor politice nu legat de faptul că au creat o criză politică inutilă, ci legat de faptul că agravarea crizei politice a început deja să producă efecte economice care îi afectează pe români“, a spus şeful statului. Acesta a făcut apel la responsabilitatea partidelor politice în ceea ce priveşte validarea în parlament a noului cabinet, subliniind că până şi timpul de zece zile în care premierul desemnat trebuie să-şi formeze o echipă şi un program de guvernare cu care să vină în faţa legislativului „este extrem de lung, în raport cu amânarea evaluării pe care UE şi FMI trebuie să o facă pentru a elibera tranşele din noiembrie şi decembrie, un total de peste 2,5 miliarde de euro“, din care cea mai mare parte merge la bugetul de stat.

UE şi FMI- ţintele noului premier desemnat

După anunţul preşedintelui Băsescu, premierul desemnat şi-a făcut cunoscute priorităţile: organizarea de alegeri democratice şi continuarea angajamentelor cu UE şi FMI. Croitoru a spus că doreşte să înfăptuiască reforme structurale şi să ia acele decizii care să ducă la un nivel de trai pentru români cât mai apropiat de cel al UE. De asemenea, trecerea la moneda euro în 2014 este alt angajament pe care şi l-a luat premierul desemnat. Acesta a precizat că îşi doreşte un guvern politic, nu unul de tehnocraţi, şi că preşedintele Băsescu i-a promis că va avea un „cuvânt greu“ în acceptarea miniştrilor. Croitoru nu a exclus nici posibilitatea să rămână în funcţie după alegeri, nici să fie înlocuit, spunând că, în calitatea sa de economist, are planuri „de continuitate“. „Planurile mele asigură o continuitate. Nu-s numai planurile premierului, dacă rămân sau nu. Vă daţi seama că, independent de ce vrea cineva, România va avea un preşedinte ales, în decembrie, pe 6, şi bineînţeles că acela este un moment în care unele lucruri se rediscută. Eu n-am venit cu neîncredere aici, am venit cu încredere“, a susţinut el.

Frustrările lui Geoană şi ale lui Antonescu

Şefii PNL şi PSD au reacţionat dur după nominalizarea lui Croitoru la şefia guvernului. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că este o propunere „iresponsabilă din punct de vedere politic“. „Dacă voi deveni preşedinte al României, Klaus Johannis va fi premier. Este un lucru clar, pe care îl spun opiniei publice“, a spus Antonescu. Liderul PNL a spus că nu îl cunoaşte pe Lucian Croitoru, dar că porneşte de la premisa că este un om competent, pe care Klaus Johannis, ca premier, l-ar putea coopta în cabinetul său.
Antonescu a precizat că se va merge „până la capăt“, în limitele Constituţiei, cu propunerea Klaus Johannis premier, precizând şi că eventuale alegeri anticipate nu reprezintă „nici o nenorocire“. Potrivit Constituţiei, parlamentul poate fi dizolvat de preşedinte dacă respinge validarea de două ori a guvernului.
„Există alegeri anticipate în democraţie“, a spus Antonescu. Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că şeful statului a propus un nume „despre care se ştie că nu are susţinere“ în parlament şi că Traian Băsescu apelează „la un şantaj politic şi constituţional“ pentru a păstra guvernul Boc până la alegeri. Geoană a precizat că acesta este punctul de vedere al majorităţii constituite de PSD, PNL şi UDMR. Liderul PSD a spus că desemnarea lui Lucian Croitoru ca premier este „un fapt de gravă iresponsabilitate politică“ din partea preşedintelui Traian Băsescu şi că premierul desemnat nu are cum să treacă de parlament.

Cine este premierul desemnat

Lucian Croitoru are 52 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Planificare Cibernetică şi Calculatoare, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Este doctor în economie şi preşedintele Centrului Român de Politici Economice. A publicat numeroase cărţi şi peste 150 de articole de specialitate şi a primit, în 1995, Premiul „PS Aurelian“ al Academiei Române, fiind decorat în 2000 cu Ordinul „Steaua României“ în grad de Comandor. Între 1991 şi 1995, a fost expert în cadrul Departamentului pentru Reformă Economică din Guvernul României, iar din 1995 până în 1996, consultant la Bucharest Investment Group. Tot timp de un an, între 1996 şi 1997, a fost partener în programul „Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe“, ACE Phare, iar în perioada ianuarie 2001 – mai 2002, partener în programul de cercetare „Public finance in transition countris: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints“. În anul 1998, Croitoru a fost consilier principal al ministrului de finanţe, ulterior fiind numit consilier principal al guvernatorului BNR, poziţie pe care a ocupat-o până în 2003. A fost, timp de patru ani, între 2003 şi 2007, reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional, în calitate de Senior Adviser al Executive Directors. În prezent, este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. A fost logodit cu Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Depindem de banii FMI şi UE

Preşedintele a explicat că întârzierea formării unui guvern competent şi aprobat de Parlamentul României va avea efecte extrem de serioase pentru ţara noastră. Băsescu a arătat că România va primi săptămâna viitoare o tranşă de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondială, dar că mai sunt de încasat, până la sfârşitul anului, două tranşe, una de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde de euro, din care jumătate trebuie să finanţeze deficitul bugetului de stat, şi altă tranşă de la UE, de un miliard de euro, destinată tot finanţării deficitului bugetului de stat. Altfel există pericolul ca pensiile şi salariile să nu poată fi plătite.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII